sobota 22. januára 2022

Pomarančový koláčik bez múky

 Inšpiroval ma Perzský pomarančový koláč uverejnený na Vareche.

Niektoré množstvá surovín a aj samotné suroviny som poupravila a výsledok si takto ukladám, lebo je to výborná orientálna pochúťka. Jeho hlavnou výhodou je veľa ovocia a vlákniny.

Suroviny:
Cesto:  6 vajec, 200g práškového cukru, 140g mandľovej múky, 80g kokosovej múky, 30g ovsených vločiek, 3 BIO pomaranče
sirup na poliatie:
šťava z 1/2 pomaranča, 1 PL medu, trocha vody, 1 PL pomarančového likéru
Krém:
1 smotana na šľahanie, 1 mascarpone 250g, 1 PL práškového cukru, na posyp strúhaná pomaranč. kôra, posekané nesolené pistácie

Postup:
Vopred treba uvariť 3 pomaranče spolu so šupkou asi dve hodiny a nechať ich vychladnúť. Urobila som tak večer a na druhý deň som pokračovala v príprave koláča vymiešaním celých vajec s práš. cukrom do hustej peny. Pomaranče som pokrájala, zbavila kôstok a pomixovala na kašu, ktorú som potom vmiešala k vaječnej hmote. Prisypala som mandľovú múku zmiešanú s kokosom a ovsenými vločkami. 
Dôkladne premiešané cesto som naliala na papierom vyložený menší plech a vložila do rúry vopred vyhriatej na 170°C. 
Koláč sa piekol 35 minút, po kontrole špajdlou som ho vybrala a trocha popichala.
Ostrúhala som kôru z posledného pomaranča

V hrnčeku som zmiešala pomarančovú šťavu, med, likér a trochu vody, nechala som to prevrieť a pomocou lyžice som poliala upečený koláč. 
A už len posledný krok treba urobiť a to je krém, ktorý je veľmi jednoduchý: vyšľahá sa smotana, pridá sa cukor a mascarpone, prešľahá sa to celé na hladký krém, naplní do zdobiaceho vrecka a nastrieka vždy kôpka na porcie pokrájaného koláčika.
Ozdobiť sa dá strúhanou pomarančovou kôrou a posekanými pistáciami. Mne sa táto forma veľmi páči, aj kvôli tomu ma koláčik pôvodne chytil za srdce. A nebanujem. nech aj vám chutí, ak ho vyskúšate!






 




streda 5. januára 2022

Škaredý ale chutný čučoriedkový koláčik

 Včera som vybrala z mrazničky krabicu mrazených čučoriedok, reku budú nejaké ovocné poháre. No, po rozmrazení sa mi tie čučoriedky zdali ohromne velikánske a mľandravé, aj keď boli chutné, len som ich obchádzala. Tak som ich musela dnes už šupnúť do koláča.

Vymyslela som si recept na veľkosť môjho maličkého červeného pekáčika.

suroviny: 2 vajcia, 4 PL kryšt.cukru, 2PL jemných ovsených vločiek, 4PL mletých mandlí, 1PL polohrubej múky, 200g čučoriedok

postup:

vajcia som s cukrom šľahala elektrickým šľahačom asi 10 minút, do bledej hustej peny. Prisypala som vločky, mandle, múku a všetko ručne dôkladne premiešala.


Vyliate cesto v pekáčiku vystlanom pečiacim papierom bolo v množstve, ktoré dovoľovalo ešte trocha narásť počas pečenia. Na cesto som ešte nasypala odtečené čučoriedky. Väčšina sa poponáhľala do stredu cesta, tam je ich najviac.

Pekáčik som vložila do rúry predom vyhriatej na 180°C a čas som nastavila na 25 minút.
Po jeho uplynutí som špajdlou skúsila prepečenosť, no ešte to potrebovalo nejakých 5 minút.
Koláčik som krájala po vychladnutí tak, že som ho spolu s papierom vybrala na dosku. Nie je vôbec lákavý na výzor, ale jeho vôňa a chuť sú naozaj dobré.
A zamaskovať sa dá zmrzlinou, pudingom alebo šľahačkou napríklad.
 No to už budú kalórie navyše!




Údené mäso v cestíčku z kyslej kapusty a zemiakov

Tradičná slovenská kuchyňa. 
V rámci obdobia kyslej kapusty a v duchu spotrebovať všetko, čo sa moce v chladničke od Vianoc, som vyskúšala tento recept a veru som neoľutovala.
Je to naozaj sýte aj samotné, dobré aj studené, zabalené do práce alebo na cestu. A keďže máme toho roku domácej kvasenej kapusty naozaj dostatok, urobila som k mäsku čerstvý, takzvaný Kočišský šalát. S jeho prípravou som aj začala najskôr, aby mal čas k prepojeniu chutí.
Suroviny:  šalát:
nadrobno pokrájaná kyslá kapusta podľa potreby prepláchnutá
olej podľa chuti (u nás ide olivový)
červená cibuľa pokrájaná nadrobno
červená mletá paprika
mäso:
údené mäso vo forme plátkov, surové očistené zemiaky, kyslá kapusta asi toľko čo mäso, strúčik cesnaku, mletá rasca, soľ, 1 vajce, 1 PL hl.múky, 1PL polohr.múky, olej na vyprážanie

Postup:  šalát: najprv sa spojí cibuľa s olejom a paprikou a následne sa vmieša kapusta. 



K príprave mäsa potrebujeme podľa počtu stravníkov plátky údeného mäsa. Ja som mala asi 300g, krájala som polcentimetrové kúsky, vyšlo ich 5 ks.
Kyslú kapustu som prepláchla a poprekrajovala na menšie kúsky, aby sa s ňou lepšie manipulovalo.

Surové zemiaky som nastrúhala najemno, pridala kapustu, vajíčko, mletú rascu, soľ, pretlačený strúčik cesnaku, lyžicu hladkej a lyžicu polohrubej múky na zahustenie, aby sa vytvorilo cestíčko.
Toto nie je typické tekutejšie cestíčko, takže namočiť v ňom mäso moc nejde. musela som si vymyslieť spôsob ako na to:-)
Najprv som plátok mäsa položila na ľavú dlaň a naložila som na ňu cestíčko, potom som plátok prevrátene uložila na lopatku - obracačku a naložila cestíčko aj na druhú stranu mäsa. Následne som to takto z lopatky pomocou vidličky presunula do horúceho oleja. Ja si ruky šanujem, aby som sa neobarila, sú to moje pracovné nástroje.
Z oboch strán som potom postupne všetky plátky mäsa v cestíčku vypražila do ružova a hotové preložila na misu so servítkou, aby nasala prebytočný tuk.

je to veľmi dobré spestrenie, keď nie sú nápady, čo zas variť ale hlavne vďaka kyslej kapuste aj hodnotné jedlo plné probiotík, vlákniny, vitamínov a minerálov. 










 

utorok 4. januára 2022

Rizoto s ružičkovým kelom, olivami a kurkumou

Variť malé množstvo je niekedy oveľa ťažšie, ako by sa zdalo. Práve kvôli baleniam surovín v obchodoch. Teraz mám konkrétne na mysli ružičkový kel balený v sáčku. Je ho tam celkom dosť a ešte asi nikdy sa mi ho nepodarilo spotrebovať naraz. Tak z neho vždy odoberiem a robím rýchlovky. Ako aj dnes podvečer.

Len aby to bolo ľahké, sýte, aj oku lahodiace, chutné, zdravé a v jednej panvici:-)

Suroviny: 2 PL oleja, 2 hrste očistených ružičiek kelu, pol hrnčeka guľatozrnej ryže, 5-6 olív, kurkuma, soľ, čierne korenie mleté, voda

Postup:

na horúcom oleji som poopekala rozštvrtené ružičky kelu, zasypala ryžou, osolila, okorenila kurkumou a mletým čiernym korením, premiešala a zaliala hrnčekom vody. Pod pokrievkou som to nechala bublať a za občasného premiešania som kontrolovala a prilievala vodu, aby sa ryža uvarila domäkka.


Kurkuma sa vraj vstrebe najlepšie v kombinácii s čiernym korením, tak sa snažím ich dávať do jedla spolu. Pred koncom varenia som pridala ešte pre farebný efekt pár pokrájaných olív. Schválne nepíšem čiernych, lebo sú vraj len farbené. Čierne by neboli také bacuľaté a rovnako guľaté, lebo originál čierne sú úplne dozreté, už nie pevné bobule.

Ako prílohu som si zvolila nakladanú cviklu. 

Celé ako je trvalo asi 20 minút. Splnilo všetky moje očakávania.


sobota 1. januára 2022

Novoročné pagáčiky

 


Tak som si ich nazvala, keďže som ich piekla dnes, na Nový rok.

Sú to superrýchle a pritom chutné pagáče, vďaka hnetenému maslovému cestu, kde nejde žiadne droždie.

Suroviny:

340g polohrubej múky, 250g zmäknutého masla, 1,5 KL soli, 250g jogurtu alebo kyslej smotany, 1 vajce na potretie a sezamové semienka na posypanie

Postup:

Preosiatu múku som zmiešala so soľou a primiesila som maslo a jogurt. Treba pracovať rýchlo, ak máte možnosť, dajte si to do robota, lebo pôsobením teplých rúk je cesto lepivejšie.

Je to podobné cesto, aké robievam s tvarohom, tam je pomer múky, masla a tvarohu (bryndze) rovnaký a robím ich aj vo forme tyčiniek. Naposledy boli také tyčinky s medvedím cesnakom na jar.

No naspäť k receptu:

Cesto som na pomúčenej doske rozvaľkala a 2x preložila. Tento postup som ešte opakovala 2x. Prekladanie sa ale úplne môže vynechať, veľký význam pri tomto druhu cesta totiž nemá. 

Ak by sa cesto lepilo napriek podsypu, treba ho dať na istý čas do chladu.

Na posledne rozvaľkanom pláte som ostrým nožom urobila mriežku a menším vykrajovátkom som tvarovala pagáčiky. Ešte ich treba dlaňami sformovať do výšky.

Vykrojené pagáče som potrela rozšľahaným vajíčkom a posypala sezamovými semienkami.
Piekli sa v rúre vopred vyhriatej na 200°C asi 25 minút, nevysušte ich veľmi.
Z tejto dávky mi vyšiel jeden plný väčší a jeden poloprázdny malý plech. Netreba nechať medzi nimi veľa miesta, neobsahujú kypridlo, takže nenarastú počas pečenia. Najlepšie sú vlažné, to treba dávať pozor, aby ich človek vedel prestať brať z plechu, aby neuškodili. Sú fakt vynikajúce!






streda 29. decembra 2021

Bugaci húsgombóc leves -  Polievka s mäsovými guľkami z Bugacu



Táto polievka je tradičná v oblasti maďarského Bugacu, no má, tak ako mnoho iných jedál viacero variácií. No len čo sa drobností týka, ako napr. niekde dávajú do guliek k mäsu krupicu, niekde múku a inde strúhanku.
Je to sýta, lahodná polievka vhodná pre hladošov najmä v studenom ročnom období. Dobre prehreje telo aj dušu.
Tip na ňu som uvidela vo videu, kde pripravujú tradičné jedlá maďarskej kuchyne a hneď ma aj dostala.
Príležitosť na prípravu som si našla v tomto medzisviatočnom období, keď polievka dobre padne a k nej netreba ani druhý chod, alebo ak, tak len nejaké cestovinky - ľahké jedlo. 
 
suroviny: 2 mrkvy, 1 petržlen, 1 veľká cibuľa, 1/2 zeleru, 1/2 kalerábu, kúsok údenej slaniny, 20dkg údeného pliecka, 30dkg mletého bravč.pliecka, 3 l mäsového vývaru,1 PL masti, 2 strúčiky cesnaku, mletá červ.paprika, čierne mleté korenie, estragón, petržl.vňať, soľ, 2 PL kyslej smotany, 1 PL strúhanky

príprava:
robím rada fotodokumentáciu, pretože často fotka prezradí viac ako podrobný text. Ako prvé treba pomlieť bravč.mäsko, ochutiť ho soľou, korením,  pretlačeným cesnakom a petržl.vňaťou, aby sa chute mali čas dobre poprepájať. Až pred vkladaním do polievky pridáme strúhanku.
Slaninu pokrájame nadrobno a vyškvaríme na lyžici masti, potom škvarky povyberáme a uložíme bokom. Na výpek postupne hádžeme pokrájanú očistenú cibuľu a ostatnú zeleninu a opekáme ju za občasného miešania.
Keď je v hrnci všetka zelenina, pokrájame k nej údené pliecko.
Zalejeme ho vývarom, okoreníme čiernym mletým korením a solíme len opatrne, lebo slaná je slanina, údené a aj guľky. Ja som do vývaru vrátila aj opečenú slaninku. Niekde ju podávajú chrumkavú do taniera. Ochutíme estragónom a varíme všetko asi 25 minút, až je všetko dobre mäkké.
A ide sa formovať malinké guľky do vriacej polievky. Robila som ich asi ako polovičky vlašských orechov, také na jednu lyžicu. Ešte z predošlého zamestnania mám vo zvyku všetko rátať, tak tu som si tiež počas ich hádzania všimla, že si vravím štyri jedna, štyri dva...až ich bolo skoro päťdesiat:-)
Guľkám stačí desať-dvanásť minút, u mňa sa varili aj trochu viac.
Nakoniec polievku ochutnáme, či je dosť dobrá a pridáme už len smotanu rozmiešanú v hrnčeku s jednou naberačkou horúcej polievky. Ak ostala petržlenová vňaťka, dáme ju ešte do hrnca a máme hotovo.
Je to typ jedla, ktorý státím naberá na chuti, takže urobte si dostatočné množstvo, aby ostalo aj na druhý deň. U nás zožala veľký úspech. Verím, že bude chutiť aj vám.



PRAJEM   VÁM  ŠŤASTNÝ  NOVÝ  ROK  2022














utorok 30. novembra 2021

Zapečený kel s údeným mäsom

 


Určite poznáte ten pocit, že máte hmlistú predstavu o nejakom jedle, ktoré by ste chceli vytvoriť a nápad dostáva zreteľné črty až pri čine - teda pri jeho samotnej príprave.

Vedela som, že chcem kel v kombinácii s mletým údeným mäsom. Uvarila som teda kus údeného kolienka bez kosti a po vychladnutí som ho pomlela.

Ak kúpim kel, málokedy sa mi podarí zužitkovať ho celý. Aj teraz som mala v chladničke pol hlávky, tak som ju potrebovala minúť. Pokrájaný na menšie kusy som ho uvarila v menšom množstve osolenej vody s rascou a nechala odkvapkať. Medzitým som opiekla cibuľu do hneda. Je to surovina, ktorá vždy dodá chuť aj tomu najfádnejšiemu jedlu.


Ako vidieť na fotke, medzitým na kuchynskú linku pribudla kyslá smotana, vajce a cesnak:-) všetko dobré, čo sa podľa mňa k sebe hodí.
Mäso s kelom, vajcom a pretlačeným cesnakom som zmiešala, okorenila som to čiernym mletým korením.
Podľa množstva hmoty som vybrala zapekaciu misu, ktorú som vymazala tukom a vysypala strúhankou. Rúru som už zapla na 180°C. 
 Osolenou smotanou som plánovala celé zaliať, no akosi jej bolo veľa, a musela som ju vidličkou vpraviť do zmesi, takže tento krok si nabudúce ušetrím a zmiešam všetko dokopy hneď.


Hlavné suroviny sú tepelne upravené, no smotana sa musí prepiecť aj v strede misy, takže zapekanie trvá dovtedy, kým je povrch presušený a okraje hnedasté. Približne 35-40 minút. Ak by sa vrch chytal moc rýchlo, dá sa zakryť.

Výsledok je pre človeka, ktorý má rád kombináciu mäsa a zeleniny, myslím, viac než uspokojivý. Chute sa totiž dobre spoja a jedlo je konzumovateľné samotné ale aj s prílohou. Mne sa k nemu hodila zemiaková kaša.