streda 13. júla 2016

Brokolicovo-sójový nákyp so zemiakovo-mrkvovou kašou

Chuťovo nenásilný, šťavnatý a s prílohou aj dosť sýty, taký je tento nákyp.
Zeleninové nákypy sú veľmi vďačné, či už keď ostane varená zelenina z polievky, či sú pripravené z čerstvej, vždy sa dajú veľmi dobre skombinovať s inými surovinami. Ako pojítko používam vajcia. Žĺtko podľa potreby buď vymiešané s maslom, alebo len tak samotné, a bielko vyšľahané na tuhý sneh so štipkou soli. Práve sneh dodá nákypu nadýchanosť a objem.
Nápad na dnešné menu čerpám z Aničkiných placiek. Tých sme mali v poslednom období dosť, tak trochu zmeny nezaškodí.
Suroviny:
1 menšia brokolica, 50g sójovej drte, 1,5dcl mäsovej polievky alebo bujónu, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1-2 vajcia, 1 kopcovitá PL cícerovej múky, soľ, masť a strúhanka na vymazanie a vysypanie pekáčika, Na kašu: zemiaky, mrkva, šľahačková smotana
Postup:
sójovú drť som dala variť do vývaru tak, že navrch hrnca som dala parák s ružičkami umytej brokolice a prepolenými cesnakmi. Parila som ich asi 7 minút, ten čas stačil aj na zmäknutie sójovej drte. Kým potom brokolica chladla, drť ešte nasávala tekutinu pod pokrievkou.
Vychladnutú brokolicu a cesnak som el. sekáčikom posekala nadrobno.
Zatiaľ som opražila na kúsku masti cibuľu, vychladnutú zmiešala so scedenou drťou, žĺtkom, a zvyškom vajca z večerného potierania pečiva.
Pridala som brokolicu a lyžicu cícerovej múky. Tej netreba veľa, má nahorklú chuť vo väčšom množstve, ale ako vysokobielkovinová múka je výborným doplnkom zeleninových jedál.
Naposledy som do hmoty vmiešala tuhý bielkový sneh.
Zmes som urovnala do vymazaného a strúhankou vysypaného pekáčika, rúru som mala už zapnutú na 190°C. Nákyp som piekla 20 minút.
V inom hrnci som zatiaľ uvarila zemiaky a mrkvu pokrájané na malé kocky.
Vodu z nich som po uvarení zliala (bude na polievku zajtra), zemiaky a mrkvu som popučila a prešľahala metličkou so šľahačkovou smotanou.
Počkala som, kým nákyp trocha vychladne a pokrájala som ho.
...a dobre sme sa naobedovali

utorok 5. júla 2016

Parené buchty

Také prázdninové jedlo s vôňou domova.
 Vždy som sa na parené tešila, moja mama ich robí úplne vynikajúce, ale ako skoro všetko - odoka.
Tiež som ich roky robievala podľa nej, bývali plnené v sezóne aj ovocím a ak bolo veľa kompótov, tak aj marhuľovým. Dodal sladkým buchtám super kyslastú príchuť. V tých časoch som ich dokázala pojesť hrozivé množstvá, nie síce naraz, ale celé poobedie som na ne chodila. A aj sestra a otec:-)
História sa opakuje a už len raz za čas, čo mám možnosť variť dospelej a už osamostatnenej dcére. Robím to s veľkou radosťou a dávam jej na výber z jedál, ktoré tak veľmi miluje. Jedným z nich sú aj parené buchty, na ktoré si zatiaľ netrúfne.
Dnes mala ťažké skúšky, tak si ich právom zaslúžila.
Pár rokov mám presnejší a overený recept, je zmodernizovaný, čo sa týka techniky- použila som parný hrniec, takže je to oproti minulým prípravám oveľa rýchlejšie a pohodlnejšie.

Suroviny:
300g polohrubej múky, 100g hladkej múky, 1 vajce, 250-300ml teplého mlieka, 10g čerstvého droždia, soľ, cukor
Na plnenie: domáca slivková nutella/džem
K servírovaniu: roztopené kravské maslo, zmes práškového kakaa a cukru 1:2
Postup:
Mlieko som ohriala na vlažné, k časti som pridala lyžičku cukru a rozdrobené droždie, nechala som ho vzísť.
Múky som zmiešala so 1/4 lyžičkou soli, pridala vajce, vzídený kvások a zvyšok mlieka po častiach. Rada používam na buchty polohrubú aj hladkú múku. Od prvej držia tvar, druhá im dodá jemnosť a mäkkosť. Množstvo tekutiny závisí od veľkosti vajca a od savosti múky. Mlieko pridávam počas zmiešavania surovín vareškou. Stačí, ak v mise už nie je suchá múka, cesto prikryjem utierkou a nechám 15 minút postáť.
Potom ho prepracujem znova vareškou už dôkladne, je to fuška, som zvyknutá pchať tam ruky, ale tu to nie je potrebné. Dobre spracované cesto znovu zakryjem a nechám na teple vykysnúť pol hodinky.
Vykysnuté cesto rozvaľkám na pomúčenej podložke na hrúbku 1cm, rozkrájam na štvorčeky cca 5x5cm, alebo ako vydá. Na každý kúsok dám pol lyžičky džemu a schytiac okraje vytvarujem buchtičky.
Tie ukladám spojom dolu na pomúčený plech ešte podkysnúť takých 10-15 minút.
Parný hrniec naplním do polovice vodou, každé poschodie potriem olejom a boky nakysnutých buchtičiek tiež, aby sa nezlepili. Treba ich dať trochu ďalej od seba, aby pôsobením tepla mali kam rásť. Skoro všetky sa mi zmestili naraz.
Čas parenia som nastavila na 8 minút (podľa veľkosti buchtičiek viac či menej)
po naparení ich povyberám a prepichnem 2-3 krát špáradlom, aby z nich unikla para.
Ukladám na plech a neskôr zakryjem alobalom, aby sa udržali dlhšie teplé.


podávam poliate roztopeným maslom a posypané zmesou kakaa a cukru.
U nás sú tieto najobľúbenejšie.




streda 29. júna 2016

Pečené kurča so špargľou

Keď kúpim pekné veľké kurča, robím z neho väčšinou oba chody. Odrežem stehná a prsia, zo zvyšku uvarím vývar, nedeľnú polievku.
Mala som aj zväzok zelenej špargle, tak som vymyslela takýto hlavný chod:
Stehná som rozdelila, osolila, a na plechu s malým množstvom oleja dala piecť do rúry predhriatej na 200°C.
Zatiaľ som pripravila aj prsia - tie som vodorovne rozdelila na dva pláty, osolila, potrela plnotučnou horčicou a do stredu každého položila kúsok umytej špargle.
Ostatok špargle zo zväzku som parila v parnom hrnci spolu s novými zemiakmi 20 minút.
Plátok so špargľou som preložila a zavinula do tenkých plátkov slaniny, na štyri prsné kúsky som minula presne jedno balenie baconu.
Keď to bolo hotové, vybrala som predpečené stehná a pridala k nim tieto "zavináče", teplotu som stiahla na 180°C a plech zakryla alobalom na dobu asi 25 minút.
Po tomto čase som alobal odstránila, mäkké stehná povyberala a nechala slaninu pár minút schrumkavieť.
To som už v rajničke na sporáku chystala omáčku k mäsu, lebo my suchotinky nemáme radi, nech sa to dobre šmýka dolu hrdlom. Aj keď mäso je šťavnaté, parená zelenina si omáčku priam žiada.
Na kuse masla som podusila dva menšie póry pokrájané na drobno. 
Nesolila som, len ochutila mletým muškátovým orieškom.
Pod pokrievkou sa to udusilo do mäkka, kým sa mäso ešte pieklo. Po vybratí stehien som na udusený pór vyliala celý výpek a pridala trochu sladkej smotany. Môže byť aj mlieko.
Celé som prešla ponorným mixérom a nechala prevrieť. Hustota bola ideálna.
Všetko bolo hotové, mäso ostalo teplé a parená príloha bola tiež vhodnej teploty.
Závitky som podávala pokrájané na menšie kusy
a preliate pórovou omáčkou. Bolo to eňo-ňuňo:-)

nedeľa 26. júna 2016

Krúpy s mangoldom

Krúpy zaraďujem do jedálnička len odnedávna. Sú veľmi prospešné obsahom dôležitých látok, sú sýte a dajú sa pripraviť naozaj všakovako ako samostatné jedlo i ako príloha.
Dnes som chystala na obed mangold, tak mi napadlo skombinovať ho s touto zdravie podporujúcou obilninou.
Prepláchnuté krúpy som zaliala vodou o hrúbku palca vyššie, osolila a pridala trocha oleja. Pod pokrievkou sa dusili 15 minút. Plameň som vypla a nechala ich dôjsť ešte asi 20 minút.
Krásne sfarbené listy mangoldu som doplnila aj lístkami šťaveľa.
Umytým som oddelila stonky a pokrájala na malé kúsky.
Tie som dala na panvicu s olejom ako prvé spolu s plátkami mladého cesnaku. Po chvíli som ich podliala vodou, vždy ju trebalo dopĺňať podľa potreby, panvicu som nezakryla. Keď boli stonky polomäkké, pridala som aj posekané listy spolu s lístkami bazalky.

Celé som mierne osolila a nechala znovu podliate dusiť spolu.
Po niekoľkých minútach som priliala celý kelímok sladkej smotany a nechala ju na miernom ohni redukovať. Nakoniec pribudlo už len maslo na zjemnenie a jedlo som dosolila.
Časť omáčky som zmiešala s uvarenými kolienkami, ktoré si pýtala k obedu malá. Veľmi jej chutilo, aj keď spočiatku vravela, že to zelené tam nechce. Nakoniec  pri prázdnom tanieri vyhlásila, že lepšie ešte nejedla. To má od ocinka:-))
jemu a sebe som nabrala krúpy zmiešané zo zvyškom omáčky. Boli vynikajúce a mám ich vraj robiť častejšie.

sobota 25. júna 2016

Šóšková (šťaveľová) omáčka

S vareným vajíčkom a zemiakovo-batátovou kašou. Fantastické a ľahké jedlo, farebne lákavé aj pre malú dcérku.
Šťaveľ zbieram z hriadky priebežne, na jedno použitie ho treba dosť, lebo sa úplne takpovediac rozpadne pri príprave.
V kastróli rozohrejem maslo, pridám umyté celé listy (po našom) šóšky a za stáleho miešania ich nechám scvrknúť sa.
To už mám pripravený hrnček s mliekom, kde som rozmiešala hladkú múku. Na dve deci mlieka asi lyžicu múky, to je na jednu osobu. Vlejem do kastróla a stále miešam, hustotu potom korigujem doliatím mlieka, ak treba.
Osolím, osladím cukrom a pridám kvapku octu. Povarím asi 15-20 minút, dávam pozor, aby neprihorelo.
Dva zemiaky a jeden batát som varila spoločne, mäkké som rozpučila a pridala kúsok masla a horúce mlieko, šľahaním metličkou dosahujem pyré.
Tento prívarok som nejedla už ani nepamätám, hádam ešte za školských čias, takže poriadne dlho.
Babka nám ho robila vždy na bravčovej masti a tuším robila zápražku, nie zátrepku.

piatok 24. júna 2016

Zapekané baklažánové rolky

Dnes som sa inšpirovala receptom z blogu inkitchenopen.cz. Tam to bolo na stredomorský spôsob, ja som skombinovala, čo som doma našla.
suroviny:
1 baklažán, tenké plátky schwarzwaldskej šunky, 200g šampiňónov, 1 malý topinambur, 3 jarné cibuľky, pol nového cesnaku,olej, soľ, oregano, čierne korenie mleté, kúsok paradajky, 2 PL sterilizovanej kukurice, bryndza, tvrdý syr na strúhanie
postup:
baklažán som pozdĺžne pokrájala na tenšie plátky, osolila, pokvapkala olejom a predpiekla v rúre na 200°C, kým začal chytať farbu.

Cibuľu a cesnak pokrájané na kúsky som pomaly opekala na panvici s trochou oleja, pridala som hneď aj kúsky topinamburu.
Zmes som posypala korením a osolila. postupne som do panvice pridávala očistené a pokrájané šampiňóny a kúsok paradajky.


Zmes sa pekne podusila, nakoniec som pridala kukuricu a plnku som nechala vychladnúť.
To už boli vychladnuté aj predpečené plátky baklažánu. Takto som ich vrstvila: na baklažán šunku, potom lyžicou plnku a navrch namrvenú bryndzu.
Plátok som zvinula a vložila do vymasteného pekáča.
Všetky naplnené rolky som potom posypala strúhaným syrom,
vložila do predhriatej rúry a zapekala na 200°C, kým sa syr neroztopil.
Medzitým som pripravila aj prílohu: petržlenové zemiaky. Zemiaky som parila a keď boli mäkké, nasypala som ich do kastróla, kde som udusila na masti hrsť petržlenovej vňate.
Mali sme výdatnú a chutnú večeru a k nej dobre vychladené pivko:-)