pondelok 29. februára 2016

Pikantná baklažánová nátierka

Neviem, kedy som si obľúbila baklažán, len si pamätám, že ma dávnejšie neočaril a posledný rok sa ho neviem dojesť. Z tejto nátierky som zjedla strašne veľa.
Základný recept mám od mamy, ona má cesnakovo-baklažánovú nátierku tiež veľmi rada. Ja som ju ešte doplnila kápiou, medvedím cesnakom a tahinovou pastou, tá tam ale nemusí byť.
Suroviny:
1 baklažán, 1 kápia, pol cibule, 2 strúčiky cesnaku, medvedí cesnak podľa chuti, 2 ČL tahinovej pasty, 0,5 dcl olivového oleja, čierne mleté korenie, soľ, citrónová šťava na dochutenie
Postup:
umytý baklažán a papriku som dala piecť do rúry na 210°C. Baklažán som popichala vidličkou.
Paprika bola hotová skôr, po vybratí som ju hneď strčila do mikroténového vrecka a nechala zmäknúť, potom som z nej ľahko odstránila kožu.
Baklažán som po upečení (čo trvalo asi 45 minút) nechala chvíľu vychladnúť a tiež som z neho stiahla kožu.
Dužinu som spolu s paprikou zbavenou jadrovníka a semienok a dvomi strúčikmi cesnaku pomlela.

Do misy som priliala oleje(ja som pridala aj 1ČL rakytníkového), soľ a korenie, pol cibule nakrájanej na drobno, posekaný medvedí cesnak a tahinovú pastu.
Celé som dochutila citrónovou šťavou. Po odstátí sa všetky chute lepšie prepoja.
Pripravila som hrianky zo staršieho chleba a mali sme vynikajúcu večeru a dnes aj raňajky.
Takéto zeleninové nátierky sú výbornou alternatívou k maslu a iným tukovým nátierkam. Plus zelenina sa už nežiada k tomu, veď je tam toho dosť. Cesnak mi síce vyštípal jazyk, ale určite ma obdaril aj svojimi blahodárnejšími účinkami.

streda 24. februára 2016

Alfredo chicken - eintopf

Verzií na toto cestovinové jedlo rozšírené najmä v Amerike a pôvodom z Talianska je viac. Ja som ako prvú uvidela práve robenú v jednom hrnci.  Inšpiráciu z Fb som si urobila po svojom a musím povedať, že sa jedná o chutné, rýchle a ľahko pripraviteľné jedlo. Sú to kuracie kúsky s brokolicou a cestovinou penne/rúrkami v smotanovo-cesnakovej omáčke so syrom. Alfredo bol zrejme taliansky kuchár - majiteľ reštaurácie.
Suroviny:
1 kuracie prso bez kosti a kože, 2 strúčiky cesnaku, 2 PL olivového oleja, čerstvo mleté čierne korenie, soľ, 200ml kuracieho vývaru, 150ml sladkej smotany, 1/2 menšej brokolice rozobratej na ružičky, 100g cestoviny penne expres (panzani)
postup:
očistený a posekaný cesnak som opekala na oleji, pridala som kocky kuracieho prsa, plameň zvýšila, aby sa mäso rýchlo opieklo, okorenila som ho a mierne osolila. pridala som brokolicu, zaliala horúcim vývarom, prisypala cestovinu a pridala aj smotanu. za častého miešania som celé dusila-varila, kým sa cestovina neuvarila, t. j. pár minút. Do hotového som primiešala strúhaný taliansky syr. Tento máme veľmi radi a nie je ho veľa, také podarené menšie balenie, čo nám úplne stačí. Má výraznú chuť, preto ho netreba veľa a soliť treba tiež opatrne, hlavne ak je aj vývar slaný.





Skutočne expresné varenie a skvelá chuť, presne tieto druhy jedál mám najradšej.


štvrtok 18. februára 2016

Nachos s čiernou fazuľou

Jedlo mexickej kuchyne, ktoré som robila už dávnejšie.
Čiernu fazuľu som večer namočila a druhý deň uvarila do mäkka.
 Scedenú som uložila do zapekacej misy, posypala strúhaným syrom a vo vyhriatej rúre nechala syr roztopiť. Teplota 190°C a asi 15 minút.
Hneď po vytiahnutí som ju poliala kyslou smotanou a obložila plátkami sterilizovanej jalapeňos papričky, nasekaným šalátom, petržlenovou vňaťou (kto má rád, dá koriandrovú vňať).
Jedlo sa obloží tortillovými chipsami alebo kúskami opečenej tortilly.
Tiež sa môžu pridať do fazule kolieska opečenej klobásky chorizo alebo zvyšky upečeného mäsa.

Bravčové plátky s cestovinou

Hotové do pol hodinky a jednoduché. Chudá bravčovina - karé a cestovina s dusenou zeleninou, ktorú som farebne aj chuťovo zladila podľa momentálnej nálady na večeru veľmi chutila.
Postavila som vodu na vyvarenie cestoviny. Kým zovrela, pokrájala som kúsok údenej slaniny na kocky, na opraženú som prihodila kúsky čerstvej kápie a pár pokrájaných ružičkových kelíkov.
Solila som len jemne kvôli slanine. Máličko som to podliala vodou a prikryté dusila. Pridala som na rezance posekanú fialovú kapustu. Hralo to nádhernými farbami, až mi duša pišťala:-)
Škoda, že tepelnou úpravou sa potom farby rýchlo strácajú, keď som pridávala dva väčšie šampiňóny, už to fádnelo.
Cestovina sa už varila tiež v osolenej vode. Dva plátky karé som osolila, naklepala, na boku som blanu narezala a jeden plát som z oboch strán potrela kremžskou horčicou.
Uvarenú cestovinu som scedila a primiešala k mäkkej zelenine.
Na panvici s olejom som z oboch strán opiekla mäso, trvalo to asi tri minúty.
A mohli sme večerať.

pondelok 15. februára 2016

Bábovka so šľahačkovou smotanou

Bábovky sú jednoduché a pritom efektné a chutné múčniky.
Takúto so šľahačkovou smotanou som ešte nerobila. Predloha bola s menším počtom vajec a väčším množstvom cukru.
Suroviny:
5 vajec, 120g kryštálového cukru, 230g polohrubej múky, pol prášku do pečiva, 1 šľahačková smotana 250ml, 1PL kakaového prášku, cviklová šťava cca 7PL, čokoláda na varenie, 2PL oleja
Postup:
Celé vajcia som s cukrom šľahala elektricky 5 minút, až som dostala poriadne nadýchanú hmotu.Priliala som šľahačkovú smotanu a lyžicu cviklovej šťavy zo zaváranej cvikly.
Chcela som ružovú piškótu, ale nejak sa mi neofarbilo cesto. Surová asi farbí lepšie, skúsim inokedy tak. Pridala som múku a dôkladne ale jemne premiešala, aby sa cesto moc neubilo.
Asi dve tretiny som vyliala do bábovkovej formy. Túto netreba vymazávať.
Do zvyšku cesta som primiešala preosiate kakao a zvyšok cviklovej šťavy. Ak už nie farbu, aspoň trocha chuti pridala.
Tmavé cesto som liala na svetlé a potom vidličkou trocha premiešala, aby sa vytvoril mramorový vzor.
Formu som jemne pobúchala o pracovnú dosku, aby sa prípadné vzduchové bubliny uvoľnili, vystúpili na povrch.
Vložila som ju do rúry predhriatej na 180°C a piekla sa 40 minút. Po vytiahnutí som skúšala prepečenosť špízovou ihlicou.
Po vpichu ostala čistá, takže cesto by malo byť v poriadku.
 Z formy som bábovku uvoľnila až po vychladnutí pomocou umelohmotného noža.
Nad parou som roztopila čokoládu na varenie (Figaro) a pridala k nej olej. Treba dávať pozor, aby voda pod nádobou silne nevrela, čokoláda by zhrčkavela.
Vychladnutú bábovku som poliala polevou a rozotrela ju.
Po miernom stuhnutí polevy som ju cez sitko poprášila práškovým cukrom a následne kakovým práškom. Videla som toto zdobenie v jednej knihe a veľmi sa mi zapáčilo.
Najlepšia bola bábovka začerstva.
Ale vydržala nám 2,5 dňa, tak sme k nej mali v nedeľu aj šľahačku a jahody, keďže bol Valentín:-)

piatok 12. februára 2016

Špaldová pletenka

Minuli sa mi rožky, ktoré som piekla minulý týždeň. Za čerstva ich dám do mikroténového vrecka a zamrazím, potom podľa potreby vyberiem každý deň či obdeň dva-tri a sú ako čerstvé. Tak som večer musela upiecť nejaké pečivo, aby bolo na raňajky.
Podarilo sa mi kúpiť celozrnnú špaldovú múku, hladkú bielu špaldovú mám doma skoro vždy.
Suroviny a postup:
Zmiešala som 10dkg celozrnnej hladkej špaldovej, 10dkg  bielej hladkej špaldovej a 5dkg pšeničnej polohrubej múky, Pridala som lyžicu ľanových semienok, lyžičku soli, lyžičku cukru, polovičku balíčka sušeného droždia a všetko dobre premiešala. Na zjemnenie cesta pribudli dve kopcovité lyžičky masti.
Niektorý deň som robila stečený kefír a z neho potom banánovú penu, tak mi ostala tekutina - srvátka, s tou som cesto zarábala. Tekutiny som dala 1,5dcl. Rozrobila som v nej aj lyžicu sušenej srvátky, je to zásobáreň bielkovín.
Cesto mi vymiesil robot. Bolo ho máličko, zakryla a nechala som ho kysnúť asi hodinu pri radiátore.
Potom som ho rozdelila na tri časti, je výborné, nelepí, netreba podsypať.
Kúsky som vyšúľala a následne splietla do vrkoča. Konce podstrčím.
Pletenku som preložila na papierom vyložený plech, znova zakryla a nechala podkysnúť pol hodiny.
Nepozornosťou sa mi plech podarilo prevrátiť, keď som odsúvala stoličku, čo pridržiavala plech pri radiátore, tak sa mi zošuchol na zem a pletenka capla na jednu stranu. Papier ju chránil, ale aj tak sa sploštila trochu. Ešte som ju nechala preto kysnúť, aby sa pozviechala.
Rúru som zapla na 210°C, vykysnutú pletenku potrela vodou a pokropila aj papier.
Prvých desať minút som ju piekla na tejto teplote, potom som stiahla na 200°C a dopiekla ešte 10 minút. Už bola pekná červená. Hneď po vytiahnutí z rúry som ju potrela kúskom masla, to zmäkčí kôrku.
Krájala som ju až po vychladnutí. Voňala a chutila naozaj veľmi dobre.Večer sme z nej už nejedli, len ochutnali kúštik.
Na raňajky som robila rybaciu pomazánku, tak sa veľmi hodila aj pletenka.
Bola ešte lepšia, cesto je vláčne, kôrka mäkká, tenká, chuť typicky špaldová, sladkastá.
Je to výborné pečivo a pre dve osoby táto dávka úplne postačí aj na viac dní, podľa apetítu. Budem zvedavá, koľko dní vydrží jej kvalita.