utorok 21. apríla 2015

Omeleta z rúry


Takto na jar znášajú sliepky vajcia ostošesť:-) Dostávame naraz od susedov väčšie množstvo, teraz aj z jednej aj z druhej strany. Päťdesiat domácich vajíčok! Nádherné, velikánske, žltučké. Niečo som dala mame do paneláka a zvyšok sa snažím upotrebiť rozumným spôsobom. Včera som videla krásnu farebnú omeletu plnú zeleniny, dnes som ju teda pripravila na raňajky. Odlišuje sa od tých zvyčajných spôsobom prípravy. Veď sledujte:

Zvolila som mrazené fazuľové lusky, mala som na ne chuť už pár dní. Jarnú cibuľku som pokrájala na kolieska, rajčinu na malé kúsky. Všetko som opekala v panvici na platni na 1 PL oleja. Teraz som zapla elektrickú rúru na 180°C.

Keď sa prebytočná tekutina odparila, zaliala som zeleninu tromi rozšľahanými a osolenými obrovskými vajcami.


Nechala som omeletu minútku tuhnúť a hneď som ju vložila do vopred predhriatej rúry. Dajte pozor, aby ste ju mali v ohňovzdornej nádobe vhodnej na zapekanie v rúre. Pobudla tam presne 5 minút, sledovala som ju cez okienko, ako pekne tuhne na povrchu. Ja nemám v obľube moc prepečené vajcia ani v praženici, tak čas zbytočne nenaťahujem. Pri vyberaní bola omeleta akurát podľa môjho gusta: stuhnutá ale nie suchá.

Ak si chcete pochutnať na hrubej talianskej omelete zvanej Frittata, na začiatku dajte na panvicu vajcia zmiešané s ľubovoľnou zeleninou a pomaly pečte asi 15 minút, potom ju dopečte do hneda za 2-3 minútky v horúcej rúre. Bude pekná zlatohnedá a chrumkavučká.




Nám chutila takto aj na viaczrnnom chlebíku a menej prepečená, mäkkšia, posypaná petržlenovou a cibuľkovou vňaťou.

nedeľa 19. apríla 2015

Cviklový koláčik


Netradičný, v duchu zdravšieho stravovania. Bez múky, bez pridaného cukru a takmer bez tuku. A predsa veľmi chutný. Kto už ochutnal cviklu v koláčoch, vie o čom píšem. Piekla som už cviklové brownies, boli úžasné. Tento recept som vymyslela sama, nakombinovala tam všetko dobré, výživovo hodnotné.
Zloženie si môžete prispôsobiť podľa chuti alebo domácich zásob, varenie a pečenie je predsa často o experimentovaní a vymýšľaní nových receptov.

Suroviny:
1 dcl ovsených vločiek
1 dcl pohánkových vločiek
1 ks sladkej smotany (180ml)
1,5 dcl hrozienok
1 ks vajce
50g horkej čokolády
1 ks jablka
2 ks cvikly
1 ČL prášku do pečiva
1 PL orechov
Poleva:
1 PL kokosového oleja
1 ČL mletej škorice
2 PL sekaných orechov

Oba druhy vločiek som pomiešala a v mise zaliala šľahačkovou smotanou. Pridala som očistené a na kúsky nakrájané jablko, opláchnuté hrozienka, vajce, roztopenú čokoládu, orechy a napoly uvarenú a očistenú cviklu. Mala som také stredne veľké buľvičky, uvarila som tri v šupke a teplé som ich očistila. Do koláča som použila len dve, tri sa mi zdali moc.

Cviklu som pridávala pokrájanú na menšie kúsky. Teraz som všetko premiešala ponorným mixérom, celkom dobre si poradil. Hrozienka sú použité namiesto cukru, ponorný mixér ich dostatočne pomlel, aby sa sladkosť mohla rozvinúť. Tieto krásne farby vzniknuté pri príprave cesta mi pripomínajú maľovanie stien, keď sme miešali a vyberali vhodné farby, asi pred 6 rokmi sme mali podobnej farby obývačku s otvorenou kuchyňou, na taký americký štýl:-) maliar ma napomínal, že sa mi tá farba určite za dva roky zunuje, ale ja som bola do nej celá paf! mal pravdu, po 3 rokoch som jej mala plné zuby a dala som vymaľovať všetko na bielo:-)))


Tak na ňu teraz len spomínam s nostalgiou...Cesto som vyliala do vopred pripravenej formy, bola vymazaná kokosovým olejom a vysypaná múkou.


Vkladala som ju potom do rúry vyhriatej na 160°C. Myslím, že tá teplota môže ísť aj o niečo vyššie, pretože cesta nie je až tak veľa. Ja som ho piekla celkom vyše hodiny, po hodine som zvýšila na 180°C na asi 15 minút, stále sa mi zdalo cesto nedopečené po skúške špajdlou. Ono je vlastne poriadne mokré, ovocno-zeleninové, múka tam nie je, tak nečudo. Koniec-koncov, aj brownies majú byť vo vnútri polosurové, tak som čas pečenia už nenaťahovala zbytočne.


Keď koláčik mierne vychladol, vyklopila som ho na dosku. Ešte sa mi naň žiadal akýsi šmrnc, tak som použila škoricovú polevu z kokosového oleja a mletej škorice. Nanášala som ju na teplý koláčik a hneď som ju posypala sekanými orechami na ozdobu aj ešte lepšiu chuť.


Koláčik som nechala vychladnúť a potom sme ho ochutnali, čím viac stojí v chlade, tým je stuhnutejší, kompaktnejší. A čo ma obvzlášť teší, chutí aj manželovi:-)



sobota 18. apríla 2015

Tortička s parížskou šľahačkou (ako kubánska)


Recept v podobe rezov som mala na pláne už dávnejšie. Tu som si musela upraviť množstvo použitých surovín na veľkosť malej tortovej formy s priemerom 18 cm. Z tortičky vyšlo napokon 12 kúskov- porcií.
Suroviny:
piškótový korpus:
2 vajcia
60g kryštálového cukru
2-3 PL mlieka
1-2 PL oleja
10g kvalitného kakaa
70g polohrubej múky
1 ČL prášku do pečiva

Krém:
300ml šľahačkovej smotany
50g čokolády na varenie alebo horkej čokolády
20g kakaa
2 PL práškového cukru
1 smetafix k vyšľahaniu

kyslastý džem na potretie korpusu
2 ks banány

Poleva ganache:
30ml šľahačkovej smotany
30g čokolády

Ak nemáte v obľube maslové krémy, prídete si na svoje, pretože ľahučký šľahačkový krém, tzv. parížsky, vám bude určite veľmi chutiť. Jeho príprava je úplne jednoduchá: vopred sa zvarí smotana na šľahanie s čokoládou a kakaovým práškom, ochutí sa podľa gusta cukrom a nechá sa poriadne vychladiť. Podľa možnosti celú noc. Ja som netrpezlivá, chladila sa mi len necelé 4 hodinky, aj to stačilo. Zatiaľ som upiekla korpus. Vajcia som rozdelila, žĺtky vyšľahala s cukrom, pridala som mlieko, olej a múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva. Nakoniec som zľahka vmiešala tuhý sneh z bielkov.


Hmotu som vyliala do maslom vymazanej a múkou vysypanej rozoberacej tortovej formy. Ak sa dá, vždy špachtľou odhrniem zo stredu hmotu do bokov, pretože počas pečenia sa zvykne stred vyduť. Ak je cesto moc riedke, neostane tam. Aj teraz sa vydulo:-) Piekla som ho vo vopred vyhriatej rúre na 160°C 22 minút. Kontrola špajdlou je pri pečení korpusov dôležitá, ak po vpichnutí a následnom vytiahnutí z cesta ostane špajdla suchá, je upečené.
Po chvíľke som korpus natrela višňovo-jahodovým džemom.

Ako som spomínala, krém som robila rozpustením čokolády v zohrievanej smotane na šľahanie, kde bol už rozmiešaný kakaový prášok a práškový cukor. Akonáhle smotana začala vrieť, odstavila som zmes a nechala asi 4 hodiny intenzívne chladiť. Do vychladenej som vmiešala 1 smetafix a vyšľahala som na krémovú konzistenciu.
Na korpus natretý džemom som naniesla asi tretinu krému, naň poukladala hrubšie kolieska banánov, minula som necelé dva.
Banánovú vrstvu som pokryla zvyškom krému.



Takto putovala torta vo forme do chladničky, zatiaľ som prichystala polevu ganache. 30 g čokolády na varenie som zaliala 30ml smotany na šľahanie a za stáleho miešania priviedla k varu. Trocha ju treba nechať vychladnúť, horúca sa naliať na krém nemôže, najlepšie je počkať, kým bude vlažná. Vtedy sa nemá šancu zmiešať s krémom, navyše je ten dovtedy v chlade.

Polevu som nechala stuhnúť pár hodín a potom som nožom obišla vnútorný obvod formy, aby som mohla obruč odopnúť a odstrániť. 

Celkovo je to dobre skombinované, bola som s receptom a chuťou veľmi spokojná. Ja som ho našla pod názvom Kubánske kocky.

pondelok 13. apríla 2015

Tvarohové tyčinky s medvedím cesnakom



Úplne jednoduché slané pečivo. Zvládne ho aj začiatočník. Tvarohové cestá sú vláčne a chuťovo skvelé samé o sebe, s prídavkom ešte stále aktuálneho medvedieho cesnaku sú však ešte lepšie. Vytvorte si formy, aké uznáte za vhodné, trebárs aj pagáče, na chuti to nič nezmení.
Pôvodný recept som našla v maďarskom časopise, použili tam aj droždie a cesto zrejme prekladali, ja som to zjednodušila do tejto podoby, kde sa všetko zmieša najľahšie pomocou robota.

Suroviny: 250g polohrubej múky
                 250g tvarohu
                 200g masla
                      1 ČL soli
                 medvedí cesnak




Zmiesené cesto treba dať odpočinúť prikryté fóliou do chladu na takú polhodinku. Bude sa s ním lepšie pracovať.


Vaľkala som ho na hrúbku pár milimetrov, nie veľmi tenko, aby bolo do čoho zahryznúť. Keďže boli sviatky Veľkej noci, nesmeli chýbať zajačikovia:-) tí sa minuli najskôr, postarala sa o nich malá dcérka:-)) ostatné som pomocou krájača na pizzu rezala na tyčinky.
Putovali na plech vyložený papierom na pečenie a potierala som ich rozšľahaným vajíčkom. Zajace dostali očká z ľanových semienok, kožúšky mali strakaté od medvedieho cesnaku. Tyčinky som posýpala sezamovými, ľanovými a makovými semienkami. Zmestili sa na dva plechy a vkladala som ich do rúry vyhriatej na 200°C

Mali by tam byť okolo 20-25 minút, dajte pozor, aby sa moc neopálili. 


Vôňa šíriaca sa z rúry je veľmi vábivá, ak ste hladní, je možné, že vám toho po upečení na plechu veľa neostane:-)




Keby ste medvedí cesnak už nezohnali, môžete ho nahradiť trebárs mladou žihľavou či púpavovými listami. Chuť síce nebude tá pravá, ale užite si jarné vňaťky, kým sa dá.

sobota 11. apríla 2015

Nepečená neodolateľná orechová roládka

 Ak potrebujete rýchlo hotovú sladkú dobrotu, pripravte túto orechovú roládku, je naozaj výborná. Nepotrebujete k nej veľa surovín, ostatne, ja mám také recepty najradšej. Recept som našla počas jarného upratovania v podobe ústrižku zo starých novín, niekedy z osemdesiatych rokov. Také poklady rada nachádzam:-)

20 dkg mletých orechov                         Plnka: 125g masla
20 dkg práškového cukru                                  1-2 PL kyslého džemu
  1 PL rumu                                                        trošičku práš. cukru
voda podľa potreby

pôvodný recept písal jedno vaječné bielko k spojeniu orechovej hmoty, ale nerada používam surové vajcia k priamej konzumácii, hlavne odkedy mám malé dieťa. Rum som takisto kvôli malej nedala, ale pre dospelých to bude vítaná chuť, s orechami dobrá kombinácia. Na spojenie hmoty potom treba len máličko vody, tú som teda dala miesto bielka. Zmiešanú hmotu som dala na potravinársku fóliu, ktorá bola podložená červenou silikónovou podložkou

Zakryla som ju ďaľším hárkom fólie a pomocou valčeka som hmotu vyvaľkala na hrúbku asi 3mm. Môžete ju nechať aj hrubšiu,  potom budete mať menšiu plochu rolády.
 Hornú fóliu som potom odstránila.

 Plnka je veľmi jednoduchá, jedno malé maslo 125g sa zmieša s lyžicou- dvomi kyselkavého džemu, najlepšie ríbezľového. Ja som použila svoj vlastný višňovo-jahodový, keďže ríbezľový som nerobila.  K pohodlnému vymiešaniu plnky som prisypala trošičku práškového cukru, lebo mäkké maslo a kĺzavý džem sa ťažko spájal, takto bol práškový cukor na pomoci.


Plnku som natrela na vyvaľkaný plát.
 A zrolovala pomocou spodnej fólie, pozor, nieže zrolujete aj tú!:-)


Teraz  môžete roládku trocha s oboch strán postláčať, aby bola kompaktnejšia a pogúľať kvôli forme. Treba ju dať stuhnúť do chladničky aspoň na dve hodinky.
A po stuhnutí už len krájať a ochutnávať... a ochutnávať...a ochutnávať. Je sladučká a plnka s kyselkavou chuťou ju skvele dopĺňa. Rezy sú síce maličké, také pod dva zuby, no z takej maškrty niekomu stačí aj jeden dva-kúsky. Tak nech vám chutí!








štvrtok 9. apríla 2015

Kysnutý veľkonočný koláč

 Úplne najkrajší koláč, aký som kedy piekla sa mi podaril teraz na Veľkú noc podľa presného popisu postupu rodáka, ktorý žije toho času v Tasmánii. Je tak šikovný, že jeho diela ma privádzajú do úžasu. Nielen zručnosťou, ale aj technológiou, ten pán veľmi dobre vie, o čom píše, pretože skúseností má zrejme veľmi veľa. Čerpám často z receptov, ktoré uverejní. Aj keď niekedy špekulujem, lebo si chcem niektoré veci zjednodušiť alebo obísť, pretože nie som dostatočne trpezlivá, nie vždy sa to vypláca. Tento koláč som urobila presne podľa jeho návodu a som rada. Celé znenie jeho receptu aj s fotopostupom je tu:
http://varecha.pravda.sk/recepty/velkonocny-kolac-fotorecept/57626-recept.html

Ja som robila koláč z polovičnej dávky, aj tak ho bol plný plech 40x27cm, takže rátajte s tým pri celej dávke. Kysnuté cesto zvyknem robiť z čerstvého droždia, najčastejšie z balenej kocky 42g, to je najdostupnejšie. U nás vážené vidím len sporadicky. Hlavne, aby bolo čerstvé, to si všimnite. Tento koláč sa ale robí z droždia sušeného. Pravdupovediac, s ním mám menej skseností, mám pred ním rešpekt. Stalo sa mi už, že cesto s ním nevykyslo. Ono sa nedáva dopredu nabehnúť do šálky s trochou teplého mlieka s cukrom ako to čerstvé, ale sa hneď zmieša s ostatnými surovinami a preto pri čerstvom droždí hneď vidím, či pracuje, bobtná a až potom ho vlejem k múke. Takže sušené sa len nasype k ostatným surovinám v mise a vypracuje sa cesto. Suroviny na prípravu cesta by mali mať izbovú teplotu, teda ich treba vybrať z chladničky v predstihu.
Múku používam najradšej hladkú koláčovú, t.j. 00 extra, niekedy ju aj miešam s polohrubou, ale potom to cesto nie je také jemné, ale je zrnitejšie, pevnejšie. Polohrubá múka je vhodná v kysnutom ceste skôr na parené jedlá ako sú knedle a parené buchty, lebo lepšie drží tvar, kdežto z hladkej múky má cesto tendenciu spľasnúť, hlavne, ak je v ňom viac tekutiny. Ale v pečených koláčoch sa mi zdá hladká múka priam žiadúca, tie koláče, buchty sú jemnučké a ľahké ako páperie.
  Každé koláčové cesto ochucujem neveľkým množstvom cukru, pridám štipku -dve soli a pár kvapiek citrónovej šťavy. Ono to cesto má potom chuť aj samo o sebe, ak povedzme nie je plnené alebo je plnky menej. Citrónovú kôru používam len z chemicky neošetrených citrónov, dostať v Lidli alebo v e-shopoch. Ak nemáte také citrusy, vôbec tam kôru nedávajte, je veľmi nebezpečná hlavne pre deti. Kým som nevenovala pozornosť tým striekaným plodom a nedrhla ich vo vode, aj ošúpanie obyčajnej mandarínky mi doslova "vyžralo" kožu na rukách a ústnu dutinu a jazyk mi po neumytých pomarančoch až tŕpol.
Do cesta ešte patrí teplé mlieko a nejaký tuk, aby nebolo suché. Rada používam rastlinný olej, z neho sú koláče úplne ľahučké.
V tomto recepte sa pridáva roztopené maslo. Aj to až po zmiesení ostatných surovín, teda úplne na koniec. Má to svoje opodstatnenie - cesto sa stane páravým, pri utŕhaní kúskov sú z nich jemné páperové chumáče. Jednoznačne sa tým cesto skvalitní, to potvrdzujem. Niektoré recepty píšu pridať aj vajce, či len žĺtok, tu treba dať aj-aj.  Kto má kuchynský robot s funkciou miesenia cesta, ušetrí si námahu. Pri kysnutom ceste sa používa hák, ten si poradí aj s hutnejšou hmotou.
Rozpis surovín na polovičnú dávku:

350g hladkej múky
1 ČL sušeného droždia
necelá 1lyžica cukru
2 dcl mlieka
1 celé vajce (z toho pol do cesta a pol na potretie)
1 žĺtko
štipka soli
citrónová šťava alebo kôra z chemicky neošetreného citróna
25g roztopeného masla

Cesto sa po vymiesení necháva asi hodinu zakryté utierkou na teplom mieste kysnúť. Tu je už vykysnuté

 Potom sa vyklopí na pomúčenú podložku, rozťľapká a rozdelí na 6 častí zvislým rezom. Z oboch stredných sa vyšúľajú  tenké dlhé hady, ktoré navzájom spletieme a vytvoríme z nich oválny veniec. Uložíme na plech vystlaný pečiacim papierom.

dve narezané časti, ktoré boli druhé z oboch krajov, rozdelíme na polovice, dostaneme štyri kúsky, vytvarujeme ich na rovnaké guličky.
 Dve z nich rozvaľkáme do kruhu, naplníme makovou plnkou a spojíme do tvaru buchtičky. Makovú plnku som urobila z mletého maku, vyšľahaného bielka a marhuľového lekváru. Tieto plnené buchtičky sa obalia lupeňmi z ďalších dvoch rozvaľkaných guliek, ktoré na štyroch stranách narežeme nožnicami.

Z posledných kúskov si narobíme 6 dielikov, zo štyroch budú malé pletienky a z dvoch lístky, ktoré narežeme nožnicami. Potom si všetko naukladáme do venca, necháme ešte 3/4 hodiny kysnúť, potom potrieme zvyškom vajca rozmiešaného s trochou mlieka či vody a posypeme sezamovými semienkami.
Vložíme do rúry predhriatej na 175°C a pečieme do červena. Trvá to vyše pol hodiny.

Upečený koláč necháme pred krájaním vychladnúť. Takto pekne sa ukazovala plnka aj veľmi kvalitné cesto.