piatok 16. októbra 2015

Hlivový paprikáš ako eintopf

Ďalšie rýchlo hotové jedlo z mojej kuchyne.
Postup:
Malú nadrobno pokrájanú cibuľu som dala opekať na 2 lyžice oleja, kým zružovela. Pridala som tri veľké pretlačené strúčiky cesnaku, premiešala a odstavila. Nasypala som sem polovičku lyžice červenej mletej papriky, znova premiešala a vrátila na oheň. Okamžite nasledovalo celé balenie hlivy ustricovej pokrájané na menšie kúsky. Osolila, premiešala a zaliala som to horúcim zeleninovým vývarom - 2,5 až 3dcl. Zelené fazuľky mám veľmi rada, tak som ich šupla aj sem, za hrsť mrazených. Mierny var trval 10 minút.
Minule som natrafila na takéto malé mašličky - farfalline, sú z tvrdej pšenice, tzv durum.
Do jedla som z nich nasypala 6 veľkých lyžíc, majú sa variť 8 minút, ako je uvedené na obale. Kastról som zakryla pokrievkou a dávala pozor na čas, občas som jedlo premiešala, aby sa cestoviny neprilepili na dno. Tekutina, ktorá je tam, by úplne mala stačiť. Ušetríme jeden hrniec na osobitné vyváranie cestoviny, minimálne 2,5l vody a nejakú energiu, plus bude menej riadu na umytie. To je na eintopfoch - jedlách z jedného hrnca - najpraktickejšie.
Čas varenia cestoviny rátam po zovretí. Keď uplynie, vypnem zdroj tepla, jedlo premiešam a je skoro hotovo.
Ešte sa mi tam žiada na krémovejšiu konzistenciu kúsok masla a trocha smotany na šľahanie. Mám to tak proste rada. Kto ráta kalórie, tento krok obíde.
Premiešané, chute prepojené po pár minútach, kým vyberiem taniere a príbory. ešte posyp petržlenovou vňaťou a môže sa jesť. Dobrú chuť prajem.


štvrtok 15. októbra 2015

Králik v chrenovej omáčke s tekvicovými haluškami

Pôvodný recept som uvidela v kuchárskej knihe, použili tam kurča. My sme už dávno mali králika, tak som si v mysli vybavila, aké to môže byť v tejto kombinácii. Dva dni mi to chodilo po rozume, a keď som mala už aj králičie mäso a tekvicu Hokkaido na vybratú prílohu , pustila som sa do varenia.
Králičie mäso je jedno z najhodnotnejších, je jemné, diétne a veľmi chutné, vhodné hlavne pre deti.
Kusy mäsa som umyla a spolu s nakrájanou koreňovou zeleninou, cibuľou a korením(čierne celé, nové celé a bobkový list) dala variť. Vody som dala toľko, aby bolo všetko ponorené, z vývaru sa bude potom robiť omáčka.
Po zovretí som ešte pridala za lyžičku soli a na miernom ohni varila prikryté do úplného zmäknutia mäsa, čo bolo hodina a pol. Celé som precedila, zeleninu som už ďalej nepoužila, mäso po vychladnutí obrala od kostí a pokrájala na kúsky.
Kým sa varilo, urobila som prílohu: tekvicové halušky. Pridala ich na Varechu vlani @zolik, veľmi nám chutili, tak som už čakala, kedy bude tekvicová sezóna.
Z tejto malej Hokkaido som použila polovicu dužiny, druhú som odložila do mrazničky. 
Pokrájaná tekvica sa dostala do kastrólika podliata malým množstvom vody a pod pokrievkou sa dusila do zmäknutia. Následne som ju popučila len tak vidličkou a nechala vychladnúť.
Prisypala som k nej soľ, špaldovú bielu hladkú múku a pridala jedno vajce, po rozmiešaní priliala aj trocha vody, aby hustota zodpovedala haluškovému cestu. Priznám sa, skúsila som robiť už aj halušky z nastrúhanej surovej žltej tekvice, ale mne sa po nahádzaní do vody porozvárali, bola to kaša a nie halušky. Odporúčam preto tekvicu radšej uvariť. 
Halušky som varila v dostatočnom množstve osolenej vody, po vystúpení na hladinu ešte pár minút.
Scedené a prepláchnuté čakali v cedníku, kým pripravím omáčku.
Na tú som očistila kus chrenu dlhý asi 20cm. Sú rôzne ostré, možno budete potrebovať menší alebo zasa väčší kus.
V kastróle som rozohriala 3 PL bravčovej masti. Pohrávala som sa s myšlienkou, že dám vyškvariť aj kúsok prerastenej slaninky, ale po tej sa záhadným spôsobom zľahla polička v chladničke, tak ostala len masť. Na ňu som nasypala 4 PL hladkej múky a miešala na miernom ohni, aby sa nepripálila, urobila som svetlú zápražku.
Po pár minútach som prisypala najemno nastrúhaný chren, poprevracala 
a zaliala králičím vývarom. Toho bolo presne 8dcl.
Nenaliala som ho naraz, ale po častiach, stále miešajúc metličkou, aby sa netvorili hrudky. Pridala som plyn, omáčka prevretím zhustla práve správne. Potom som ju nechala vrieť 10 minút len veľmi jemne a sem-tam premiešala. Úplne na konci som ju dochutila ešte štipkou soli, lyžicou kryštálového cukru a takým istým množstvom čerstvej citrónovej šťavy a zjemnila šľahačkovou smotanou.
Nakrájané mäso som do nej opäť vrátila aby sa ohrialo.
 A musím napísať, že sme sa poriadne najedli. Výborné jesenné jedlo, urobte si ho aj vy, hoci aj z kurčaťa, neoľutujete.

streda 14. októbra 2015

Bohatá cviklová polievka

Vybrať názov pre jedlo vôbec nie je ľahká záležitosť. Niekedy je dobré vypísať aspoň pár surovín, aby zaujali, inokedy - ak je tých surovín dosť - aspoň naznačiť, že sa jedná o nie obyčajné jedlo. Aspoň si myslím. Hlavne, ak to jedlo vymýšľate sami a nie je nijako tradičné alebo známe pod iným názvom.
Aj toto je ten prípad. Mala som v chladničke kus toho, kúsok tamtoho, čerstvosť zeleniny každým dňom klesá, tak treba rýchlo konať. Cviklu som kupovala vopred uvarenú a ošúpanú. Páči sa mi to uľahčenie, ocenia ho určite mnohí pracujúci, ktorým každý ušetrený okamih stojí za to.
Z načatého póru som odrezala kus asi 12cm dlhý, pokrájala na rezance a potom ešte aj posekala. Na 2 PL rozohriateho oleja som ho začala opekať. Prisypala som kúsok zvyšného baklažánu pokrájaného na kocky. Opekalo a potom dusilo sa to pod pokrievkou.
Priliala som asi 7 dcl horúcej vody, primerane osolila a priviedla k varu. Zatiaľ som najemno postrúhala dve menšie cvikly. Názov som zvolila podľa toho, ktorej suroviny bolo najviac.
Škoda, že nemám feniklové semienka, hodili by sa teraz na ochutenie. Nič iné som radšej nedala. A rozmýšľala som, ako potom chuť doplním niečím výraznejším, čo sa zároveň bude hodiť do tejto polievky. 
Cviklu som pridala do polievky a varila asi desať minút, aby sa to prepojilo.
Nakoniec prišla na rad veľká hrsť posekaných špenátových listov. 
Už som nechala len dve minútky prejsť varom a vypla som plameň. Polievku som už ničím nedochutila, bola jemná, prirodzená. Celú som ju premixovala ponorným mixérom. A to niečo výraznejšej chuti nadôvažok sa ponúklo z chladničky samé - syr s modrou plesňou Niva. Preto som už polievku na konci ani nesolila, syr je slaný dosť.
Biele kruhy na povrchu sú z kefíru a posyp je rozmrvený syr. Veľmi chutné takto všetko spolu. Možno sa vám tiež zapáči.

nedeľa 11. októbra 2015

Kúcsos kalács - kľúčový koláč

Tradičný svadobný koláč v maďarskej oblasti starý niekoľko storočí.V dedinách sa ním ponúkajú zvedavci pod oknami, kde sa odohráva svadobná hostina. Aj na mojej svadbe boli pečené tieto koláče, ale recept mám z obce Modrany, kde sme boli nedávno na super víkendovej akcii. V rámci ochutnávky miestnych vín sa tu konal 4. ročník gastrofestivalu spojený s bohatým kultúrnym programom. Stánky s občerstvením nás milo prekvapili kvalitou ponúkaných jedál, opodiaľ sa piekol vôl,  predávali sa aj všelijaké remeselnícke zaujímavosti, pre deti tu bol skákací hrad a koníky malé aj veľké. Vínne korzo sa zanedlho zaplnilo množstvom návštevníkov aj z väčšej diaľky. Akcia sa koná priamo v dolinke vinohradu, je možnosť navštíviť okolité pivničky a ochutnať miestne vína. Počasie nám prialo, nálada bola fantastická, rodinné či priateľské stretnutia si tu môže vychutnať naozaj aj náročnejší návštevník. Odporúčam.
Mňa najviac lákala ukážka prípravy koláča v podaní modranských gazdiniek. Dovolili mi fotiť, tak mám jednotlivé fázy zvečnené a podľa nich som sa naučila pletenie tohoto koláča aj ja doma. Lebo tam im chodili ruky tak rýchlo, že bolo nemožné si postup zapamätať.
Kúcsos kalács sa pečie z bielej pšeničnej múky, obvykle jeden veľký na celý plech a potom sa z neho ulamuje. Tu sa robili malé podarené koláčiky, také isté som urobila aj ja.


Kúpili sme si domov na ochutnávku a na obale bol aj recept, ich modranský. 
Dnes som ho teda vyskúšala a pohrala som sa.
Suroviny:
5dcl teplého mlieka, 50g čerstvého droždia, 1kg polohrubej múky výberovej, 500g hladkej múky 00 extra(koláčová múka), 1dcl oleja, 100g kravského masla, 1 ČL soli, 250g kryštálového cukru,2 vaječné žĺtka, 1 balík hrozienok

Hrozienka opláchneme a namočíme do malého množstva mlieka. V poháriku mlieka rozmiešame lyžičku cukru a rozdrobíme sem droždie. Necháme napučať. Obe múky vsypeme do väčšej misy, pridáme soľ, zvyšok cukru, vzídený kvások, nalejeme olej, žĺtka a zvyšok mlieka, prisypeme aj namočené hrozienka spolu s mliekom a mäkké maslo. Vypracujeme kvalitné cesto. Zakryjeme ho utierkou a na teplom mieste necháme odpočinúť asi 40 minút. ja som robila štvrtinovú dávku.
cesto veľmi nenakysne, ale na dotyk cítiť, že pracuje, je kyprejšie. Začneme z neho odoberať kúsky a robiť šúľky o niečo hrubšie ako palec a približne 10cm dĺžky. Na jeden koláčik treba 4 rovnako dlhé paličky, dve prvé postavíme zvisle, na ne dáme do mriežky dve paličky vodorovne. Poradie je dôležité pre výsledný efekt, nepomiešať. S cestom sa pracuje výborne, netreba vôbec podsypávať múkou.
Teraz začneme pretáčať konce vždy dvoch paličiek na rohoch
pretočíme všetky štyri páry, dostaneme takýto útvar, vidieť, ako sú do seba dieliky zakvačené
teraz spojíme konce, aby vytvorili kruhy. Ono sa to ukazuje, ktoré končeky treba pospájať, vždy dve a dve, tu je spojený horný kruh
a tu sú už spojené všetky, pospájané znamená po maďarsky összekulcsolva - zomknuté, z toho ten názov, predpokladám.
Vytvoríme ešte jeden rovnako hrubý ale oveľa dlhší šúľok, ktorým obopneme celý útvar

Koláčiky poukladáme na plech, ja som dala pod ne papier na pečenie odspodu fixovaný maslom, aby sa mi neskrúcal. Z 1/4 dávky mi vyšli tri koláčiky a zo
zvyšku cesta som urobila mini pletenček. Myslím, že z celej dávky by vyšlo aj 14 koláčikov.
Treba ich nechať ešte 15 minút odpočinúť, potom som ich potrela žĺtkom zmiešaným so sladkou smotanou. vtedy mi chytia krásnu červenú farbu. Piekla som ich v rúre predhriatej na 180°C asi 25 minút. Farba ukáže.
 A aby boli krajšie, potrieme ich cukrovým sirupom z lyžice cukru a trocha vody, zvaríme a koláčiky za horúca ponatierame
Potom sa lepíme aj za ušami pri ich jedení. Ale sú tak krajšie a chutnejšie, tak prečo nie?
cesto je fajnové, páravé 
a najlepšie sú - ako inak - ešte vlažné, s teplým nápojom

utorok 6. októbra 2015

Migas


Nie veľmi fotogenické jedlo. Zaujalo ma však zložením. Je to mexický recept z útlej knižočky, odkiaľ čerpám v poslednom čase nápady na nové jedlá v mojej kuchyni.
Keďže tortilly sa u nás udomácnili veľmi rýchlo pre ich univerzálne použitie, hľadám vždy niečo aj s nimi.
Podľa počtu osôb sa použije množstvo surovín. Zoznam je pre jednu osobu:
1 kukuričná alebo pšeničná tortilla
3 krájané šupky zbavené menšie paradajky(môžu byť drvené z konzervy)
2 veľké strúčiky cesnaku
zelené papričky jalapeňo alebo serrano(môžu byť aj sterilizované)
20g masla
2 veľké alebo 3 malé vajcia
koriandrová alebo petržlenová vňať

Najprv som pokrájala jednu tortillu na pásiky a opiekla som ju do chrumkava na suchej panvici. Kúsky som preložila na tanier a zakryla, aby nevychladli. Panvicu som vytrela servítkou a ďalej na nej pracovala.
Štipľavé papričky použite podľa svojej odolnosti a chuti, ja to nepreháňam, ale občas sa človeku zažiada niečo pálivé.
Ošúpaný cesnak som nasekala spolu s plátkom papričky jalapeňos
Na polovičke masla som ich opekala na miernom ohni, cesnak nesmie zhorknúť - spáliť sa. Pridala som na kúsky nakrájané paradajky, mám sterilizované ešte vlastné od vlani.

Dusím dovtedy, kým sa šťava odparí a všetko zmäkne, asi 8 minút. 
Rozbijem vajcia, rozšľahám ich so štipkou soli a vylejem na druhú panvicu, kde sa pomaly rozohriala druhá polovica masla. Zamiešam, až keď vajcia začnú tuhnúť, robím to na strednom plameni.
Okamžite pridám paradajkovú zmes a miešam

Nasypem opečené pásiky tortilly, oheň vypnem a všetko premiešam
Tortilla zvláčnie. Naložím na tanier, posypem nasekanou petržlenovou vňaťou a zajedám papričkami jalapeňos. Teplé, výborné, pikantné, výživné a rýchle jedlo.