nedeľa 21. júla 2019

Tepsi kebab s cukinou

Toto fantasticky chutné letné jedlo je určené všetkým milovníkom mäsovo-zeleninových jedál a pochádza z tureckej kuchyne. Pôvodný recept, ktorý mi bol inšpiráciou, sa pripravuje z hovädzieho mäsa:  https://varecha.pravda.sk/recepty/cukinovy-tepsi-kebab-fotorecept/67606-recept.html
Keďže v strede leta máme vždy nadúrodu cukín, urodí sa aj fazuľka, papriky a rajčiny, skombinovala som to všetko dokopy. Moje mäsko je však doma mleté bravčové pliecko.

Suroviny:
1kg bravčové pliecko
2 ks stredne veľké cukiny
3 ks menšie papriky
3 ks paradajky
1 veľká cibuľa
hrnček zelenej fazuľky
330 ml paradajková šťava
1 PL paprika mletá v soli
3-4 strúčiky cesnaku
mletá rasca
čierne korenie mleté
mletá červená paprika
masť na vymazanie pekáča

Postup:
Bravčové pliecko som pomlela, osolila, dochutila koreninami a cesnakom a dobre premiešala.
Umyté cukiny som pokrájala na plátky. Niektoré sa podarili hrubšie, niektoré tenšie. Tiež som ich mierne osolila.
Výdatnou pomocou prispela moja dcérka Karolínka, varenie a pečenie ju baví. Jej úlohou bolo tvarovať z mäsovej zmesi placky veľkosti plátkov cukiny a zliepať ich striedavo do vymasteného pekáča. Išlo jej to jedna radosť.
Ja som medzitým umyla a nakrájala zvyšok zeleniny - zelenú fazuľku, cibuľu, paradajky...papriky som zbavila jaderníkov a nechala vcelku.
Na poličke v komore ma čakala posledná vlaňajšia fľaška paradajkovej šťavy a otvorila som aj mini fľašku mletej červenej papriky odloženej v soli. V mise som túto papriku a paradajkovú šťavu zmiešala, vodu som nepridávala.
Mám starý pekáč na kačky po dobrej svokre, je práve vhodný na takéto jedlá. Po obvode pekáča sme poukladali cukinu s mäsom a stred vyplnil zvyšok zeleniny.
Celé som zaliala paradajkovo-paprikovou šťavou, úroveň bola asi do polovice cukín. Navrch som pokládla kúsky masla. Rúru som mala predhriatu na 200°C.
Prvých 20 minút sa jedlo pieklo neprikryté, potom som ho zakryla alobalom a dusila ďaľších 35 minút. Po tomto čase som alobal odkryla a videla som, že všetko pustilo dostatok šťavy, voda na začiatku by bola nadbytočná.
Ďalej sa jedlo dorába ešte asi 20 minút už bez alobalu , prebytok šťavy sa odparí a celé získa lákavejší vzhľad.
Už počas pečenia sa tiahla z letnej kuchyne omamná vôňa, ktorá dráždi chuťové poháriky. Kým som medzičasom pripravila ryžu ako prílohu, poriadne sme vyhladli.
Úplne parádne je to s mäkkým chlebom, čo si človek namáča do perfektnej šťavy. 
Toto úžasne chutné letné jedlo je výdatné. Aj keď som bola hladná, zjedla som len to, čo je vidieť na tanieri. Takže vhodné aj pre väčšiu spoločnosť.

                                   Majte príjemné leto a krásne, aj gastronomické zážitky z neho!













sobota 1. júna 2019

Čerešňovo-kokosový koláč

je to odľahčená, upravená verzia klasickej čerešňovej bublaniny, kde som nahradila cukor a múku a vynechala maslo.
Do výpočtu kalorickej hodnoty sa neodvážim, no myslím si, že táto verzia má oveľa menej prázdnych kalórií, obsahuje omnoho viac vlákniny a keďže vynecháva biely cukor a bielu múku, pôsobí lepšie na náš organizmus. Tuk v ceste som nahradila kokosovým mliekom.
Napriek tomu, že cesto oproti klasickej bublanine nie je tak rozplývavé, za čerstva je chrumkavejšie, na druhý deň zasa vláčnejšie. Som spokojná, preto si recept ukladám a ponúkam ho aj vám.

Suroviny:
5 vajec, 4PL medu, 80g strúhaného kokosu, 170g celozrnnej špaldovej múky, 200ml kokosového mlieka, 1 ČL sódy bikarbóny, miska umytých čerešní, Agáve sirup na poliatie po upečení

Postup:
Celé vajcia s medom som elektricky šľahala do hustej bledej peny. Vždy si pozerám čas, je to presne 5 minút, kým sa dosiahne optimálna konzistencia.
Medzitým som si odvážila suché prísady a zmiešala ich dokopy, túto zmes kokosu, múky a sódy som vpravila do vaječnej hmoty tiež šľahačom.
Na odľahčenie cesta som pridala pol plechovky kokosového mlieka, v tomto prípade 2dcl.
Cesto som vyliala do plechu vystlaného papierom na pečenie, rúra som zapla na 180°C.
Umyté čerešne som odkôstkovala až teraz, nehnednú potom tak rýchlo.
Daždivé počasie urobilo svoje, toho roku asi kompóty nebudú, takmer všetky čerešne sú popraskané.
Plech vkladám do rúry vždy až po dosiahnutí teploty, kvôli rovnomernému pečeniu. Tu toho cesta nie tak veľa, nevyskočí ako pri bežnej bublanine, predsalen je tam menej surovín. Piekla som ho 25 minút, treba si ustriehnuť, aby sa nevysušilo, to prezradia okraje cesta.

Mám tendenciu ochutnávať svoje nové výtvory ešte za tepla, tak som si kúsok ulomila, či je dosť sladký. Málilo sa mi, tak som koláč za tepla poliala agáve sirupom namiesto bežného posypu práškovým cukrom. 
                                      Teraz máme domáci koláč na víkend plný vlákniny. 
                                           Ak si ho upečiete, prajem k nemu dobrú chuť:-)








nedeľa 5. mája 2019

Koláčik z lásky

Už som tu dávno-pradávno nebola, je načase svoj rest napraviť.
Koláčik, ktorý sem pridávam je z kategórie "bez pridaného cukru a bez múky" , no keďže som si ho stvorila sama, ťažko ho pomenovať podľa surovín, kde ani jedna nehrá hlavnú rolu.
No pretože je Deň matiek (v maďarskom kalendári je to prvá májová nedeľa), pomenovala som ho koláčikom z lásky:-) Dcérka mi pred chvíľou priniesla leporelo pripravené v škole s dojímavou básničkou a krásnym tulipánikom a kresbičkou, tak ten láskyplný pocit vo mne ešte doznieva.

Od obeda mi ostalo pár lyžíc potlačených varených batátov, reku, upečieme čosi, kde ich upotrebíme. Niečo zdravšie, lebo sa znova snažím ignorovať bielu múku a biely cukor v mojej kuchyni.
Suroviny:
50g opražených lieskových orieškov, 2 vajcia L, 1 PL medu, 1 veľké jablko, 1 varený potlačený batát, 1PL rastlinného oleja, 0,5 ČL prášku do pečiva, na hrot noža mletá škorica

Postup:
Oriešky som na suchej panvici za strednej teploty popražila, nasypala na utierku, zabalila do nej a po miernom ochladnutí poriadne požmolila, aby sa uvoľnila šupka. Obielené oriešky som pomlela v elektrickom sekáčiku.
2 celé vajíčka s lyžicou medu som elektricky šľahala do hustejšej peny. Trvá to asi 5 minút.
Prisypala som oriešky zmiešané s práškom do pečiva a škoricou, lyžicu oleja, potlačený batát a jedno veľké jablko bez šupky nastrúhané na veľkých okách. 
Zmes som poriadne premiešala a vyliala do pekáčika vystlaného namočeným a vyžmýkaným pečiacim papierom. Takto papier viacej poslúcha a dá sa vtlačiť aj do rohov pekáčika.
Rúru som mala vyhriatu na 170°C, koláč som piekla 45 minút so špajdlovou skúškou. 

Radím krájať a ochutnávať až keď je vlažný. Moje dojmy z neho: vôňa celkom dobrá, vzhľad naturálny,  konzistencia kupodivu skvelá, nedrobivý, vláčny, veľmi šťavnatý koláčik. To najlepšie naposledy: chuťovo fantastický. Veľmi príjemne cítiť oriešky, jablko, aj batát pobláznený troškou škorice. Sladkosť úplne primeraná použitým surovinám, dosladiť sme nepotrebovali.

Keď skúšam doma niečo nové, mám obavy, ako to bude našim chutiť, bo aj malá je zhýčkaná a vyberavá už.
Jasné, že najviac ma poteší, ak moje výtvory chutia. Radosť bola dvojnásobná, z vyznania lásky, aj z toho, že máme dobrý recept a lahodu v žalúdku.

utorok 15. augusta 2017

Polievka môjho detstva (z dedičstva po predkoch)


Mám na jazyku chuť a v nose cítim vôňu zeleninovej polievky, ktorú mama robievala veľmi často. Najviac mi v nej chutili gombolce - guľky s opraženým rohlíkom a petržlenovou vňaťkou. Robila ju na masle. Niektorý deň som pocítila neodolateľnú túžbu, aby som ju pripravila. Dostala som od susedky mrkvu aj petržlen zo záhradky, tak som dlho neotáľala.

Suroviny:
2 mrkvy, 2 petržleny, kúsok zeleru, kúsok kalerábu, 1 zemiak,(môže byť aj zelený hrášok, brokolica, karfiol, fazuľka...čo práve máte), pol cibule, voda, soľ, 2 PL  masla, lyžička červ. mletej papriky
Guľky:
1 rohlík, 1 vajce, hrsť petržl. vňate, cca 6 PL polohrubej múky, voda

Postup prípravy:
Očistenú a umytú zeleninu nakrájam na plátky alebo hranaté útvary, niečo aj postrúham. V hrnci roztopím lyžicu masla a zeleninu poopekám, prisypem ml. papriku zamiešam a hneď zalejem horúcou vodou, tu asi 1,7l. Osolím a nechám zovrieť, stíšim plameň a pomaličky varím do polomäkka.
Rohlík si buď nakrájam a opečiem nasucho na panvici alebo opečiem v hriankovači a potom nakrájam na malé kocky.
Pridám múku, soľ, posekanú vňaťku, lyžicu rozpusteného masla a vajce, dôkladne premiešam a pridám toľko vody, aby som dostala polohustú masu.
Ruky si navlhčím a robím z masy guľky veľkosti pingpongovej loptičky, hneď ich vkladám do vriacej polievky ale nemiešam. 
miešam až vtedy, keď sa guľky zavaria, aby sa nerozpadli. Varím ich ešte asi 10 minút. A môže sa obedovať. Dobrú chuť aj Vám!


streda 5. júla 2017

Slivkové buchty pečené s maslovo-cukrovou polevou

Niekto si adrenalín dopraje v mimomanželskom vzťahu, niekto skáče bungee jumping a ja skúšam rada nové recepty. Vždy je to trochu riziko, ale ak je výsledok dobrý, tak sa teším a pochutí si celá rodina. Tento mnou trochu zmenený recept som našla na Fb medzi českými receptami.

Suroviny:
42g čerstvého droždia, 300ml teplého mlieka, lyžička cukru,  200ml teplej vody, 700g hladkej múky 00 extra, 200ml slivkového lekváru, 200g masla, cca 80g kryštálového cukru, štipka soli a lyžička citr. šťavy.

Postup:
V 1dcl mlieka rozmiešame lyžičku cukru a nadrobené droždie, necháme napučať.
Do väčšej misy preosejeme múku, primiešame soľ a citr. šťavu, prilejeme vodu, zvyšok mlieka a vzídený kvások z droždia. Vypracujeme na hladké cesto, mne ho robil robot.
Zakryjeme a necháme pol hodiny nakysnúť.V tomto teple môžno stačí aj menej.


Cesto pekne nakyslo, šup s ním na pomúčenú dosku. Vyvaľkala som ho na hrúbku asi 1,5cm a ostrým nožom pokrájala na pásy a potom kúsky. Mám ešte z vlaňajšieho lekváru z pečených sliviek, práve sa hodí na plnku. Nie je totiž veľmi sladký, skôr kyslejší ale krásne vonia po ozajstných slivkách.
Na kúsky cesta z neho kladiem lyžičkou kôpky tak, aby bolo plnky hojne, ale aby sa cesto dalo bez problémov vytvarovať -zlepiť do buchty. Okraje cesta ponaťahujem a opatrne spojím nad plnkou. Na papierom vystlaný plech kladiem dôkladne zlepenou stranou nadol, až kým sa plech naplní.



Buchtičky zakryjem čistou utierkou a nechám odpočinúť ďaľších 20-30 minút.
Medzičasom pripravím polevu a zapnem rúru na 200°C.
Maslo pomaly roztopím v rajnici a primiešam k nemu cukor, v poslednej dobe používam tento:

Masa je dosť hustá, nechám ju prejsť varom za stáleho miešania, nech sa cukor čo najviac roztopí. Tu prichádzajú obavy, či horúca poleva cestu neublíži
...pár minút ju nechám chladnúť ale vzápätí sa rozhodnem naliať ju na podkysnuté buchty, lebo rúra je už vyhriata, svetielko na nej zhaslo.
Buchtám som neuškodila. Kto ľúbi maslo s cukrom, príde si na svoje neskôr aj pri vylizovaní rajnice:-)

 
Buchty putujú  do horúcej rúry na 20 minút, ale po uplynutí času ich nechám radšej o niečo dlhšie, vyzerajú ešte bledé.
Po vytiahnutí z rúry sú na dotyk veľmi tvrdé, časom však cesto povolí a zmäkne, chrumkavá ostane len krusta navrchu. Maslová poleva stiekla aj dolu a takto obalené buchty sú fakt vynikajúce, také trochu iné. Bola som hlavne zvedavá, či tuk nebude chýbať v samotnom ceste. Nechýba, pôsobením tepla sa dostalo aj dovnútra a cesto je mäkučké a jemné.
 
 
 

streda 7. júna 2017

Plnené šampiňóny a cukina

Obyčajný ale spoľahlivý recept. Zapekaná plnená šťavnatá zelenina je u nás vždy vítaná. Plnka je variabilná v duchu "čo dom dá". Mne dal toto:

Suroviny:
4 ks veľké šampiňóny
2 stredné cukiny
200g dusenej šunky
1 vajce
1 krajec chleba
1 cibuľa
2 varené mrkvy
2 PL oleja
hrsť čerstvej petržlenovej vňate
plátok syra Gouda
soľ

Postup:
Šampiňóny som olúpala (inak ich nelúpem, len utieram, ale teraz boli také potrhané), cukinu umyla, pozdĺžne rozrezala na polovice a lyžicou mierne vydlabala dužinu. Tú som uložila bokom. Nožičky šampiňónov som vylomila a tiež pokrájala na menšie kúsky.
V rajnici na lyžici oleja som opiekla na kocky nakrájanú cibuľu, keď bola sklovitá, prisypala som kúsky dužiny cukiny a nožičiek húb, osolila som to a ešte dusila. Ku koncu som pridala už len pokrájané mrkvy z mäsovej polievky, aby sa upotrebili a farebne doladili plnku.
Šunku som mala v plátkoch, pokrájala som ju na malé štvorce, tak isto syr a vňať som posekala.
Všetko sa mi pomestilo na stredný plech vystlaný papierom na pečenie. Vydlabané cukiny a klobúky šampiňónov som osolila a potrela olejom, hlavne časti, ktoré budú počas pečenia vyčnievať.
Prišiel čas zostaviť plnku:
Do rajnice s opečenými surovinami som pridala nakúskovanú striedku chleba, šunku, vňať a jedno vajce. Všetko som dobre premiešala a lyžicou som plnku rovnomerne rozdelila do klobúkov a cukín.
Plech som vložila do rúry predom vyhriatej na 200°C na 35 minút. Bol to taký odhad, okom som obsah rúry priebežne sledovala. Ak chcete, môžete plech prikryť alobalom, zelenina bude upečená ale plnka nebude chrumkavá na povrchu.


Medzitým som pripravila prílohu: celozrnný bulgur. V hrnci som rozohriala trocha oleja, nasypala som naň bulgur, osolila a trocha ho opražila. Zaliala som ho horúcou vodou palec nad bulgur a pod pokrievkou nechala mierne variť, kým sa voda vsiakla. Plameň som vypla a bulgur nechala dôjsť pod pokrievkou 10-15 minút.
S manželom sme si bulgur veľmi obľúbili ale musím ho robiť v menšom množstve, prišla som na to, že mi chutí len čerstvo pripravený, ohriaty už nie.
Vynikajúce jedlo je takto hotové ani nie do hodinky.

pondelok 24. apríla 2017

Muffiny s mascarpone

Najprv to mala byť bábovka, ale tá sa pečie dvakrát dlhšie a my sme toľko čakať nechceli:-)
Inšpirácia z Varechy.

Suroviny:
3 vajcia, 3 PL cukru, 250g mascarpone, 50g tučného tvarohu, 1 PL ovsených otrúb, 1 PL pšeničných klíčkov, 140g hladkej špaldovej múky, 1 ČL prášku do pečiva bez fosfátov, vanilková aróma

Postup:
Celé vajcia som šľahala elektricky s cukrom asi 5 minút do hustej peny, pridala som tvaroh,  mascarpone a vanilkovú arómu a ešte dobre premiešala. Otruby a klíčky som prisypala lyžicou k hmote, odváženú múku som premiešala s práškom do pečiva a pomocou sitka preosiala k pene.

Cesto je skôr hustejšie, ale ešte stále sa dá liať, pomocou lyžice som ho nadávkovala do papierových košíčkov na muffinový plech. Nie úplne doplna, aby cesto mohlo povyrásť.


Ono aj pekne vyskočilo v rúre predhriatej na 180°C, na plechu boli riadne loptičky. Piekla som ich 24 minút. Skúška špajdlou potvrdila, že sú hotové. Po vytiahnutí z rúry spľasli, cesto je jemnejšie.
 
 
 
Karolínka s jedným koláčikom zapózovala, jej sa veľmi páčia všetky papierové košíčky, to je taká dievčenská zábavka. Muffinky sú chuťovo perfektné a veľmi vláčne. Z košíčkov sa vyzliekajú najlepšie po vychladnutí. Ideálne k mlieku.