utorok 11. októbra 2016

Jablčník so zemiakovým cestom


Hnetené cesto obohatené o varené zemiaky je výborné do tradičných koláčov s makovou, tvarohovou ale aj jablkovou plnkou. Je vláčne, krehučké a ak je plnky viac, až sa rozplýva na jazyku.
K príprave včerajšieho koláča ma inšpiroval recept od pani z Ružomberka, ona použila bezlepkovú mix múku.
Samozrejme, málokedy dodržím recepty do bodky, treba ale vedieť, pri ktorých druhoch koláčov to nespôsobí pohromu. Teraz experimentujem s múkami a ich náhradami, toto je jeden vydarený recept na zníženie množstva bielej múky v koláči. Kto chce, použije jej celé množstvo (400g), bez náhrad.

Suroviny:
Cesto: 380g zemiakov varených v šupke, 100g pohánkovej krupice, 30g ovsených otrúb, 30g pšeničných klíčkov, 20g quinoa vločiek, 30g kukuričnej jemne mletej múky, 190g hladkej pšeničnej múky 00extra, 1 KL prášku do pečiva s vínnym kameňom, 100g práškového cukru, 120g studeného masla, štipka soli
plnka: 9 nahrubo strúhaných ošúpaných jabĺk ( t.j asi 1,8kg)
Postup:
vopred uvarené zemiaky v šupke som očistila a vychladnuté najemno nastrúhala do väčšej misy, postupne som prisypala múky a ich náhrady, cukor, prášok do pečiva a soľ, všetko som dôkladne premiešala. Maslo musí byť studené, aby sa cesto hneď nelepilo, vyberám ho z chladničky až pri použití a strúham na veľkých očkách do misy k múke, tak sa rýchlejšie a rovnomernejšie zapracuje.
S cestom sa pracovalo veľmi dobre, po zhnetení som ho rozdelila na dve časti, to bude spodok a vrch koláča. Jednu časť som rozvaľkala na pečiacom papieri na veľkosť plechu 32x35cm.
Očistené jablká som strúhala do misy, boli sladučké, takže žiaden cukor navyše som dodávať nemusela. Vytlačila som z nich prebytok šťavy, aby koláč nebol premočený a plnku urovnala na cesto.
teraz som si ostrihala pečiaci papier presne na vnútornú veľkosť plechu a naň som rozvaľkala až k okrajom druhú časť cesta. Prevrátené som uložila na plnku a papier obozretne stiahla. Cesto sa nelepí, ale je jemné, prípadné odlepence sa ľahko prilepia znovu. Pečenie s takýmto typom cesta je zábava, netreba sa zlostiť, cesto je naozaj poddajné a navyše variabilné, obohatené o množstvo vlákniny, ktorá nie je len v plnke.

Vzala som do ruky vidličku a popichala povrch kade-tade, potom aj onade, aby sa nevzdulo a para z jabĺk mala kade unikať. Rúra už bola predhriata na 170°C.
Koláč som piekla skoro 35 minút, do ružova. Prikladám foto hotového.
Vlažný sa podrobil skúške chuti a konzistencie, plnka bola ešte horúca, no ale kto to má vydržať, čakať až do rána?!:-)
A k raňajkám už odstáty, cesto správne prevlhnuté od plnky, chutnučký, mäkučký, jemný... a nadôvažok - bez výčitiek svedomia;-)

nedeľa 2. októbra 2016

Tvarohové kvetinky so zeleninou

Občasné bezsenné noci môžu byť naozaj veľmi inšpiratívne, hlavne, ak človek naďabí na niečo jedlé, variabilné a ľahko pripraviteľné.
Gabika zdieľala na Fb video prípravy podobných kvetiniek z kysnutého cesta, tuším z nejakej arabskej krajiny, ale keďže ich písmu ani jazyku nerozumiem, vzala som si len nápad. Cesto aj plnku som si vymyslela podľa toho, čo mám doma. Snažím sa pridávať do múčnych jedál aj niečo výživnejšie, tvaroh sa mi zdá ako výborná voľba nielen ako plnka ale aj ako samotná súčasť cesta.
Suroviny: (na 7 ani nie malých kvetiniek)
cesto: 220g chlebovej pšeničnej múky, 100g mäkkého hrudkového tvarohu, 5-10g čerstvého droždia, 3 PL oleja, 10 PL teplého mlieka s troškou cukru, soľ.

Plnka: cca 70g tvarohu, sterilizovaná kápia, kúsok cukiny, pár sterilizovaných olív, ľanové semienka, vňať jarnej cibuľky, soľ, jedno žĺtko s trochou mlieka na potieranie
Postup:
Preosiatu múku som zmiešala so soľou, pridala som olej, rozdrobené droždie a postupne aj mlieko. Môžete ho pridať aj o niečo viac, ak chcete voľnejšie cesto.
Miesila som ho, kým sa nestalo celistvým a nelepilo sa na steny misky. Zakryté potom kyslo vyše hodiny a šikovne nabralo objem.
na jemne pomúčenej doske som ho premiesila a bratsky rozdelila na rovnaké zhruba 60g kôpky, tie som pozberkala do batôžka, prevrátila spojom dolu a nechala ďalej podkysnúť.
Tu sa mi ponúkol čas na pozbieranie a pokrájanie vhodných surovín na plnku. Tá môže byť naozaj od výmyslu sveta, kľudne aj kúsky údenín, komu čo hrdlo ráči. Prichystala som aj tvaroh na vrch kvetiniek, keďže syr použitý vo videu som práve nemala. Tvaroh som osolila, zmiešala s posekanou vňaťou jarnej cibuľky a pridala ešte ľanové semienka pre zvýšenie nutričnosti.

Tak isto sa môže cesto použiť na sladko, s ovocím - jablkami, škoricou, orechami, hrozienkami, sladkým tvarohom, tekvicou... fantázii sa medze nekladú.
Každú buchtičku som podrobila silnému tlaku dna pohára, aby sa v strede  vytvorilo miesto na plnku. Vytlačené okraje som ostrým nožíkom nakrojila až k poháru vo viac-menej rovnakej vzdialenosti presne 12x

následne som dvomi prstami zboku pospájala zakaždým dve a dve narezané dieliky, čím sa vytvorilo 6 lupienkov. Toto je, povedala by som, až čarovanie s cestom vhodné aj pre detičky a ľudí, ktorí si na zložitejšie kreácie netrúfnu. Tu je výsledok podľa mňa vskutku efektný, vôbec nie prácny a zvládne ho aj menej skúsený pekár.
nasledovalo porozdeľovanie nakrájaných surovín do stredu kvetiniek. Naplnené som kládla na plech s pečiacim papierom, aby kysli už tam.
Tvarohovú zmes som tiež podelila na vrch zeleninovej plnky a dobre ju pritlačila. Predpokladala som, že cesto sa v rúre nadvihne, plnka nech ostane na mieste. 
Kvietky som nechala na plechu ešte podkysnúť asi desať minút, potom som lupienky potrela žĺtkom rozmiešaným s trochou mlieka. Presne stačilo na tieto krásavice.


Rúru som zahriala na 200°C a pečivo sa pieklo do červena, skoro 20 minút.
Nielen vôňa, ale aj chuť je výborná, hlavne za čerstva.
Hodí sa ako desiata do školy, do práce, pohostenie pre návštevu( ako mnohí asi vedia, neznášam chlebíčky:-))



piatok 30. septembra 2016

Chlpáče s hubami

Tieto chlpáče sú jedlé a celkom rýchlo hotové. Teda vzhľadom k tomu, že sa nerobia z polotovaru, ale poctivo doma.
Suroviny:
hrsť sušených alebo dve hrste čerstvých húb, cibuľa, masť, 6-7 zemiakov, polohrubá múka podľa potreby, vajce, soľ, čierne mleté korenie, červená mletá paprika
Postup:
najprv som dala variť 4 očistené a pokrájané zemiaky do osolenej vody. Použila som sušené huby, ktoré som predošlý deň namočila do vody. 
Cibuľu nakrájanú na kocky som na masti opiekla do sklovita, pridala mletú papriku a hneď po jej premiešaní  huby aj s trochou vody, v ktorej sa máčali. Zvyšok vody som si nechala na neskoršie podlievanie. Huby som osolila, okorenila a dusila na miernom ohni.
Kým zmäkli, priebežne som ich podlievala, ku koncu už má byť tekutina úplne odparená.
Scedené uvarené zemiaky som potlačila pučítkom a nechala vychladnúť. Očistila, umyla a najemno som postrúhala zvyšné tri zemiaky. Pridala som ich k popučeným v sprievode vajca, soli a takého množstva múky, aby som dostala formovateľné ale nie tuhé cesto.


Mokrou lyžicou som potom z neho hádzala do medzičasom zovretého väčšieho množstva osolenej vody halušky, veľkosťou asi ako štrvtinka lyžice.
Varili sa tam cca 10 minút, potom som ich deravou podberačkou presúvala do kastróla s udusenými hubami a dôkladne premiešala.

Chlpáče sú chutné posypané sekanými čerstvými bylinkami prípadne aj strúhaným syrom. 

streda 21. septembra 2016

Hamburgerové variácie

Také menej tradičné hamburgery som objavila v knihe Dokonalý domáci burger, ktorú som vyhrala v súťaži.
V knihe je nespočetné množstvo všakovakých kombinácií na burger a myslím, že si v nej každý príde na svoje.
Zo surovín, ktoré som mala doma, som pripravila kuraciu placku, placku so syrom halloumi, zemiakovú placku a baklažán vypražený v cestíčku. Pečené paradajky sú z inej inšpirácie, mala byť z nich pomazánka, ale nakoniec sa mi hodili práve do burgerov:-)
Žemle som tentokrát nepiekla, zaobišli sme sa aj bez nich.
Množstvá neudávam, všetko som robila viac-menej od oka, tu ide hlavne o nápad, nie o gramáže.

Kuracia placka:
kuracie mäso som pomlela, časť mäsa som ochutila pálivou omáčkou, osolila a pridala k nemu roztopené maslo, rukou dobre premiešala a potom mokrými dlaňami formovala placky. Tie som v horúcom oleji opekala z jednej aj druhej strany asi po 3 minúty. Dôležité je do placky zbytočne nešťuchať.
Placka so syrom halloumi
Druh cyperského syra sa vynikajúco hodí na grilovanie, kupujem ho väčšinou v Lidli, tento bol ochutený s chilli.
polovicu z neho som postrúhalas  na veľkých očkách spolu s kúskom surovej cukiny, pridala som jednu mrkvičku postrúhanú najemno a tiež veľký strúčik cesnaku. ešte trebalo jedno rozšľahané vajce, oregano a trocha strúhanky na zhutnenie masy.
Placky nedržia spolu až tak dobre, ale dá sa s nimi manipulovať, do horúceho oleja ich vkladajte na lopatke, aby sa ani náhodou nerozpadli. 

Zemiakové placky:
Vyzerali strašne žravo na fotke, mne sa zdali dosť mastné v konečnom dôsledku, asi tým maslom.
Tri menšie zemiaky som očistené a rozštvrtené uvarila v osolenej vode takmer do mäkka. Po scedení a vychladnutí som ich pokrájala na drobné plátky. Na kúsku masla som s trochou vody podusila cibuľu, keď zmäkla, pridala som ju k zemiakom a okorenila čiernym mletým korením.
Mokrými dlaňami som formovala placky a tie opekala tiež v menšom množstve oleja.  Neobracajte, kým nevidieť, že spodok je pekný červený. Vyžadujú si tiež opatrnú manipuláciu a používajú sa namiesto klasickej žemle.

Baklažán vypražený v cestíčku
tak toto je úplná pecka! chutil mi najviac zo všetkých dnešných výtvorov.
Polovicu umytého baklažánu som nakrájala na polcentimetrové plátky a osušila utierkou. V miske som zarobila máličko cestíčka z polohrubej múky, soli, mletej rasce a vody. V ňom som plátky namáčala z oboch strán a potom rýchlo vyprážala v oleji.

Až na kuracie placky, z ktorých bolo viac, sa mi zo všetkého podarilo po 4 kusoch. 

Pečené paradajky
Tie som robila medzi prvými, pretože sa piekli v rúre, čo trvá o niečo dlhšie ako na panvici.
Na pečiaci papier som naliala bazalkový olej, v ňom som paradajkové plátky namočila z oboch strán, posypala sušeným oreganom, soľou a cukrom, ešte som ich pokvapkala balzamicom. Piekli sa na 190°C asi 20 minút. Boli šťavnatou a úplne fantastickou prílohou. 

Po dohotovení všetkých ingrediencií sa mohlo ľubovoľne kombinovať. Mäso sa dobre dopĺňalo syrovo-zeleninovou plackou, ale aj variácia bez mäsa bola vynikajúca. Na doplnenie som použila aj trošku tatárskej omáčky a čerstvého šalátu. Fotky nič moc - už sa skoro zvečerieva a vonku boli fotené za súmraku.





Tieto žemličkové hamburgery
som robila už dávnejšie, páčilo sa mi, že sú doplnené zaujímavým hráškovým "guacamole" - uvarený hrášok sa potlačí vidličkou na kašu, osolí, okorení čiernym mletým korením a zmieša s pretlačeným cesnakom, posekanou čerstvou mätou, hustou smotanou a dochutí práškovým cukrom.
Burger to bol taktiež kurací, s cmarom a červenou mletou paprikou.
Obloženie  pozostávalo zo strúhanej mrkvy, reďkvičiek a cibule, ochutených na sladkokyslo.
Žemličky boli domáce, maličké a chutnučké