piatok 18. septembra 2015

Domáci marcipán


Ako som spomínala v recepte na broskyňový koláč, pridávam svoj postup na prípravu domáceho marcipánu.
Treba vedieť, že marcipány sú jednoduché, dvojité, trojité, podľa pomeru hlavných surovín, teda práškového cukru a jemne mletých olúpaných mandlí.
Pomer v jednoduchom, čiže základnom je 1:1. Ak sa pridá dvakrát toľko cukru ako mandlí, dostaneme dvojitý marcipán, bude viac plastický a formovateľný, použiť sa môže na ozdôbky.
   Práve takýto som robila aj ja, zozbierala som si z netu informácie a podľa nich som si vytvorila jednoduchý a rýchly postup:
Dvojitý marcipán
V obchode sa dajú kúpiť mleté očistené mandle. Keďže nie sú mleté najemno, musela som ich ešte premlieť. Používam na to malý nástavec na mixér na mletie kávy, má hrubší sekáčik a volá sa trieštivý.
Mlieť netreba dlho, aby sa mandľová múka nezačala zlepovať od tuku, treba vystihnúť moment, kým je ešte sypká. U mňa to bolo 15 sekúnd. Pomletú múčku som preosiala, vybrala kúsky nepomletých častí a ešte raz krátko premlela. potom som si odvážila presne 50g múčky.
K nej som pridala 50g preosiateho jemného práškového cukru a pár kvapiek horkej mandľovej arómy Bittermandel a dôkladne som ich premiešala. Namiesto arómy môžete použiť dve-tri horké mandle kvôli pravej chuti marcipánu.
Ďalších 50g práškového cukru som zmiešala s pár lyžicami vody tak, aby som z neho mohla uvariť sirup. Po prevretí som ho nechala chvíľu peniť a zhustnúť.
Po lyžičkách som ho pridávala k sypkej zmesi a zapracovávala. Keď sa ako-tak spojila, presypala som ju do mikroténového sáčka a tam som ju šikovnejšie pomágala, kým sa spojila úplne. Bolo to raz dva.
Zo sáčku som marcipánovú guču vyložila na nelepivú podložku a miesila som ju ďalej pár minút, kým bola úplne plastická. Teplo dlaní jej robilo dobre.
Marcipánovú hmotu som skúšala šúľkať a tvarovať, išlo to veľmi dobre. Tu je ružička z neho
a potom som ho vyvaľkala na tenúčko, veľkosť bola asi ako veľký tanier, takže na tortu treba viac. Ani po zvinutí sa nepolámal, netrhal. Prípadné trhliny sa dajú ľahko spojiť. Treba s ním pracovať rýchlejšie, lebo časom schne a potom nie je taký tvárny. 
vytvorila som z neho valček, zabalila ho do igelitu, aby nevyschol. Chlad nepotrebuje, nie je tam surové bielko. 







utorok 15. septembra 2015

Gaštanový puding


Nebudem opisovať prípravu pudingu z prášku, tento recept je iný.
Použila som:
mrazené gaštanové pyré 250g
4 vaječné žĺtka
3,5 dcl mlieka
1 PL cukru
na ozdobu šľahačku a strúhanú čokoládu, na spodok pohára - prekvapenie. Iný by to nazval odpadom, ja som ho nechcela vyhodiť. Je to zvyšok po odšťavení hrozna a hrušiek. Zo šťavy som robila želé, ktoré sa mi aj teraz chladí vo fľaškách od detskej výživy.

Kúpené gaštanové pyré je už ochutené cukrom a arómou, preto som použila len minimum cukru na vyšľahanie žĺtkov do bledej peny.
Zatiaľ som postavila rajničku s mliekom a v ňom rozmiešaným pyré na platňu, nechala som ho pomaly zovrieť za občasného premiešania.
Vrelo zo dve minútky, potom som ho stiahla zo sporáka, nechala máličko vychladnúť a priliala som vyšľahané žĺtka.
Znova som rajnicu postavila na platňu a pomalým tempom som zmes zahrievala, aby zhustla. Nesmie však zovrieť, aby sa žĺtka nezrazili. Za stáleho miešania treba ostať pod bodom varu. Aj po odstavení treba ešte chvíľu miešať. 
Kým puding chladol, do pohárov som naložila zvyšok ovocia po odšťavení. 
Na túto vrstvu som nalievala vlažný puding a potom som poháre dala do chladničky asi na hodinu. Navrch som ešte dala trocha šľahačky a strúhanej kvalitnej čokolády, aby bol pôžitok čo najintenzívnejší. Ovocie je naše, o to viac sa teším, ak z neho môžem pripraviť nejakú maškru. 

Broskyňovo-marcipánový koláč

Toto je koláč, ktorý som piekla vlani prvýkrát, teraz som sa rada k nemu vrátila. Môže sa robiť z čerstvých ale aj zavarených broskýň alebo marhúľ, či iného ovocia, ktoré sa dá pomixovať a je trošku kyslejšie, aby vyvážilo chuť marcipánu a čokolády.
Suroviny:
6 vajec,
14dkg masla
12dkg cukru
20dkg polohrubej múky
3 PL mlieka
0,5 prášku do pečiva
3 broskyne
8 PL čokoládovej polevy (alebo 100g roztopenej čokolády)
20dkg marcipánu
Postup:
Najprv v miske rozmixujeme umyté broskyne bez kôstky a so šupkou na pyré, robila som to tyčovým mixérom.
Vajcia rozdelíme, žĺtka vymiešame s cukrom a mäkkým maslom do peny, rozriedime mliekom, prisypeme preosiatu múku, v ktorej sme rozmiešali prášok do pečiva.
Nakoniec zľahka vpravíme otáčavými pohybmi tvrdý sneh z bielkov, nemiešame rýchlo, aby sa sneh neubil. Cesto nalejeme na tukom a múkou upravený plech veľkosti cca 40x24cm. Dá sa použiť aj papier na pečenie.
Rúru zapneme na 180°C.
Polievkovou lyžicou vtláčame do cesta v odstupoch broskyňovú kašu tak, aby neostala len na povrchu
Čokoládu roztopíme nad parou alebo v kastróliku s nepriľnavým povrchom, u mňa víťazí vždy spôsob s menším počtom riadu za predpokladu, že čokoláda sa nepripáli. Mám na to malú rajničku s hrubým dnom značky Berndes. Do stredu každej ovocnej kôpky dám za malú lyžičku čokolády
a aby bola citeľná v každom kúsku narezaného koláča, špajdlou porobím medzi kôpkami cestičky, ťahajúc plnku všetkými smermi. Je to pre mňa ako milovníčku výtvarného umenia zábava.


A ešte rýchlo nastrúhať na hrubom strúhadle stuhnutý marcipán na vrch koláča. Držím ho v chladničke pred použitím práve z dôvodu, že stuhnutý sa lepšie strúha. Robím si už doma svoj vlastný, ktorý som si vyvinula podľa informácií z netu. Nedávam do neho surové bielko a jeho príprava netrvá dlho ako pri iných druhoch. Recept pridám tiež.
 Ozdobovanie nesmie trvať moc dlho, piškóta musí ísť do rúry čím skôr. Pečie sa do oddeľovania okrajov od plechu, teda takých 30 minút. Nesmie sa vysušiť ani ostať surová. Teraz som mala domáce vajíčka, hneď vidieť krásnu farbu piškóty
Po miernom vychladnutí krájam na kocky. Ešte teplý je najlepší, lebo marcipán s roztopenou čokoládou a broskyňami je jednoducho božský!
Kto chce trocha luxusu, nastrieka si navrch šľahačku, to už ani nevravím, aká dobrota to potom bude.

nedeľa 13. septembra 2015

Lečo na zimu a ostatné škrečkovinky

Keď mám úrodu papriky a paradajok, zaváram lečo a paradajky podľa toho, ako dozrievajú. Toto leto sme veľa putovali, tak sme vlastné nesadili, kúpila som pol vreca peknej bledej papriky a 2,5kg mäsitých rajčín. Pomer dávam objemovo papriky k paradajkám 2:1 približne, už nič nevážim, len tak odoka. Ako základ treba aj cibuľu. Tá ochutí lečo najlepšie. Všetko očistím, poumývam.
Na spodok veľkého hrnca nalejem asi 1,5dcl oleja, nasypem nakrájanú cibuľu a hneď aj pokrájanú papriku
Osolím jednou polievkovou lyžicou soli a zapnem plyn a papriku zakryjem. Kým sa parí, pokrájam paradajky.
Boli také podlhovastejšie, pekné mäsité. Potom som ich už krájala len tak v ruke priamo do misy, aby to šlo rýchlejšie.
Medzitým som odbehla skontrolovať, či neprihára paprika, sem-tam ju pre istou treba premiešať, pustí si šťavu a robím ju na strednom plameni. Hneď ako dokončím paradajky, šupnem ich k paprike, dôkladne premiešam a nechám pod pokrievkou spolu dusiť ešte nejaký čas. Nie veľa, nechcem lečo uvariť úplne. Pri spotrebe sa ešte aj tak varí v jedle alebo s klobáskou či vajcom. Nakladám ho vriace do sterilných pohárov, uzavriem vyvarenými vrchnákmi, prevrátim hore dnom, či niektorý netečie a po čase ich vrátim do pôvodnej polohy. Nechám len tak vychladnúť, zvykla som ich popríkrývať dekou, ale nie je to potrebné.


Takto isto len bez paradajok zaváram aj samotnú papriku, milujem totiž papriku s vajcom a v chladnejších mesiacoch veľmi dobre padne urobiť si jedlo s chuťou leta. 

Fazuľové struky zvyknú potrápiť, aj mne sa už stalo, že mi skysli, kým som našla naozaj bezpečný spôsob na ich uskladnenie: treba ich predvariť a tak ešte po uzavretí sterilizovať. Mám výborný recept na domáci kečup, je pracný ale naozaj chutný, po otvorení nevydrží dlho ani v chlade, preto ho treba odkladač radšej v menších fľaškách http://varecha.pravda.sk/recepty/gurmansky-kecup/44626-recept.html
Paradajky zbavené šupky blanšírovaním, pokrájané na kúsky sú uložené vo vlastnej šťave a vysterilizované, k niektorým som pridala aj bazalku, oregano a trocha oleja. je to vynikajúci polotovar. 
na spodnej fotke mám všelijaké džemíky na vrchnej poličke, marhuľový, broskyňový, višňový, jahodový, jahody v cukre na palcinky, morušový džem, slivkový lekvár, a niektoré sú miešané. Vlani som mala aj višne na kompót a manžel nazbieral huby, tak aj tie boli zavarené v sladkokyslom náleve.


Almapapriku samotnú alebo s baraními rohmi zalievam nálevom, ktorý máme doma najradšej: http://varecha.pravda.sk/recepty/almapaprika-v-sladkokyslom-naleve/53977-recept.html
Vlani som pridala aj hrozienka podľa nápadu z Varechy, je to skutočne veľká delikatesa. Toho roku som robila s baraními rohmi.
ten istý nálev ako na almapapriku, používam aj na uhorky. Toho roku som uložila aj pár fliaš na znojemský spôsob podľa receptu od pána @klukodvody z Varechy. 

cviklu uvarím v šupke, kým sa šupka ľahko oddelí, zlejem, nechám vychladnúť, ošúpem, postrúham(dávnejšie som pracne krájala na kocočky, už si to zjednodušujem) na hrubom strúhadle, naložím do fliaš a zalejem horúcim sladkokyslým nálevom s celou rascou. uzavriem a sterilizujem na 80°C asi 20 minút. Vždy všetko po vytiahnutí z rúry či hrnca po sterilizácii prevrátim na pár minút na hlavu, či netečie.
Podľa rady od @babkamt zaváram aj očistené orechy. Vo vyvarených fľašiach(v umývačke riadu sa mi pekne sterilizujú), ich uzavriem a sterilizujem v rúre, tam sa zmestí veľa fliaš naraz. Po otvorení fľaše ju potom uskladňujem až do minutia orechov v chladničke. Mám ešte pár fliaš od vlani, aj teraz som z nich piekla, sú bez zmeny chuti. 
Čalamádu robím zo zimnej kapusty, cibule, niekedy dám mrkvu, väčšinou však červenú papriku/kápiu na pásiky a uhorky nakladačky na plátky. 
Okorením bobkovým listom, celým novým korením, celou rascou, soľou, zalejem octom, v ktorom som rozmiešala lyžičku citrodeka, a ešte pridám kryštálový cukor, dobre premiešam a nechám cez noc zakryté na terase. zelenina pustí šťavu, potom naložím do pohárov, zalejem šťavou a krátky čas sterilizujem, aby zelenina moc nezmäkla. Mám aj malú pomocníčku na miešanie:-)
Kúpila som čili papričky aj kápiu, po umytí a odstránení stopiek a jadrovníkov som ich pomlela, pracovala som v rukaviciach. Mala som 1160g čistej váhy paprík, pridala som 22dkg soli, premiešala a nechala stáť do rána, naplnila do fliaš a pevne uzavrela.


Toto leto sme veľa neboli doma, vlastnú úrodu máme len na stromoch, urodilo sa pekne sliviek, aj hrušiek, jabloň bola obsypaná červenučkými plodmi a veľa bolo aj malinočerníc, z nich som robila džem. Od suseda máme broskyne, robila som z tvrdších plodov miešané kompóty, do každej fľaše dve lyžice kryštálového cukru, zaliať prevretou vodou a po uzavretí sterilizovať podľa tvrdosti ovocia, mäkké len kratšie, tvrdé dlhšie. K hruškám som dávala aj klinčeky a plátok citróna. A veľmi sa mi osvedčilo zaváranie ovocia v soli od @danja301, ovocie musí byť sladké, do plnej fľaše sa pridá väčšia štipka soli, zaleje sa len vodou z vodovodu a po uzavretí sa sterilizuje. Soľ vytiahne asi po mesiaci z ovocia sladkosť, chuťovo naozaj prirodzené, skvelé. teraz som tak odložila viac fliaš s broskyňami a slivkami, ktoré boli sladšie.



A ešte som odložila pár fľašiek slivkovej nutelly, recept mám od @olinecky, bude to dobrota na namazanie palaciniek, poslala som aj susedom z nej.
Ešte ma čaká kvasená zelenina, máme väčší keramický súdok na kapustu a chcem kúpiť aj menší na miešanú zeleninu, tam nahádžem čo bude poruke, cukinky, patizóniky, uhorky, karfiol, papriky...Na jeseň je viac roboty ako na jar:-) ale v zime akoby sme našli.




streda 9. septembra 2015

Hustá polievka zo sójových bôbov na kyslo


  V poslednom čase sa viac zaujímam o výživu, ktorá je prevenciou proti osteoporóze a pomáha prekonať menopauzu u žien. Znížená produkcia estrogénu v tomto období je hlavnou príčinou nepríjemných dôsledkov, akými je náladovosť, rednutie kostí, návaly tepla, priberanie, znížené libido atď.
Sója pre svoj obsah fytoestrogénov (rastlinných foriem podobných estrogénu) je výbornou voľbou, ak nechceme brať hormonálnu substitučnú liečbu pre jej značné riziká. Veľa vedeckých štúdií je zameraných na výskum tejto otázky.
O obsahu dôležitých živín som našla super článok tu:
http://metabolizmus.sk/preco-bielkoviny/soja/
Dosť veľa dôvodov, aby som sóju ako takú zaraďovala do jedálnička čo najviac.
Nepamätám si, žeby som niekedy varila polievku či omáčku zo sóje. Tak som to napravila. Suché sójové bôby som deň vopred namočila do studenej vody.
Potom som ju osolenú varila spolu s bobkovým listom a celým novým korením.
Akonáhle bola skoro hotová, pridala som jeden pokrájaný zemiak a dovarila ich spolu. Na dolievanie tekutiny som použila okrem vody aj zvyšok mäsovej polievky.
Ku koncu som priliala trocha mlieka, nechala prevrieť a po vybratí korenín som celé premixovala ponorným mixérom. Ešte som chuť zjemnila šľahačkovou smotanou, kúskom masla a citrónovou šťavou. Ako som sa dočítala, ľanové semienka sú v kombinácii so sójou žiadúce, tak som nimi polievku posypala a zajedala som ju opečeným toastom. Naozaj sýte a chutné, nielen prospešné. Sója má najvyšší obsah bielkovín zo všetkých rastlín, teda aj strukovín.  

utorok 8. septembra 2015

Opečené plnené slané palacinky

  Toto bola láska na prvý pohľad zase, inšpirovala ma stránka mladučkej Rusky Ally. Je to veľmi šikovná dievčinka.
  Na plnku použila vareného lososa, nejak som nenatrafila na žiadneho, tak som vzala v obchode červeného ostrieža. Už som ho robila, chutil nám.
  Dopredu si treba napiecť pár slanších palaciniek, nič som nemerala, do misky som dala jedno rozbité vajce, vyšľahala som ho s väčšou štipkou soli, pridala mlieko asi 2 dcl a postupne hladkú múku, dôkladne miešajúc, aby sa nevytvorili hrudky. Cesto som nechala chvíľu postáť. Ono vždy trocha potom zhustne, doriedila som ho perlivou vodou na vhodnú konzistenciu.
  Podarilo sa mi upiecť 5 palaciniek, prvá sa mi úplne celá prilepila, tak som vymenila panvicu. Ani neviem prečo som použila tú starú, je už doničená, chudera.
Medzitým som naparila pár minút dva kúsky filetu z ostrieža. Mrazené ryby už zvyknem deň dopredu vybrať do chladničky na sitko, neskôr ich osolím, keď sa už rozmrazili. Obsahujú tak oveľa menej vody.
Do plnky šli ešte špenátové listy, tie som opláchla
V Allinom recepte nefiguruje, ale mala som baklažán, tak som z neho kúsok pokrájala, osolila a nechala vypotiť z neho prípadnú horkosť.
V kastróliku som na kúsku masla s prídavkom oleja poopekala veľký pokrájaný strúčik cesnaku, hneď som prihodila baklažán, okorenila som ho čerstvo mletým korením štyroch farieb, podliala trochu vodou a pod pokrievkou podusila. 
Keď bol skoro hotový, prisypala som špenát, nechala ho spariť
a zaliala som celé šľahačkovou smotanou, aby bolo všetko ponorené. Ešte som ju osolila. Kým zmes pobublávala, pokrájala som uparenú rybu a pridala do plnky aj tú. Ryba sa napila zvyšku smotany, plnka bola akurát. Aj takto sama osebe je veľmi dobrá, nutkalo ma ju pojesť, ale držala som sa statočne. To by som potom musela zjesť napečené palacinky s lekvárom.
Vlažnú plnku som pomyselne rozdelila na päť častí, do stredu každej palacinky sa ušla takáto kôpka
Najprv som zahla spodný a vrchný okraj a pritlačila, plnka pekne lepila.
Potom som zahla ľavú stranu do polovice
a naposledy som ešte raz celú palacinku zľava prevrátila, tým sa spoje dostali naspodok a balíček bol hotový
Všetky balíčky sa podarili. Teraz som rozhorúčila v tej staručkej veľkej panvici trošku oleja, len toľko, aby nebola nikde suchá. Všetky balíčky sa zmestili naraz, tak som ich opatrne opiekla z oboch strán. Opatrne rozumejte pri obracaní, bola by škoda, ak by sa domágali alebo pootvárali práve vo finiši.
Najlepšie je jesť toto jedlo teplé, takže hor´sa za stôl a dobrú chuť prajem
Komu rybky nechutia, môže ich vymeniť za kuracie či iné mäso, prípadne huby.
A ak použijete namiesto palaciniek tortilly, dostanete týmto spôsobom quesadilly z mojej obľúbenej mexickej kuchyne.