štvrtok 5. januára 2017

Punčové rezy s pravým punčom

Tieto punčáky sú trochu iné ako ostatné, použila som pri nich iné vrstvenie a inú zálievku ako obyčajne - pravý punč. Teda pravý ako pravý, dnes pomenovať týmto slovom nie je tak jednoduché, lebo originalitu vám hneď napadnú:-)
Takže pod pravým mám na mysli varený punč, čo sa robí na Vianoce a nie arómu, či len (r)um, čo sa pridáva do zvyčajných punčákov.
Tento nápad som videla u jednej mladej dámy, tak prečo ho nevyskúšať. Pomery surovín a postup mám podľa seba.
Suroviny:
cesto: 4 vajcia, 150g kryštálového cukru, 180g polohrubej múky, 1 ČL prášku do pečiva, 3PL oleja, 3PL teplej vody

zálievka -punč: 1dcl vody, 1 vrecko čaju lesná zmes, 0,25ml umu, 0,25ml hustého malinového sirupu, 1dcl tmavočerveného vína ( u mňa cabernet savignon), 2ks klinčeky, kúsok celej škorice

poleva - fondán: 100g kryšt. cukru, toľko vody, čo ho zaleje, 1/2ČL octu, 1PL punču z rozvaru
Postup:
Najprv som uvarila punč: vodu som nechala zovrieť, pridala som čaj, víno, sirup, koreniny a plameň som vypla. Vrecúško som neskôr vybrala a punč po 20 minútach precedila. Mala som ho 2,5dcl
Prichystala som si plech 27x35cm na piškótu: vymazala som ho maslom a vysypala múkou.
Celé vajcia som s cukrom šľahala elektricky do bledej nadýchanej peny, priliala som olej a vodu a znovu prešľahala. K odmeranej múke som primiešala prášok do pečiva a takto prisypala k vaječnej hmote. Celú som dôkladne spojila, vyliala na plech a urovnala. Plech som potom vsunula do rúry predom vyhriatej na 180°C. Piškóta sa piekla 12 minút, viac času jej netreba, aby sa nevysušila. Odmerala som širšiu časť a rozdelila plát na 4 rovnako široké časti.
Prišlo na rad zostavovanie. Na menší plech, čo sa zmestí do chladničky, som preložila jeden z plátov a potrela som ho marhuľovým lekvárom. Ja ho mám taký redší, dobre sa natiera.
Priložila som ďalší plát a pomocou lyžice som naň rovnomerne nalievala punčový rozvar, použila som polovicu z neho. Jednu polievkovú lyžicu z punču som odložila bokom na fondánovú polevu navrch. Plát cesta sa poriadne nasal. Aj ten som natrela lekvárom, priložila tretí plát cesta a zase natrela lekvárom. Použité množstvo sa ukázalo ako adekvátne, zákusok nie je suchý a všetky chute sa v ňom primerane uplatňujú. 
Posledný, štvrtý plát potreboval znova dávku punču, aby sa vrstvy aj farebne striedali. Lyžicou som ho poliala zvyškom punču na kuse pečiaceho papiera. Veľmi opatrne som ho prešuchla na okraj papiera a prevrátila na ostatné vrstvy, aby bola nasiaknutá strana naspodku. Papier bol navrchu, priložila som naň iný plech a priniesla aj nejaké knihy, ale tá ťarcha už bola priveľká, cesto je jemnučké a nasaté, zbytočne ho mágať netreba, iba nech sa jednotlivé vrstvy zlepia aby pri krájaní držali spolu. Konečná výška zákusku je podľa mňa tiež akurát, aj keď som sa spočiatku bála, že bude privysoký.

Kým zaťažený zákusok odpočíval, pripravila som fondán. Plech som nedala ani do chladničky, aby som ho mala po ruke, hotový fondán je rýchlovka, hneď ho treba natierať, lebo tuhne.
Do kastrólika som nasypala cukor, zaliala ho vodou len na jeho úroveň a zapla plyn. Keď sa cukor miešaním roztopil a sirup začal jemne bublinkovať, plameň som stíšila na minimum a stále miešala. Mám dobrú umelohmotnú varešku s dierkou na rukoväti, tá sa mi tu práve hodí. Pri tomto postupe je dôležité variť sirup na tzv. retiazku. Varom hustne a po čase treba skúšať zo sirupu fúkať cez dieročku bubliny ako cez bublifuk. Tu mám fotku z inej prípravy fondánu. Ak už bublinu vieme fúkať, zanedlho sa bude dať fúkať aj viac bubliniek spojených v retiazku, vtedy je sirup hotový. Pomocou inej varešky som kvapla sirup do malej dierky a potom fúkala. Vtedy je sirup už o niečo hustejší, udrží sa v dierke a dá sa vyfúknuť bublinka, len to chce trpezlivosť. 
 A za chvíľu už idú pospájané bublinky, tak je sirup hotový, pridám ocot, zamiešam a vypnem plameň. hneď som priliala aj odloženú lyžicu punču, ten sfarbil fondán krásne na ružovo. Treba ho miešať počas chladnutia, tu som skúsila pridať aj trošku oleja, aby bol pružnejší a nelámal sa tak pri krájaní. No ešte mám pred sebou veľa fondánových poliev, aby mi to šlo poľahky a bez stresu:-)) Tu je fotka tuhnúceho zvyšku, v chvate som fotky nanášania nemohla robiť.
Fondán mení skupenstvo hneď na koláči, treba ho rýchlo rozotrieť. Zvyšok, čo už stuhol, stačí len máličko zohriať, zase bude tekutý. A po nanesení som urobila nožom zárezy do teplého fondánu, aby som naznačila budúce rezy. Po pobyte v chladničke sa mi minule poleva veľmi lámala, tak tomu chcem predísť.
Zákusok pobudol v chlade asi dve hodinky, potom sme ho ochutnali, už značne nasiaknutý (nie my) alkoholom. Je z radu tých, čo státím kvalitnejú. Verím, že aj vám bude chutiť.

piatok 16. decembra 2016

Vanilkové rožky

Vianočná klasika :-)
Suroviny:
180g hladkej múky 00 extra, 60g práškového cukru, 140g masla, 80g mletých orechov, 2 žĺtky, vanilkový cukor zmiešaný s práškovým na obaľovanie
postup:
Do múky preosejem práškový cukor, pridám mleté orechy a dôkladne premiešam. Priklepnem 2 vaječné žĺtky a nahrubo nastrúham studené maslo. Všeto rýchlo zmiesim. Cesto zabalené vo fólii nechám chvíľu stuhnúť v chladničke, aby sa s ním lepšie robilo.
Asi za 15 minút ho vyberiem, na jemne pomúčenej doske z neho beriem po kusoch, ktoré ušúľam na tenké hady a pokrájam na rovnako dlhé kúsky. Jeden si nechávam ako prototyp, prikladám a tak krájam, aby boli rovnaké dlhé.
Formujem na prehnuté rohlíčky a ukladám na plech s papierom nie príliš blízko k sebe, trocha narastú.
Z tejto dávky vyjdú dva plné plechy rohlíčkov. Pečiem do ružova v predom vyhriatej rúre na 150°C asi 20 minút.
V miske si zmiešam práškový cukor s vanilkovým a každý mierne vychladnutý rohlíček v ňom obalím z každej strany. Je to piplačka a pečivo pod jeden zub, tak k tomu treba veľa trpezlivosti, či skôr lásky k pečeniu:-)



nedeľa 11. decembra 2016

Moje orechové košíčky

Sú trvanlivejšie a tiež veľmi chutné, bez zbytočne veľkého množstva cukru.
Suroviny:
Cesto: 200g hladkej múky 00 extra, 125g masla, 2 žĺtky, štipka soli, 40g prášk. cukru, kôra z polovice citróna
Plnka: 200g mletých orechov, 5-6 PL broskyňového džemu, sneh z 2 bielkov, štipka soli
Na polevu: 100g mliečnej čokolády, sekané orechy
Postup:
V múke premiešame preosiaty cukor, soľ a nastrúhanú citr. kôru, pridáme žĺtka a posekané studené maslo. Rýchlo zmiesime na celistvé cesto, ktoré potom uložíme na čas do chladničky.
Zatiaľ si pripravíme plnku: bielka so štipkou soli vyšľaháme do tuha, primiešame džem a nakoniec orechy.
Formičky netreba vymazať, na plech som položila pre istotu papier.
Cesto na jemne pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku cca 1,5 mm. Okrúhlou formičkou približne rovnakej veľkosti ako sú košíčky, vykrajujeme kolieska.
Tie jemne povtláčame do formičiek, Do niektorých som dávala za pol lyžičky džemu, ale potom som z toho upustila, lebo pri vkladaní snehovo-orechovej hmoty sa džem vytláčal na povrch, nedobre sa s tým manipulovalo.
Plnku som dávala viac-menej zarovno s okrajom, dopredu človek nevie, koľko jej bude stačiť na všetky košíčky. 
Nakoniec sa mi podarilo naplniť všetkých 25 košíčkov, zbytok som naplnila do orechových formičiek, tak sa mi naplnil plech. Rúra sa vyhrievala na 170°C.
Košíčky sa piekli 25 minút, vtedy som usúdila, žeby už mohli byť hotové. vyklápala som ich vlažné, veľmi dobre spolupracovali:-)
Ako chladli, roztopila som si s kúskom masla mliečnu čokoládu a pomocou lyžičky som ňou polievala vrch košíčkov.
Mne osobne sa polovičky orechov ako ozdoba veľmi nepáčia, radšej som ich posekala a tak nimi posypala vrch košíčkov je to také neučesané potom.

polovičky orechov som nenatierala, tie sú "natur".
Koláčiky som uložila do letnej kuchyne, na chlad, do krabice - bezpečia. Prajem vám všetkým príjemné chystanie sa na najkrajšie sviatky roka, užite si ho v pohode!


piatok 2. decembra 2016

Fazuľa po bretónsky

Strukoviny v jedálničku stále chýbajú, tak tu je jedna inšpirácia. Veľmi chutná, z dostupných ingrediencií.
Suroviny:
1 konzerva červenej fazule, 1 pór - biela časť, 2 sterilizované uhorky, 4 strúčiky cesnaku, 7 cherry paradajok, 2 PL hustého paradajkového pretlaku, olivový olej, čierne mleté korenie, soľ, trocha citrónovej šťavy, prípadne aj kôry
príprava:
konzervovanú fazuľu možno samozrejme nahradiť vopred namočenou a do mäkka uvarenou farebnou fazuľou, kto čo preferuje.
Umytý a pokrájaný pór opekáme na oleji, hneď pridáme posekaný cesnak, nadrobno pokrájané uhorky, potom aj paradajky. Ak sú väčšie, môžu sa vopred spariť a olúpať, nám šupky nevadia.
Pridáme pretlak a dobre zarestujeme.
Nakoniec do zmesi vmiešame fazuľu a necháme pár minút poškrvčať, okoreníme, pokvapkáme citrónovou šťavou a kto chce, pridá aj kôru. 
Jedlo je hotové, podáva sa zväčša s chrumkavou bagetou alebo zemiakmi.
Ja som upiekla omeletu, hodila sa sem aj chuťovo.




piatok 25. novembra 2016

Polievka z Pávie (zuppa pavese)

Horúca zapekaná polievka z talianskej Pávie si ma získala na prvý pohľad. Jej pôvod sa odhaduje do stredoveku. keď sa odohrávali boje o Lombardiu s francúzskym kráľom Františkom I.  Ten sa vraj zo zranení vystrábil práve vďaka tejto výživnej polievke:-)
Príprava vôbec nie je zložitá a výsledkom je príjemný kulinársky zážitok hlavne v chladnejšom počasí, ktoré nás čaká.
Suroviny:
domáci mäsový vývar, plátky sendvičového chleba, vaječné žĺtka, parmezán, nasekaná čerstvá petržlenová vňať
postup:
Zo sendvičov som odrezala kôrku a striedku pokrájala na menšie útvary. Ak sa zmestí do nádoby, krájať sa nemusí.
Kúsky chleba som opiekla z oboch strán do zlatova na masle v horúcej panvici.
Mäsová polievka sa mi práve dovarila, tak som ju scedila a vybrala z nej jednu mrkvu do zapekacích misiek.
Rúru som zapla na 150°C horný ohrev s ventilátorom.
Do misiek som naložila opečené kúsku toastu, kolieska mrkvy, navrch som vyklopila surový vaječný žĺtok a posypala strúhaným syrom. Opatrne som pridávala horúci vývar a hneď som misky vložila do predhriatej rúry.


nechala som ich zapekať asi 7 minút, podľa farby žĺtka. Pred podávaním ešte pribudla posekaná petržlenová vňaťka. Polievka je takto výbornej chuti a zasýti trochu viac ako samotný vývar.

štvrtok 10. novembra 2016

Údené v tokajskom

Prichádza zimné obdobie a s ním chuť na sýtejšie jedlo, ktoré trocha prizdobené môže byť podávané aj pri slávnostnejšej príležitosti.
Inšpiráciu mám z maďarskej kuchárskej knihy, zaujal ma samozrejme, nádherný obrázok, tak som čakala na vhodnú chvíľu. Tá prišla pred dvomi rokmi práve v tomto sychravom období.
Údené mäso môže byť aj šunka či bravčové stehno, ja som zvolila krkovičku.
Suroviny:
1 kg údené mäso, 1 veľká cibuľa, 20dkg koreňovej zeleniny, cesnak, bobkový list, 0,5l Tokajské víno samorodné suché/sladké (podľa domácich chutí)
čierne korenie celé, hladká múka na zahustenie, trocha bravč. masti.
Postup:
Údené mäso som dala variť spolu s pár zrnkami čierneho korenia, 1 bobkovým listom, očistenou cibuľou a  koreňovou zeleninou do vody tak, aby bolo mäso ponorené do polovice. Pridávam foto odváženej zeleniny pre predstavu, koľko to asi je v kusoch.

Keď bolo úplne mäkké, vybrala som ho, vývar som precedila a koreňovú zeleninu dala bokom. Po vychladnutí som z vývaru pozbierala prebytočný stuhnutý tuk a na ňom som poopekala kolieska zeleniny. Ak treba, pridajte trocha bravč. masti.
Opečenú zeleninu som zaprášila malým množstvom múky, premiešavala a zaliala vínom. Pridala som aj časť vývaru, to si korigujte podľa toho, koľko šťavy chcete mať.
Omáčka vrela na miernom ohni za občasného premiešania asi 20 minút. Za ten čas som mäso pokrájala na hrubšie plátky a tie z oboch strán opiekla na panvici na masti.
Uvarenú omáčku treba už len pretrieť cez sitko a prípadne dochutiť- ak sa použije suché víno, mierne prisladiť.
Ako príloha sa hodí k tomuto jedlu zemiakové pyré a aj dusená kapusta.



utorok 25. októbra 2016

Paprikovo-cuketová chuťovka

Niekedy už fakt neviem, čo by sme jedli, aj keď striedam rozmanité jedlá a pripravujem pestrú stravu.
Teraz to mám trocha sťažené, keďže je u nás mama po operácii a má určité obmedzenia. Jej sa snažím robiť mleté, mixované alebo ak to ide, drobne krájané porcie, prispôsobené jej chuti.
Desať dní každé 3 hodiny, aby nabrala silu po nemocničnej strave, dá zabrať, ale zvládame to celkom dobre:-)
Tak vznikla aj táto chuťovka či nátierka, komu ako lepšie vyhovuje.
Suroviny:
1/2 zeleninovej papriky, 1/4 cukety aj so šupkou, 2 strúčiky cesnaku, soľ, voda, pomazánkové maslo
Postup:
Na lyžici oleja som poopekala nadrobno nakrájanú papriku a cesnak, podliala trochou vody, osolila a nechala dusiť pod pokrievkou. Hneď som pridala aj pokrájanú cuketu a všetko dusila úplne do mäkka.
Na začiatku som nemala ani potuchy, čo z toho bude, len ma hnala intuícia. Podusenú zeleninu som pretrela cez riedke sitko. Tento základ sa môže použiť do obyčajného masla či hustej kyslej smotany, ja som zvolila niečo medzi tým - nátierkové smotanové maslo. Celé som premiešala metličkou do jemnej konzistencie.

Môže sa podávať teplé aj studené, ochutené citr. šťavou, horčicou, doplnené orechami, semienkami, inou zeleninou či bylinkami. Mame len samotné, pokrájané na primerané kúsky,
A nám s malou trocha načančané. Mimochodom takto spolu je to vynikajúce.
Mäsožrúti si môžu krajčeky doplniť o kúsok údeniny