štvrtok 10. novembra 2016

Údené v tokajskom

Prichádza zimné obdobie a s ním chuť na sýtejšie jedlo, ktoré trocha prizdobené môže byť podávané aj pri slávnostnejšej príležitosti.
Inšpiráciu mám z maďarskej kuchárskej knihy, zaujal ma samozrejme, nádherný obrázok, tak som čakala na vhodnú chvíľu. Tá prišla pred dvomi rokmi práve v tomto sychravom období.
Údené mäso môže byť aj šunka či bravčové stehno, ja som zvolila krkovičku.
Suroviny:
1 kg údené mäso, 1 veľká cibuľa, 20dkg koreňovej zeleniny, cesnak, bobkový list, 0,5l Tokajské víno samorodné suché/sladké (podľa domácich chutí)
čierne korenie celé, hladká múka na zahustenie, trocha bravč. masti.
Postup:
Údené mäso som dala variť spolu s pár zrnkami čierneho korenia, 1 bobkovým listom, očistenou cibuľou a  koreňovou zeleninou do vody tak, aby bolo mäso ponorené do polovice. Pridávam foto odváženej zeleniny pre predstavu, koľko to asi je v kusoch.

Keď bolo úplne mäkké, vybrala som ho, vývar som precedila a koreňovú zeleninu dala bokom. Po vychladnutí som z vývaru pozbierala prebytočný stuhnutý tuk a na ňom som poopekala kolieska zeleniny. Ak treba, pridajte trocha bravč. masti.
Opečenú zeleninu som zaprášila malým množstvom múky, premiešavala a zaliala vínom. Pridala som aj časť vývaru, to si korigujte podľa toho, koľko šťavy chcete mať.
Omáčka vrela na miernom ohni za občasného premiešania asi 20 minút. Za ten čas som mäso pokrájala na hrubšie plátky a tie z oboch strán opiekla na panvici na masti.
Uvarenú omáčku treba už len pretrieť cez sitko a prípadne dochutiť- ak sa použije suché víno, mierne prisladiť.
Ako príloha sa hodí k tomuto jedlu zemiakové pyré a aj dusená kapusta.



Žiadne komentáre: