sobota 19. marca 2016

Torta di pane

Alebo chlebový koláč. Je to taká recyklácia staršieho chleba na sladkú dobrotu z talianskych končín, obľúbená je aj vo Švajčiarsku v južných kantónoch susediacich s Talianskom, kde ho dokonca pečú aj k Veľkej noci.
Suroviny:
300g staršieho chleba, 500ml mlieka, kúsok vanilkového struku, 6 PL cukru, 80g obielených mandlí, 1 vajce, 2 plátky masla, 2 PL kakaového prášku, maslo na vymazanie a strúhanka s cukrom na vysypanie formy s priemerom 18cm.
Postup:
Ako prvé vymažeme maslom okrúhlu formu a vysypeme ju strúhankou a kryštálovým cukrom.
Mlieko s vanilkovým strukom zvaríme, rozmiešame v ňom cukor a vyškriabeme doň aj vnútro struku.
Zalejeme ním pokrájaný chlieb. Použila som zvyšky sendvičového a tmavého chleba z obchodu.
Pomocou metličky alebo vidličky zmes poriadne premiešame, snažíme sa chlieb úplne rozmágať na jemnú kašu.
Prisypeme preosiate kakao a priklepneme celé vajce. Ďalej miešame. Rúru zapneme na 180°C.
Mandle obarením zbavené šupiek posekáme na menšie kusy, pár ich necháme vcelku na ozdobu. Posekané tiež pridáme k chlebovej hmote.
Urovnáme do formy, vrch ozdobíme a pokryjeme aj kúskami masla. Pečieme 40 minút.
Po vychladnutí krájame ostrým nožom. Koláčik je len málo sladký, môže sa posypať aj práškovým cukrom, prípadne poliať javorovým sirupom, medom. Ja som k nemu urobila aj maslovú omáčku, ktorej recept tu mám tiež zverejnený 7. nov. 2015.
Vnútro je vlhké, lepivejšie, nemá byť suché.
Ochutnala ho aj moja mama - inak dosť kritická čo sa týka jedál. Hneď vyhlásila, že najlepšie koláče máme my a Maďari. Tak mi bolo jasné, čo tým chcela povedať. Mne a malej táto "torta" chutila viac, ak ju uvidím niekde v zahraničí, už budem vedieť, z čoho je a ako chutí.

streda 16. marca 2016

Kurkumové pečivo s medvedím cesnakom

Rozžiarilo nám dnešný zamračený deň a chutilo aspoň tak dobre ako voňalo.
Suroviny:
200g polohrubá pšeničná múka, 300g špaldová hladká biela múka, 100ml oleja, 200-250ml teplej vody, 1 ČL soli, 1 vajce, 1 balenie sušeného droždia(na 500g múky), 1 ČL kurkumy, ľanové alebo sezamové semienka, 100g medvedieho cesnaku, 70g roztopeného masla na potretie po upečení
Postup:
naváženú múku premiešame so soľou, sušeným droždím a kurkumou, pridáme vaječné bielko, olej spolu s vodou po častiach a zamiesime cesto.
Hnetieme dovtedy, kým sa dobre prepracuje a nelepí na steny nádoby. Bude krásne žlté a lesklé. Necháme zakryté odpočinúť, kým pripravíme plnku.
Medvedí cesnak posekáme nadrobno a premiešame so soľou a žĺtkom.
Je lepšie, ak ho po umytí necháte poriadne preschnúť, ja som si to nepremyslela a potom mi od vlhkého dosť lepilo cesto.
Cesto rozvaľkáme na štvorhranný útvar a navrstvíme naň plnku.
Stočíme do rolády, začneme smerom od seba.
Veľký plech vystelieme papierom na pečenie. Z rolády ostrým nožom krájame plátky s hrúbkou asi 2cm a ukladáme ich na plech.
Medzi "lupene" nasypeme semienka a ružičky-slimáky pečieme v predom vyhriatej rúre na 200°C 18-20 minút. Ešte teplé poriadne potrieme roztopeným maslom.
Kurkuma okrem nádhernej farby dodá jedlám aj priaznivé účinky, hlavne v tráviacom ústrojenstve a medvedí cesnak vedľa výbornej chuti tiež len prospeje.
Toto pečivo je vhodné ako príloha.



sobota 12. marca 2016

Zemiakové pufky s údeným syrom

Inšpirácia z maďarského blogu gabicsek.hu
Sú to také prázdne buchty zo zemiakovo-syrového cesta, pripomínajú pagáče. Ale tým, že sú väčšie a pečené tesne vedľa seba, môžeme si viac vychutnať mäkké a vláčne cesto vynikajúcej chuti. Ulamovanie trocha skomplikuje syrovo-vaječná krusta na vrchu. Môže sa síce vynechať, ale to zas prídete o takú tú pizzovú chrumkavosť, ako to nazvala moja dcérka. Pre zjednodušenie som koláč vybrala z pekáčika, prevrátila a tak ľahšie polámala na kúsky.
Suroviny:
300g špaldovej hladkej bielej múky, 2 menšie zemiaky uvarené v šupke(100g), 70g údeného syra, 1 vajce, 1,5dcl teplého mlieka, 25g masti, 1 ČL soli, 0,5 ČL cukru, 1,5 ČL sušeného droždia
Na vrch: 1 žĺtko, 30g údeného syra, olej (roztopená masť) na namáčanie
Postup:
U šupke uvarené a vychladnuté zemiaky som očistila a najemno nastrúhala do misy z naváženou múkou, v ktorej som rozmiešala soľ. Použila som tento druh múky
Pridala som ostatné suroviny: vajce, strúhaný syr, cukor rozmiešaný v mlieku, sušené droždie a masť
Hmotu som miesila ručne, kým sa stala celistvou a nelepila sa na steny misy. Zakrytú som ju nechala na teplom mieste podkysnúť na dvojnásobnú veľkosť.
Na jemne pomúčenej doske som vykysnuté cesto len raz premiesila, odvážila a tak rozdelila na 15 kúskov, po 47g, aby boli rovnaké. Kto má dobrý odhad, nemusí vážiť.
Z kúskov som porobila guľky, namočila z dvoch strán v oleji a nakládla do vymasteného pekáčika tesne vedľa seba. Ja som zvolila taký menší pekáčik, takže som mala dosť vysoké pufky.

Zapla som rúru na 200°C, zatiaľ pufky kysli zakryté 10-15 minút. Tesne pred vložením do rúry som ich potrela rozmiešaným žĺtkom a posypala strúhaným syrom.


recept udával pečenie 15-20 minút na 200°C, ale po špajdlovej skúške som ich piekla ešte 10 minút a to zakryté alobalom, lebo vrch už bol dosť červený, chcela som predísť spáleniu. Najhoršie je pri pečení vyčkať chladnutie. Zobkáme z koláčov vždy, rozoberám ich na menšie kúsky, aby rýchlejšie chladli. Cesto je super nadýchané a neskutočne voňavé a chutné.
Podarilo sa nám začerstva pojesť polovičku pekáča. Ostatné si necháme na raňajky k mlieku. 



streda 2. marca 2016

Plus mäsové guľky so zemiakovými haluškami


Idem hneď vysvetliť ten názov: je to jedlo od kuchára Ladislava Buraľa pre reštauráciu hotela Plus v bratislavskej Trnávke. Našla som ho v staršom vydaní Báječnej ženy.
Na ten hotel mám inak milé spomienky. Asi pred desiatimi rokmi v júli som sa tam ubytovala na pár dní s vtedy 13-ročnou dcérou, ktorej som ako prázdninové prekvapenie venovala školu tanca u Laciho Strike-a. Ona bola veľmi šikovná v hip-hope, robila si sama choreografie, vystupovala a dokonca aj vyhrávala súťaže. Bola to jej srdcovka, tak som si vybrala týždeň dovolenky a šli sme do veľkomesta. Ten hotel bol najbližšie k miestu konania tanečnej školy.
Za čas, keď deti tancovali, som pešo pochodila denne 8-10km, to bola samá Ikea, Avion, Trnávku a Ružinov odvtedy poznám ako na dlani(tam sa mi veľmi páčilo, že sú ulice pomenované po kvetinkách:-), túlala som sa aj starým mestom.
No ale späť k receptu, na ktorom sme si včera pochutili:
Suroviny:
400-500g mletého mäsa mix kuracie a bravčové, 1 cibuľa, 30g syra, 30g údenej slaniny, 2PL masti, polohrubá múka, petržl. vňať, červ. ml. paprika, čierne ml. korenie, soľ, biele víno, 1 dcl paradajkovej šťavy,  1,5dcl vývaru

Halušky: 3 zemiaky varené v šupke (mali 230g), 60g syra, polohr. múka, 1 vajce, kyslá smotana
Postup:
Použila som 2 vykostené kuracie stehná a kúsok bravč. pliecka. Bolo strašne škaredé, musela som ho riadne opracovať.
Mäso som pomlela, pridala syrovú hrudku pokrájanú na drobné kocky, korenie, soľ a mrazenú petržl. vňať. po dôkladnom premiešaní som zo zmesy vytvárala guľky o niečo väčšie ako orech.
Obalila som ich v múke, vyšlo mi 15 kusov.
Zatiaľ som postavila vodu na vyvarenie halušiek. Dopredu uvarené a vychladnuté zemiaky som ošúpala a najemno postrúhala, pridala s nim strúhaný syr, soľ, vajce, skoro celý kelímok kyslej smotany a toľko múky, aby som dostala polomäkké cesto.

vo vyššej a väčšej panvici som na masti opekala mäsové guľky. Najlepšie sa obracajú rýchlym posúvaním panvice na platni sem a tam, tak ako to vidieť u profesionálov. 
Po opečení som ich povyberala kliešťami do misy a uložila do zavretej rúry, kým pripravím omáčku.Prichystala som víno
Na výpeku som opiekla nadrobno pokrájanú cibuľu spolu so slaninou. A tu som si dovolila pozmeniť trocha postup, p- kuchár dával ako prvý vývar.
Ja som ako prvé priliala asi deci vína, nechala ho skoro všetko odpariť
potom som priliala paradajkovú šťavu
a hneď aj horúci mäsový vývar
Omáčka začala vrieť, vtedy som do nej ponakladala mäsové guľky a pod pokrievkou nechala dusiť asi 25-30 minút.


Medzitým zovrela voda, osolila som ju a z mokrého lopárika som do nej nožíkom hádzala halušky, trocha ich povarila a cedidlom vybrala do studenej vody a potom nechala stiecť. Zvyšok cesta som pretrela cez haluškáreň, aby boli aj drobnejšie halušky.
Páčia sa mi a k tomuto jedlu sú naozaj veľmi vhodné.

utorok 1. marca 2016

Zastihnutie na Facebooku: https://www.facebook.com/K%C3%BAsok-m%C3%B4jho-sveta-540131342814008/?ref=hl

Niektorí mi píšete v maily, že sa vám nedá komentovať tu, tak pridávam kontakt na stránku na Fb, tam to problém nebude. Ak ovšem ste na tejto sociálnej sieti:-) Pekný deň vám želám.