Nájdete tu návody a tipy k príprave jedál, vareniu a pečeniu, servírovaniu, moje skúsenosti, moje názory. Recepty tu zverejnené som sama vyskúšala, fotky a texty sú moje vlastné, preto prosím o rešpektovanie mojich autorských práv. Nahliadnite a príďte aj inokedy. Budem rada.
streda 5. januára 2022
Údené mäso v cestíčku z kyslej kapusty a zemiakov
utorok 4. januára 2022
Rizoto s ružičkovým kelom, olivami a kurkumou
Variť malé množstvo je niekedy oveľa ťažšie, ako by sa zdalo. Práve kvôli baleniam surovín v obchodoch. Teraz mám konkrétne na mysli ružičkový kel balený v sáčku. Je ho tam celkom dosť a ešte asi nikdy sa mi ho nepodarilo spotrebovať naraz. Tak z neho vždy odoberiem a robím rýchlovky. Ako aj dnes podvečer.
Len aby to bolo ľahké, sýte, aj oku lahodiace, chutné, zdravé a v jednej panvici:-)
Suroviny: 2 PL oleja, 2 hrste očistených ružičiek kelu, pol hrnčeka guľatozrnej ryže, 5-6 olív, kurkuma, soľ, čierne korenie mleté, voda
Postup:
na horúcom oleji som poopekala rozštvrtené ružičky kelu, zasypala ryžou, osolila, okorenila kurkumou a mletým čiernym korením, premiešala a zaliala hrnčekom vody. Pod pokrievkou som to nechala bublať a za občasného premiešania som kontrolovala a prilievala vodu, aby sa ryža uvarila domäkka.
Kurkuma sa vraj vstrebe najlepšie v kombinácii s čiernym korením, tak sa snažím ich dávať do jedla spolu. Pred koncom varenia som pridala ešte pre farebný efekt pár pokrájaných olív. Schválne nepíšem čiernych, lebo sú vraj len farbené. Čierne by neboli také bacuľaté a rovnako guľaté, lebo originál čierne sú úplne dozreté, už nie pevné bobule.
Ako prílohu som si zvolila nakladanú cviklu.
Celé ako je trvalo asi 20 minút. Splnilo všetky moje očakávania.
sobota 1. januára 2022
Novoročné pagáčiky
Tak som si ich nazvala, keďže som ich piekla dnes, na Nový rok.
Sú to superrýchle a pritom chutné pagáče, vďaka hnetenému maslovému cestu, kde nejde žiadne droždie.
Suroviny:
340g polohrubej múky, 250g zmäknutého masla, 1,5 KL soli, 250g jogurtu alebo kyslej smotany, 1 vajce na potretie a sezamové semienka na posypanie
Postup:
Preosiatu múku som zmiešala so soľou a primiesila som maslo a jogurt. Treba pracovať rýchlo, ak máte možnosť, dajte si to do robota, lebo pôsobením teplých rúk je cesto lepivejšie.
Je to podobné cesto, aké robievam s tvarohom, tam je pomer múky, masla a tvarohu (bryndze) rovnaký a robím ich aj vo forme tyčiniek. Naposledy boli také tyčinky s medvedím cesnakom na jar.
No naspäť k receptu:
Cesto som na pomúčenej doske rozvaľkala a 2x preložila. Tento postup som ešte opakovala 2x. Prekladanie sa ale úplne môže vynechať, veľký význam pri tomto druhu cesta totiž nemá.
Ak by sa cesto lepilo napriek podsypu, treba ho dať na istý čas do chladu.
Na posledne rozvaľkanom pláte som ostrým nožom urobila mriežku a menším vykrajovátkom som tvarovala pagáčiky. Ešte ich treba dlaňami sformovať do výšky.
streda 29. decembra 2021
Bugaci húsgombóc leves - Polievka s mäsovými guľkami z Bugacu
utorok 30. novembra 2021
Zapečený kel s údeným mäsom
Určite poznáte ten pocit, že máte hmlistú predstavu o nejakom jedle, ktoré by ste chceli vytvoriť a nápad dostáva zreteľné črty až pri čine - teda pri jeho samotnej príprave.
Vedela som, že chcem kel v kombinácii s mletým údeným mäsom. Uvarila som teda kus údeného kolienka bez kosti a po vychladnutí som ho pomlela.
Ak kúpim kel, málokedy sa mi podarí zužitkovať ho celý. Aj teraz som mala v chladničke pol hlávky, tak som ju potrebovala minúť. Pokrájaný na menšie kusy som ho uvarila v menšom množstve osolenej vody s rascou a nechala odkvapkať. Medzitým som opiekla cibuľu do hneda. Je to surovina, ktorá vždy dodá chuť aj tomu najfádnejšiemu jedlu.
nedeľa 28. novembra 2021
Žerbo guľky
Pre tých, ktorí nemajú dostatok trpezlivosti alebo zručnosti, či chuti k pečeniu toho originálneho žerbó.
Mimochodom, rezy mám tu na blogu tiež : https://cookulienka.blogspot.com/2017/01/zerbo-rezy.html
Guľky zvládnu aj menej šikovní muži, detičky či seniori:-)
suroviny: 250g mletých sušienok
250g mletých orechov
50g práškového cukru
140 g marhuľového lekváru
40g roztopeného masla
4-6 PL horúcej vody
a ak ich máte radi v čokoláde, tak aj roztopenú čokoládu s trochou oleja
Florentínkové guľky
V tomto predvianočnom období skúšam recepty niekedy dávno pozapisované v receptovom zošítku. Tak som sa dostala aj k Florentínkam.
Už suroviny naznačujú, že to je veľká dobrota, hlavne pre tých, ktorí obľubujú karamel a arašídy. No, tu sú navyše aj ovsené vločky a tým pádom by som ich zaradila už k tým hodnotnejším, čo sa sladkostí týka.
Arašidy a vločky sú predsa surovinou, ktorú radi používajú aj fitnesáci. Pravda, karamel už nie:-)
Forma guliek je z hľadiska prípravy a konzumácie taká akurátna, v bielom košíčku vyniknú opálené guľky dokonca veľmi elegantne, by som povedala.
Suroviny: 150 g posekaných nesolených arašidov
50g jemných ovsených vločiek
30g masla
50g cukru
1,5 dcl šľahačkovej smotany
2 PL nadrobno pokrájanej pomaranč. kôry
2 PL hrubej múky
Postup:
Cukor rozpustíme a necháme skaramelizovať do bleda, prisypeme vločky a arašidy, premiešame, pridáme maslo, pomarančovú kôru, múku a zalejeme smotanou. Na miernom ohni miešame asi 3 minútky.
Zmes odstavíme a necháme trochu schladnúť. Pripravíme papier na plech a rúru zapneme na 180°C.
Lyžicou naberáme hmotu a vytvarujeme guľky, dobre ich dlaňami postláčame, aby sa nerozpadli.
Z tejto dávky mne vyšlo 28 ks guliek.
Piekla som ich asi 10 minút. Ak chcete, ponamáčajte ich spolovice v čokoláde, ale dobré sú aj bez nej.