štvrtok 23. júla 2015

Dva recepty s tofu


Tofu je výborná náhrada mäsa, obsahuje veľké množstvo bielkovín, aj keď rastlinných. Tie sú o niečo menej hodnotné ako živočíšne, kvôli niektorým chýbajúcim aminokyselinám. Naproti mäsu však neobsahuje cholesterol, ale značné množstvo prospešných nenasýtených mastných kyselín.
   Vyrába sa zo sóje, vyzrážaním sójového mlieka. Sója je zdrojom fytoestrogénov, veľmi potrebných pre ženy po štyridsiatke. Prirodzený estrogén v tele už ubúda a dopovať sa umelými hormónmi nie je až také lákavé. Ani by ste neverili, čo všetko dokáže v tele riadiť estrogén, ženský hormón. Jeho nedostatok vplýva na psychiku, libido, je zodpovedný aj za úbytok kostnej hmoty a následne osteoporózu.
   Toto všetko som sa dozvedela z netu, aby som bola v obraze. Dosť veľa kladných vlastností, aby som tofu znovu zaradila do svojho či rodinného jedálnička. Pred pár rokmi, keď som podľahla nejakým diétam, sporadicky som si ho kupovala. Biele, noechutené, sa môže naložiť do nálevu podľa vlastnej chuti, pretože samotné má neutrálnu chuť. Najradšej mám marinované a opečené tofu alebo potom údené, ktoré sa môže jesť aj bez tepelnej úpravy.
  Jedno balenie marinovaného tofu som pokrájala na 3 kusy a tie ešte priečne na polovice, tak som dostala 6 kúskov. Dala som ich na papierový obrúsok odsať prebytočnú tekutinu.
Zatiaľ som nadrobno pokrájanú cibuľu na troche repkového oleja popražila spolu s tromi kúskami sušených paradajok tiež pokrájanými nadrobno.
Mala som ešte v chladničke pár kusov hlivy ustricovej, tú som nakrájala na rezance a prihodila na panvicu, osolila a posypala čiernym mletým korením a pokvapkala tabascom, čo je pálivá omáčka z chilli papričiek, octu a soli.
Po dvoch minútkach opekania som celé podliala vodou, tá zovrela, stiahla som plameň na menší a nechala hlivu dusiť nezakrytú
Zatiaľ som na malom množstve oleja zo všetkých strán opiekla kúsky tofu
Tekutina z hlivy sa odparila a hliva zmäkla
Kým sa hliva dusila, z chladničky som vybrala rímsky šalát, odtrhla z neho pár listov, umyla a nechala som ich odkvapkať na utierke. 
Šalát som natrhala na menšie kusy a hodila k udusenej hlive, poprevracaním sa sparil a plyn som hneď aj vypla.
Na tanier som naložila porciu hlivy a na ňu dva kúsky opečeného tofu

Celá príprava trvala veľmi krátko a jedlo bolo naozaj chutné. Ostalo aj pre dcéru vracajúcu sa z práce.


Pred pár dňami som zasa experimentovala: napadlo ma tofu nastrúhať k zemiakom a urobiť tak placky. To aby som tých bielkovín dodávala aj tam, kde by ich inak nikto nečakal. 
Dva väčšie zemiaky nastrúhané na jemno som zmiešala s celým údeným tofu, ktoré sa dalo postrúhať len nahrubo, pridala som dva veľké pretlačené strúčiky cesnaku, jedno vajce,soľ a čierne mleté korenie. Zo zemiakov som po strúhaní vytlačila šťavu, v plackách nerobí dobrotu. Aj tak som ešte musela pridať trocha múky, aby vzala na seba prebytočnú tekutinu.
Počas praženia placiek som otvorila jeden hustý biely jogurt(vraj grécky), osolila som ho len akomak. A ešte sa mi žiadal aj šalát. Ten som natrhala a pokvapkala citrónovou šťavou. Placky sme si namáčali do jogurtu a zajedali kúskami čerstvého šalátu. 

streda 22. júla 2015

Smoothies alebo zmixované ovocie a zelenina - výživná bomba


Pripraviť si smoothie nevyžaduje veľké umenie, stačí mať chuť na tento nápoj  plný hodnotných živín, výkonný mixér či smoothiemaker, ktorý si poradí aj s tvrdšími druhmi ovocia či zeleniny a dodržať pár zásad v kombinácii surovín.
     Ja sa držím rady kombinovať ovocie s ovocím  a zeleninu so zeleninou, listové druhy ako špenát, šalátové listy a bylinky sa môžu dávať k ovociu aj zelenine a mrkva môže ísť ako jediná taktiež k ovociu. Na rozriedenie šťavy používam minerálku alebo čistú vodu, v lete suroviny dobre vychladím alebo pridám do mixérovej nádoby pár kociek ľadu. Riedenie je potrebné pri druhoch, ktoré nemajú veľa šťavy a aj preto, aby sa nápoj dal vypiť a nemusel sa konzumovať lyžičkou. Väčšinou dávam sladšie druhy ovocia so sladkými a kyslejšie tiež zvlášť, vtedy za účelom lepšej chuti pridám aj med alebo cukor.
    Dnes som pozbierala posledné strapce červených ríbezlí, pár kúskov dozretých černíc a lístky mäty. Z trhoviska mám zopár čiernych čerešní, krásne veľké čučoriedky a rímsky šalát mám z obchodu. Použila som z neho tri listy, ostatné som pohádzala len tak ako mi prišli pod ruku, čerešne samozrejme bez kôstky a všetko dôkladne umyté. Hneď na začiatku som priliala asi deci chladnej minerálky a po premixovaní tiež ešte asi toľko.
Kupované čučoriedky sú šľachtené, velikánske oproti tým, ktoré sme nedávno našli na túre v lese, tie boli drobučké, ako aj lesné jahôdky a maliny. Ale ich chuť bola neobyčajná.


Dcérka mala pekný zážitok, že mohla ochutnať lesné plody. Naozaj sme ich len ochutnali a dohodli sa, že je to maškta pre lesné zvieratká.

Inokedy som zasa robila inak ochutené smoothie, toto bolo zo zeleného jablka, kiwi, polníčka a listového šalátu, ochutené citrónovou šťavou a medom
Ďalšie som robila z mrkvi, ananásu, pomarančov, šalátu a pridala som pár kvapiek tekvicového oleja


Oranžové smoothie som robila z červeného grepu, jablka a mrkvi 

škoricové bolo v zložení: jablko (keďže som mala len jedno, doplnila som jablkovým džúsom), mrkva, polníček a veľa škorice
 Toto vlaňajšie letné som namixovala zo žltého melónu, banána, vanilkového cukru a ľadu.Bolo naozaj vynikajúce, osviežujúce a sýte, nahradilo v horúčave jedno denné jedlo

 A toto krásne žlté je môj favorit v zložení: banán, marhule, mango, voda. Vrele odporúčam.

Také trocha ukľudňujúce som si namixovala po náročnom dni, je tam totiž medovka, maliny, čučoriedky, jahody a červený grep. Nazvala som si ho Karmínovočervené smoothie

Dúfam, že som vám urobila chuť aspoň na jedno z týchto mojich alebo na akékoľvek iné smoothie. Ja mám rezervy čo sa týka mixovania zeleniny, viac mi chutia sladko-kyslé nápoje, asi preto si vyberám skôr tie ovocné. Ale ako vidíte, variácií je nespočetné množstvo, ovocia a zeleniny v lete habadej, tak hor´sa do prípravy skvelej dobroty!


pondelok 20. júla 2015

Morčacie prsia s hlivou


Toto leto sme poriadne rozlietaní, pendlujeme medzi Slovenskom a Švajčiarskom, aj tam chodíme po horách a dolách, aby sme toho čo najviac navštívili, kým sa dá.
Na varenie mi nezostáva veľa času. Inak, v teple sa mi ani nechce vyvárať a vypekať, takže vedú jedlá rýchlo hotové. Jedno také som robila aj dnes na neskorý obed.
Kus morčacieho prsa som pokrájala na menšie tenšie plátky, takisto hlivu ustricovú. V kastróle som na troche oleja nechala rozvoňať dva strúčiky cesnaku pokrájané na plátky. Hneď ako chytali farbu, nasypala som k nim mäso, miešajúc som ho poopekala, osolila, ochutila lyžicou ustricovej omáčky a asi takým istým množstvom sójovej omáčky. Ešte som prisypala trocha mletej rasce a mletého čierneho korenia. Haha, fúzia slovensko-ázijská. Teraz je to vraj "in" - miešať suroviny či postupy z rôznych kútov sveta.
Mäsko trocha poškvčalo, pustilo šťavu, vtedy som pridala aj kúsky hlivy, celé som premiešala a nechala dusiť vo vlastnej šťave pár minút. Neskôr som priliala asi deci vody a pod pokrievkou sa to pekne dusilo.
Zatiaľ sa mi už pripravovala aj dusená ryža v druhom hrnci.
Dávno sme nemali mrkvový šalát, tak som rýchlo očistila a postrúhala 6 mrkví a výdatne ich pokvapkala sezamovým olejom, aby sa uvoľnil provitamín A(ten je rozpustný v tukoch)
Obvykle používam repkový olej pre jeho neutrálnu chuť, ale keďže dnešný obed mal byť tak trochu ázijský, dala som aj sezamový olej, ktorý je mimoriadne prospešný. Rukou som ho vpravila do mrkvi, aby ho bolo všade dosť.
V troške vody som rozpustila lyžicu cukru, priliala k nej šťavu z polovičky citróna a zálievka bola hotová. Sezamový olej má výraznú chuť, malá dcérka mi šalát odmietla jesť. Inokedy jej urobím porciu s repkovým olejom.
Kým som dorobila ryžu a šalát, aj mäso s hlivou sa udusilo. Vo finále som v pohári s malým množstvom vody rozmiešala lyžicu Solamylu, priliala k mäsu a tak sa jedlo zahustilo a stalo ešte viac ázijským. Už len prevrelo a bolo hotové. Máme to takto radi.

streda 15. júla 2015

Lahodná pórková polievka so šalviou


Dnes som varila polievku na francúzsky štýl.
Mala som dva stredne veľké póry, pokrájané na kolieska som ich pražila na lyžici olivového oleja v hrnci.
Keď povädli, podliala som ich asi pol deci bieleho vína, ktoré sme včera otvorili pre návštevu a neminulo sa. Otvorené víno v chladničke netreba dlho skladovať. Je to moja obľúbená značka Chardonnay, tak som si trochu naliala aj do pohárika. Moc nie, lebo je dosť teplo, aby mi neuškodilo.
Víno som nechala skoro všetko odpariť a vtedy som pór zaliala niečo vyše litrom slepačieho vývaru. Môže byť aj zemiakový či iný zeleninový vývar nevýraznej chuti, prípadne voda, vtedy nezabudnite osoliť. Keď tekutina zovrela, pridala som jeden veľký na menšie kusy pokrájaný zemiak a dva lístky čerstvej šalvie.
Na miernom ohni polievka pomaličky pobublávala, sem-tam som ju ochutnala a skonštatovala vždy inú chuť. Ku koncu už bola úplne iná ako na začiatku. V momente, keď zemiaky zmäkli, celé vrátane lístkov šalvie som prešla ponorným mixérom, priliala šľahačkovú smotanu asi deci a pridala kúsok kravského masla 82%.
Týmito dvomi surovinami sa zjemňuje a sú typické pre francúzsku kuchyňu tak isto ako dochucovanie vínom. 
Namiesto obligátnych krutónov som ako vložku použila na kvapke masla slabo opražené pohánkové vločky. Tie pchám kam sa len dá, pretože pohánka obsahuje rutín, ktorý spevňuje cievy a žily.

 Musím povedať, že to bol dobrý nápad, manžel mi po jedle, ktoré mu chutilo, zvykne povedať buď: "takéto chutné som ešte nejedol" alebo " takéto môžeš variť kedykoľvek". Teraz povedal tú druhú vetu, takže som spokojná aj ja. Nech aj vám chutí, ak si takúto polievku uvaríte!

utorok 7. júla 2015

Kuracie placky s cuketou

Cuketové placky sú klasika v období cuketovej sezóny, kuracie placky naložené v marináde zo sójovej a worchesterskej omáčky, horčice, kečupu, cibule a solamylu robím tiež, ale majú postáť cez noc v chladničke, tak ma napadlo pripraviť ľahšiu a rýchlejšie hotovú variáciu, skĺbiť do placky rýchlo hotové kuracie prsia s množstvom bielkovín a jemnú cuketu. Kto mäso nechce, môže ho nahradiť povedzme hubami a vynechať olej, placky budú takisto určite vynikajúce.
   Kuracie prsia som osušila a nakrájala ich na tenučké rezance, čím drobnejšie, tým lepšie, ale mlynček sa mi vyťahovať nechcelo a pravdupovediac, chcela som placky, do ktorých sa vieme dobre zahryznúť.
v malom poháriku som zmiešala pol deci olivového oleja s lyžičkou drvených horčicových semienok, mleté čierne korenie, trocha muškátového orieška a soľ.
K pokrájaným prsiam som pretlačila dva veľké strúčiky cesnaku, naliala ochutený olej , dobre všetko premiešala a nechala stáť asi dvadsať minút.
zatiaľ som nastrúhala cuketu nahrubo aj so šupkou, milujem tú krásnu zelenú farbu
K mäsu som primiešala cuketu, strúhaný syr(mala som Goudu), jedno vajíčko a 2 PL Solamylu. Rozmýšľala som či zmes zahustím strúhankou, či škrobom, ale nakoniec som sa rozhodla správne, placky boli veľmi jemnučké so Solamylom.

takže zoznam surovín:
500g kuracie prsia
1 stredná cuketa
2 strúčiky cesnaku
0,5 dcl olivového oleja
muškátový oriešok
drvené horčicové semienka
čierne korenie mleté
2 PL Solamyl alebo maizena
strúhaný syr asi 5 PL
1 vajce
soľ
olej na potretie panvice

Zo zmesi som dávala na horúcu panvicu potretú olejom vždy kopcovitou polievkovou lyžicou jednu dávku, trocha som ju uplackala tou lyžicou a každú placku som z oboch strán upiekla do zlatista. Netreba jej veľa času, chceme, aby mäsko ostalo šťavnaté. 


Hotové placky boli skutočne vynikajúce, jedli sme ich samotné, obsahujú mäso, zeleninu, vajce aj trocha škrobu a oleja, takže vlastne celkom vyvážené jedlo to je. 

A k sýtejšiemu pocitu si môžete naložiť aj kopu šalátu, poliala som ho dressingom podobným tatárskej omáčke. 

Cuketa na všetky spôsoby


Táto zeleninka je tak všestranne použiteľná, že je hriechom ju v kuchyni nepripraviť čo najčastejšie.
Patrí medzi tekvice, obsahuje veľa vody a málo kalórií - čo viac nám, ženám, treba? len žartujem, potrebujeme aj veľa bielkovín, vlákniny, minerálov a vitamínov. preto je dobré vytvoriť si pestrý jedálniček a cuketu kombinovať aj s mäsom, syrom, vajcami, či inou zeleninou.
A keďže je naozaj nevýraznej chuti, skvelo sa dá ozvláštniť rôznymi bylinkami a koreninami.
Prinášam vám niekoľko tipov, ktoré som sama vyskúšala alebo ktoré sú u mňa už stálicami.
Cuketová zmes na hrianky je naozaj vynikajúca. Milujem teplé raňajky a preto mi tento recept veľmi vyhovuje:
Očistenú a nastrúhanú cuketu podusíme na cibuľke, pridáme kúsky červenej papriky a plátky cesnaku, ďalej dusíme, osolíme, okoreníme. nakoniec prisypeme strúhaný syr a hrsť posekanej petržlenovej vňate. Naukladáme na opečené hrianky, tu to boli krajce opečeného rožka.

túto zmes som vyskúšala aj zapiecť ako nákyp, pridala som na zahustenie trocha strúhanky a piekla som ju v maslom vymazanej forme s plátkami slaniny a neskôr aj strúhaným syrom navrchu. Tiež výborný, ľahký obed

Cuketové risotto sme jedli minulé leto ako samostatný chod 
aj ako prílohu s vyprážanému kalerábu a zeleru. Mimochodom z tých dvoch mi viac chutil kaleráb, zeler som robila prvý raz, ale neočaril ma.

Cuketová polievka bola tiež jemnej a lahodnej chuti, rozmixovaná so sladkou smotanou na krémovú. 
Tu som zasa robila zeleninovú zmes s cuketou na ázijský spôsob, so sójovou omáčkou, zázvorom a sezamovými semienkami.


Ku kuracím vyprážaným kúskom som ju podusila so špenátom ako prílohu
Cuketovú omáčku robievam často ako klasický prívarok, vyskúšala som variantu na karameli
a pred pár dňami som robila prívarok z kalerábu s cuketou, zápražku som robila dopredu, po zaliatí vodou som do nej pridala nahrubo postrúhaný kaleráb a keď bol skoro hotový, pridala som cuketu  a zjemnila šľahačkovou smotanou. 
Cuketa je výborná v kombinácii s paradajkami a syrom, pokrájaná na kolieska a zapečená
V reštaurácii, kam zájdeme párkrát do roka a je v neďalekej dedine(podotýkam, že je naozaj na vysokej úrovni, preto tam ideme radšej ako do mesta), podávajú cuketové palacinky plnené hubovým paprikášom. Robila som ich aj doma, pridala som navyše aj hrášok a môžem len odporúčať. Do palacinkového cesta sa pridá najemno postrúhaná cuketa. Recept na cuketu v karameli aj tieto cuketové palacinky mám na Vareche.sk: http://varecha.pravda.sk/recepty/cukinove-palacinky-plnene-hubovo-hraskovym-pa/53080-recept.html
Cuketu som minule nahádzala aj do bublaniny spolu s čerešňami. Manžel ponúkol v práci kolegu a ten uhádol, čo je to zelené, chválil a dobre sme sa zasmiali, lebo manžel ani nevedel, čo som tam prikmotrila.
Ochutnali ste už plnené cuketové kvety? My áno, naplnila som ich podľa receptu na obale kvietkov, ktoré pochádzali z Talianska. Slaninka, šalátový a krémový syr tam šiel, naplnené kvety sa dali zapiecť na pár minút do rúry. Nebolo to zlé ale mne vadila tá charakteristická zelená chuť, preto som si povedala, raz som ochutnala a dosť. Našim síce chutilo, ale tiež chýbalo to zaručené: môže byť aj častejšie, takže asi nebude.


podávala som ich s avokádovým krémom a na dekoráciu použila listy kučeravého kelu a hurmikaki

V týždni sme mali zase cuketový obed, tentoraz s kuracím mäsom. Recept sa mi vydaril nad očakávanie, preto si zaslúži zvláštnu kapitolu: Kuracie placky s cuketou