utorok 30. novembra 2021

Zapečený kel s údeným mäsom

 


Určite poznáte ten pocit, že máte hmlistú predstavu o nejakom jedle, ktoré by ste chceli vytvoriť a nápad dostáva zreteľné črty až pri čine - teda pri jeho samotnej príprave.

Vedela som, že chcem kel v kombinácii s mletým údeným mäsom. Uvarila som teda kus údeného kolienka bez kosti a po vychladnutí som ho pomlela.

Ak kúpim kel, málokedy sa mi podarí zužitkovať ho celý. Aj teraz som mala v chladničke pol hlávky, tak som ju potrebovala minúť. Pokrájaný na menšie kusy som ho uvarila v menšom množstve osolenej vody s rascou a nechala odkvapkať. Medzitým som opiekla cibuľu do hneda. Je to surovina, ktorá vždy dodá chuť aj tomu najfádnejšiemu jedlu.


Ako vidieť na fotke, medzitým na kuchynskú linku pribudla kyslá smotana, vajce a cesnak:-) všetko dobré, čo sa podľa mňa k sebe hodí.
Mäso s kelom, vajcom a pretlačeným cesnakom som zmiešala, okorenila som to čiernym mletým korením.
Podľa množstva hmoty som vybrala zapekaciu misu, ktorú som vymazala tukom a vysypala strúhankou. Rúru som už zapla na 180°C. 
 Osolenou smotanou som plánovala celé zaliať, no akosi jej bolo veľa, a musela som ju vidličkou vpraviť do zmesi, takže tento krok si nabudúce ušetrím a zmiešam všetko dokopy hneď.


Hlavné suroviny sú tepelne upravené, no smotana sa musí prepiecť aj v strede misy, takže zapekanie trvá dovtedy, kým je povrch presušený a okraje hnedasté. Približne 35-40 minút. Ak by sa vrch chytal moc rýchlo, dá sa zakryť.

Výsledok je pre človeka, ktorý má rád kombináciu mäsa a zeleniny, myslím, viac než uspokojivý. Chute sa totiž dobre spoja a jedlo je konzumovateľné samotné ale aj s prílohou. Mne sa k nemu hodila zemiaková kaša. 






nedeľa 28. novembra 2021

Žerbo guľky

 


Pre tých, ktorí nemajú dostatok trpezlivosti alebo zručnosti, či chuti k pečeniu toho originálneho žerbó.

Mimochodom, rezy mám tu na blogu tiež : https://cookulienka.blogspot.com/2017/01/zerbo-rezy.html

Guľky zvládnu aj menej šikovní muži, detičky či seniori:-) 

                                       suroviny: 250g mletých sušienok

                                                         250g mletých orechov

                                                         50g práškového cukru

                                                        140 g marhuľového lekváru

                                                           40g roztopeného masla

                                                            4-6 PL horúcej vody

                                        a ak ich máte radi v čokoláde, tak aj roztopenú čokoládu s trochou oleja


Postup:
suché suroviny zmiešame lyžicou a pridáme lekvár, roztopené maslo a vodu podľa potreby, aby sa utvorila hmota, z ktorej sa poľahky dajú tvarovať guľky. Veľkosť si každý môže vybrať sám. Videla som už aj žerbo guľky ako pingpongová loptička. Ja som zvolila obligátne veľkosť vlašského orecha. To je taká jednohubka.
V žerbo veľmi dobre cítiť orechy, marhuľový lekvár, tuk, cesto aj čokoládu, je to dokonalá súhra týchto chutí. Práve z toho dôvodu som nechcela veľkým množstvom čokolády prebiť chuť ostatných surovín, tak som ich len popísala roztopenou čokoládou. Manžel nechcel ani to, jedol ich "holé".






Florentínkové guľky


 V tomto predvianočnom období skúšam recepty  niekedy dávno pozapisované v receptovom zošítku.     Tak som sa dostala aj k Florentínkam. 

Už suroviny naznačujú, že to je veľká dobrota, hlavne pre tých, ktorí obľubujú karamel a arašídy. No, tu sú navyše aj ovsené vločky a tým pádom by som ich zaradila už k tým hodnotnejším, čo sa sladkostí týka.

Arašidy a vločky sú predsa surovinou, ktorú radi používajú aj fitnesáci. Pravda, karamel už nie:-)

Forma guliek je z hľadiska prípravy a konzumácie taká akurátna, v bielom košíčku vyniknú opálené guľky dokonca veľmi elegantne, by som povedala.


Suroviny: 150 g posekaných nesolených arašidov

50g jemných ovsených vločiek

30g masla

50g cukru

1,5 dcl šľahačkovej smotany

2 PL nadrobno pokrájanej pomaranč. kôry

2 PL hrubej múky


Postup:

Cukor rozpustíme a necháme skaramelizovať do bleda, prisypeme vločky a arašidy, premiešame, pridáme maslo, pomarančovú kôru, múku a zalejeme smotanou. Na miernom ohni miešame asi 3 minútky.


Zmes odstavíme a necháme trochu schladnúť. Pripravíme papier na plech a rúru zapneme na 180°C.

Lyžicou naberáme hmotu a vytvarujeme guľky, dobre ich dlaňami postláčame, aby sa nerozpadli.



Z tejto dávky mne vyšlo 28 ks guliek.

Piekla som ich asi 10 minút. Ak chcete, ponamáčajte ich spolovice v čokoláde, ale dobré sú aj bez nej.











Čokocrinkles

 Jednoduchá na suroviny a rýchla na prípravu je táto sladkosť vhodná najmä pre čokoholikov.


Suroviny: 225g kvalitnej čokolády
                   60g masla
                  225g hladkej múky
                   50g cukru
                    2 vajcia
                   1/2 bal. kypriaceho prášku
                    kryštálový a práškový cukor na obaľovanie
Príprava: Nad parou som roztopila čokoládu spolu s maslom a zmes nechala trochu vychladnúť.
Cukor som vyšľahala s vajcami, pridala vlažnú čokoládu, múku zmiešanú s práškom do pečiva a dobre všetko premiešala. Hmota je redšia, preto sa dáva do chladu aspoň na 1 hodinku, aby spevnela.
Potom sa z nej poľahky robia guľky veľkosti orecha. Najprv sa obalia v kraštálovom cukre a následne v práškovom. V rúre sa pečením zväčší ich veľkosť a tak pekne popraskajú s krásnou vzorkou vďaka cukru.

Pečú sa na papierom vystlanom plechu nie moc blízko seba v rúre predhriatej na 170°C ( s ventilátorom stačí 150°C)  po dobu 20 minút.



nedeľa 21. júla 2019

Tepsi kebab s cukinou

Toto fantasticky chutné letné jedlo je určené všetkým milovníkom mäsovo-zeleninových jedál a pochádza z tureckej kuchyne. Pôvodný recept, ktorý mi bol inšpiráciou, sa pripravuje z hovädzieho mäsa:  https://varecha.pravda.sk/recepty/cukinovy-tepsi-kebab-fotorecept/67606-recept.html
Keďže v strede leta máme vždy nadúrodu cukín, urodí sa aj fazuľka, papriky a rajčiny, skombinovala som to všetko dokopy. Moje mäsko je však doma mleté bravčové pliecko.

Suroviny:
1kg bravčové pliecko
2 ks stredne veľké cukiny
3 ks menšie papriky
3 ks paradajky
1 veľká cibuľa
hrnček zelenej fazuľky
330 ml paradajková šťava
1 PL paprika mletá v soli
3-4 strúčiky cesnaku
mletá rasca
čierne korenie mleté
mletá červená paprika
masť na vymazanie pekáča

Postup:
Bravčové pliecko som pomlela, osolila, dochutila koreninami a cesnakom a dobre premiešala.
Umyté cukiny som pokrájala na plátky. Niektoré sa podarili hrubšie, niektoré tenšie. Tiež som ich mierne osolila.
Výdatnou pomocou prispela moja dcérka Karolínka, varenie a pečenie ju baví. Jej úlohou bolo tvarovať z mäsovej zmesi placky veľkosti plátkov cukiny a zliepať ich striedavo do vymasteného pekáča. Išlo jej to jedna radosť.
Ja som medzitým umyla a nakrájala zvyšok zeleniny - zelenú fazuľku, cibuľu, paradajky...papriky som zbavila jaderníkov a nechala vcelku.
Na poličke v komore ma čakala posledná vlaňajšia fľaška paradajkovej šťavy a otvorila som aj mini fľašku mletej červenej papriky odloženej v soli. V mise som túto papriku a paradajkovú šťavu zmiešala, vodu som nepridávala.
Mám starý pekáč na kačky po dobrej svokre, je práve vhodný na takéto jedlá. Po obvode pekáča sme poukladali cukinu s mäsom a stred vyplnil zvyšok zeleniny.
Celé som zaliala paradajkovo-paprikovou šťavou, úroveň bola asi do polovice cukín. Navrch som pokládla kúsky masla. Rúru som mala predhriatu na 200°C.
Prvých 20 minút sa jedlo pieklo neprikryté, potom som ho zakryla alobalom a dusila ďaľších 35 minút. Po tomto čase som alobal odkryla a videla som, že všetko pustilo dostatok šťavy, voda na začiatku by bola nadbytočná.
Ďalej sa jedlo dorába ešte asi 20 minút už bez alobalu , prebytok šťavy sa odparí a celé získa lákavejší vzhľad.
Už počas pečenia sa tiahla z letnej kuchyne omamná vôňa, ktorá dráždi chuťové poháriky. Kým som medzičasom pripravila ryžu ako prílohu, poriadne sme vyhladli.
Úplne parádne je to s mäkkým chlebom, čo si človek namáča do perfektnej šťavy. 
Toto úžasne chutné letné jedlo je výdatné. Aj keď som bola hladná, zjedla som len to, čo je vidieť na tanieri. Takže vhodné aj pre väčšiu spoločnosť.

                                   Majte príjemné leto a krásne, aj gastronomické zážitky z neho!













sobota 1. júna 2019

Čerešňovo-kokosový koláč

je to odľahčená, upravená verzia klasickej čerešňovej bublaniny, kde som nahradila cukor a múku a vynechala maslo.
Do výpočtu kalorickej hodnoty sa neodvážim, no myslím si, že táto verzia má oveľa menej prázdnych kalórií, obsahuje omnoho viac vlákniny a keďže vynecháva biely cukor a bielu múku, pôsobí lepšie na náš organizmus. Tuk v ceste som nahradila kokosovým mliekom.
Napriek tomu, že cesto oproti klasickej bublanine nie je tak rozplývavé, za čerstva je chrumkavejšie, na druhý deň zasa vláčnejšie. Som spokojná, preto si recept ukladám a ponúkam ho aj vám.

Suroviny:
5 vajec, 4PL medu, 80g strúhaného kokosu, 170g celozrnnej špaldovej múky, 200ml kokosového mlieka, 1 ČL sódy bikarbóny, miska umytých čerešní, Agáve sirup na poliatie po upečení

Postup:
Celé vajcia s medom som elektricky šľahala do hustej bledej peny. Vždy si pozerám čas, je to presne 5 minút, kým sa dosiahne optimálna konzistencia.
Medzitým som si odvážila suché prísady a zmiešala ich dokopy, túto zmes kokosu, múky a sódy som vpravila do vaječnej hmoty tiež šľahačom.
Na odľahčenie cesta som pridala pol plechovky kokosového mlieka, v tomto prípade 2dcl.
Cesto som vyliala do plechu vystlaného papierom na pečenie, rúra som zapla na 180°C.
Umyté čerešne som odkôstkovala až teraz, nehnednú potom tak rýchlo.
Daždivé počasie urobilo svoje, toho roku asi kompóty nebudú, takmer všetky čerešne sú popraskané.
Plech vkladám do rúry vždy až po dosiahnutí teploty, kvôli rovnomernému pečeniu. Tu toho cesta nie tak veľa, nevyskočí ako pri bežnej bublanine, predsalen je tam menej surovín. Piekla som ho 25 minút, treba si ustriehnuť, aby sa nevysušilo, to prezradia okraje cesta.

Mám tendenciu ochutnávať svoje nové výtvory ešte za tepla, tak som si kúsok ulomila, či je dosť sladký. Málilo sa mi, tak som koláč za tepla poliala agáve sirupom namiesto bežného posypu práškovým cukrom. 
                                      Teraz máme domáci koláč na víkend plný vlákniny. 
                                           Ak si ho upečiete, prajem k nemu dobrú chuť:-)








nedeľa 5. mája 2019

Koláčik z lásky

Už som tu dávno-pradávno nebola, je načase svoj rest napraviť.
Koláčik, ktorý sem pridávam je z kategórie "bez pridaného cukru a bez múky" , no keďže som si ho stvorila sama, ťažko ho pomenovať podľa surovín, kde ani jedna nehrá hlavnú rolu.
No pretože je Deň matiek (v maďarskom kalendári je to prvá májová nedeľa), pomenovala som ho koláčikom z lásky:-) Dcérka mi pred chvíľou priniesla leporelo pripravené v škole s dojímavou básničkou a krásnym tulipánikom a kresbičkou, tak ten láskyplný pocit vo mne ešte doznieva.

Od obeda mi ostalo pár lyžíc potlačených varených batátov, reku, upečieme čosi, kde ich upotrebíme. Niečo zdravšie, lebo sa znova snažím ignorovať bielu múku a biely cukor v mojej kuchyni.
Suroviny:
50g opražených lieskových orieškov, 2 vajcia L, 1 PL medu, 1 veľké jablko, 1 varený potlačený batát, 1PL rastlinného oleja, 0,5 ČL prášku do pečiva, na hrot noža mletá škorica

Postup:
Oriešky som na suchej panvici za strednej teploty popražila, nasypala na utierku, zabalila do nej a po miernom ochladnutí poriadne požmolila, aby sa uvoľnila šupka. Obielené oriešky som pomlela v elektrickom sekáčiku.
2 celé vajíčka s lyžicou medu som elektricky šľahala do hustejšej peny. Trvá to asi 5 minút.
Prisypala som oriešky zmiešané s práškom do pečiva a škoricou, lyžicu oleja, potlačený batát a jedno veľké jablko bez šupky nastrúhané na veľkých okách. 
Zmes som poriadne premiešala a vyliala do pekáčika vystlaného namočeným a vyžmýkaným pečiacim papierom. Takto papier viacej poslúcha a dá sa vtlačiť aj do rohov pekáčika.
Rúru som mala vyhriatu na 170°C, koláč som piekla 45 minút so špajdlovou skúškou. 

Radím krájať a ochutnávať až keď je vlažný. Moje dojmy z neho: vôňa celkom dobrá, vzhľad naturálny,  konzistencia kupodivu skvelá, nedrobivý, vláčny, veľmi šťavnatý koláčik. To najlepšie naposledy: chuťovo fantastický. Veľmi príjemne cítiť oriešky, jablko, aj batát pobláznený troškou škorice. Sladkosť úplne primeraná použitým surovinám, dosladiť sme nepotrebovali.

Keď skúšam doma niečo nové, mám obavy, ako to bude našim chutiť, bo aj malá je zhýčkaná a vyberavá už.
Jasné, že najviac ma poteší, ak moje výtvory chutia. Radosť bola dvojnásobná, z vyznania lásky, aj z toho, že máme dobrý recept a lahodu v žalúdku.