streda 3. februára 2016

Vajcová polievka s mrkvou a rascou

Keď už sme pri polievkach, pridám popis aj tejto úplne chronicky známej polievky našich kuchýň tak, ako ju robím ja.
Suroviny:
2 mrkvy, 1 PL oleja, 1 menšia cibuľa, zemiakový alebo zeleninový vývar, 1-2 vajcia, pol lyžičky mletej rasce, soľ podľa potreby
Postup:
Na oleji orestujem nadrobno pokrájanú cibuľu, pridám rascu a najemno nastrúhanú očistenú mrkvu, nechám chvíľu dusiť a pustiť farbu. Zalejem vriacim
vývarom podľa počtu stravníkov. V tomto prípade asi litrom.
Varím na miernom ohni približne 12 minút. Vajce/vajcia(podľa veľkosti) rozhabarkujem v nádobke s "čuráčikom", aby sa ľahšie vlievali.
Vlievam tenkým prúdom do bublajúcej polievky, pričom vidličkou v druhej ruke vaječný prúd v tekutine hneď premiešavam cik-cakovým pohybom. Takto sa utvoria tenké slížiky a nie hrubé "soplíky", ktoré som v detstve nemala rada.
  Polievka prevrie, pridám už len posekanú petržlenovú vňať a podávam.

Druhotné využitie vyvarenej vody z potravín

Nedávno som rozmýšľala nad tým, prečo vlastne zemiaky nezalievam vriacou vodou, veď tak sa z nich nevylúhuje toľko dôležitých látok ako keď sú postavené na sporák v studenej či vlažnej vode.
      Zvyk je železná košeľa ale nemusí byť. Môžeme si vytvoriť aj nové zvyky.
Niektorý deň to vyšlo práve tak, že z práve uvarených cestovín som vodu zliala cez sitko na surové pokrájané zemiaky, ani soliť som nemusela, lebo už bola slaná. Tak som ušetrila pár litrov vody, trošku soli, čas potrebný na zovretie zemiakov a určite aj cenné látky zemiakov. A veru ani tú druhotne využitú vodu som po uvarení zemiakov nevyliala, pretože bola vhodná na prípravu vajcovej polievky na druhý deň.
 Z cestovinovej či zemiakovej vody varila polievku aj mama a jej mama, ako aj babka z otcovej strany a určite tak robí každá rozumná gazdinka.

Červená polievka bez rajčín

 Jej krásna farba spestrí tieto ufňukané februárové dni, keď snehu ešte stále či skôr už nie je. Dnes u nás celý deň prší.
 Vitamíny si treba dopĺňať hlavne zo stravy a nie v tabletkovej forme, tak som dnes volila túto sýtu zeleninovú polievku inšpirovanú receptom od Darinky.
Suroviny:
1/2 oranžovej(maslovej) tekvice, 1 menšia cvikla, 1 mrkva, kúsok póru, 2,5 dcl vývaru, voda, soľ, bylinkový olej, ocot, sladká smotana
Postup:
Zeleninu som očistila a pokrájala na menšie kúsky. Zaliala som ju vriacim zvyškom mäsovej polievky a doplnila vodou tak, aby bola ponorená.
Varila som ju pod pokrievkou, kým všetka zmäkla. Inokedy cviklu postrúham, lebo sa varila najdlhšie. Počas varenia som tekutinu trocha osolila a na konci som priliala asi deci smotany.
Po odstavení som celé pomixovala ponorným mixérom.
Tento kryt je veľmi dobrá pomôcka, bráni kydaniu a prskaniu mixovaných pokrmov kade-tade po kuchyni. Aj z bezpečnostného hľadiska je to dobré, pretože často mixujem horúce jedlá. Takisto kryt používam pri šľahaní smotany na šľahačku, predsalen netreba potom utierať prskance po celej kuchyni a spotrebičoch či nádobách na kuchynskej linke.
Na dochutenie polievky som pridala lyžičku octu a trocha bazalkového oleja. Varené vajíčko už čakalo nachystané. Obľúbila som si teraz rakytníkový olej, ním som porcie polievky pokvapkala.
Je to vskutku výborná a variabilná polievka. Hodí sa do nej aj nastrúhaný syr, či kúsky mozarelly.

streda 27. januára 2016

Obrátený jablčník s makom


Piekla som ho už aj tak, že mak bol zamiešaný v celom ceste. Tentokrát som použila spôsob pani Marty, kde sa mak primieša do poslednej tretiny cesta a takto potom viac vynikne. Jej recept som si prispôsobila hlavne kvôli množstvu cukru a ubrala som aj z oleja. Tak ako ona, polovicu koláča som potrela čokoládovou polevou a druhú polovicu šľahačkou. 
Suroviny:
1,5kg jabĺk, mletá škorica, 6 vajec, 4 PL cukru, 1dcl oleja, 2 dcl mlieka, 30dkg polohrubej múky, 15dkg mletého maku, 10dkg čokolády na varenie, 4PL mlieka a plátok masla k poleve, 250ml šľahačkovej smotany, 1 smetafix
Postup:
Jablká som očistila a nastrúhala nahrubo, ochutila som ich len mletou škoricou, boli dosť sladké. Dala som ich dusiť do hrnca bez pokrievky, aby sa väčšia časť šťavy odparila. Po 15 minútach dusenia som ich urovnala na plech vyložený papierom na pečenie.
Vajcia som rozdelila, bielka so štipkou soli vyšľahala na polotuhý sneh, pridala cukor a došľahala na pevnú penu. Po jednom som zašľahala žĺtka, pridala múku a olej s 1dcl mlieka.
Dve tretiny cesta som urovnala na jablkovú hmotu. K zvyšku cesta som pridala pomletý mak a ostávajúce mlieko, dôkladne premiešala a naložila na biele cesto.
Plech som vkladala do rúry predom vyhriatej na
190°C. Koláč sa piekol skoro pol hodiny. Či je cesto prepečené skúšam kúskom špajdle.
Koláč som zakryla iným plechom a rýchlo prevrátila - vyklopila. Papier z jablkovej hmoty som odstránila po miernom vychladnutí.
Roztopila som čokoládu, pridala som k nej trocha mlieka a masla, aby bola tekutejšia.
Koláč som prerezala na dve časti, jednu poliala čokoládou a na druhú som vyšľahala smotanu so smetafixom. Na šľahačku som ešte postrúhala dve nugátové pralinky.

streda 20. januára 2016

Mrazená citrónová šťava

Nápad vhodný k realizácii, keď sa nazbiera viac citrónov a nechceme, aby sa nám osušili, scvrkli, vidíme, že ich nestačíme minúť. Videla som ho už často, teraz som aj fotila. Využila som svoj elektrický odšťavovač citrusov, ktorý som vyhrala v mesačnej súťaži na Vareche.
Prekrojené citróny stačí pevne držať na lise, ktorý sa tlakom uvedie do pohybu a odšťavuje takto sám. Šťavu som naliala do nádobky na ľad, po zamrazení vyklopila a nasypala do mikroténového vrecka. V prípade potreby sa vyberie vhodný počet kociek. Šikovné a praktické.

Opekané tortilly s jablkovou plnkou

Toto je výborná sladkosť, dostatočne sýta a nepotrebuje extra šikovnosť pri príprave. Recept pod názvom Jablkové tacos pridala na Varechu mladá dáma s nickom Kaschmere. Ona z tortilly vykrajovala malé kolieska, ja som ju nechala vcelku.
Už som ich robila viackrát, chutia nám. Výhodou je, že sa dajú použiť aj staršie tortilly, stačí ich trocha prehriať, aby sa dali ohnúť. Pripravila som zmes škoricového a práškového cukru na väčší tanier. Jablká som ošúpané pokrájala na menšie kocky, na kúsku masla a lyžičke cukru som ich podliate malým množstvom vody zakryté dusila do zmäknutia, trvalo to pár minút. Zmiešala som lyžičku maizeny v troche studenej vody a zahustila jablkovú plnku, nechala prejsť varom a vypla.

Teraz som použila kukuričné tortilly. Prehnuté na polovicu som ich držiac za okraj opekala v horúcom oleji v dostatočne veľkej panvici. Oleja netreba veľa, nevyprážame, len oprážame- opekáme. Keď sa prehnutá časť opiekla do ružova, tortillu som opiekla aj ležato z jednej a druhej strany, pomáhala som si kliešťami.
Treba dávať pozor, konať rýchlo, cesto skoro chytá farbu. Opečené som hneď vyváľala v zmesi škoricového cukru.
Po ich miernom vychladnutí nasledovalo naloženie jablkovej plnky. Čerstvé sú pružné, staršie sa môžu aj prelomiť pri napĺňaní, na chuti to neuberie. Plnka ich prevlhčí a cesto trocha zmäkne, okraje ostanú chrumkavé. Na tanieri som dozdobila šľahačkou, inokedy len čokoládou či karamelovou polevou -topingom. Jeme rukami, do spoločnosti sa tento dezert vo verzii celých tortíll nehodí, len ak je povykrajovaný na malé kolieska, čo sa zmestia naraz do úst. Je to božsky dobré!

Cícerovo-mrkvové placky pečené v rúre

Inšpirácia z Varechy od šéfkuchára z Wellness hotela v Patinciach.
 Moja verzia:
1 konzerva cíceru, 1 veľká nastrúhaná mrkva, 1 surové vajce, 1 nahrubo nastrúhaný syr mozarella, 1 ČLmletej pálivej papriky, štipka oregana, soľ, hrsť ovsených vločiek, 1 PL slnečnicových semienok.

Scedený cícer som ponorným mixérom premenila na kašu, pridala všetko ostatné, dôkladne premiešala a nechala chvíľu stáť.
zatiaľ som zapla rúru na 190°C, plech vyložila papierom na pečenie a potrela ho olejom. Z hmoty som lyžicou ukladala kôpky, sploštila ich a piekla asi 25 minút, okraje už červeneli.

Ako prílohu som robila zemiakovú kašu a dali sme si aj čerstvú zeleninu. Placky sú chutné aj samostatne.