sobota 26. septembra 2015

Kossuth kifli - Košútove rohlíky


Tento maďarský recept má toľko verzií, až sa mi z nich zatočila hlava. Ponúkam vám teraz tú, ktorá sa mi z verzií cesta vyliateho na plech pozdávala najviac a nesklamala. Existuje totiž aj staršia, taká, v ktorej treba rohlíky formovať z pevnejšieho cesta, plniť a ešte potierať. Tú pracnejšiu vám prinesiem inokedy, nezabudnem.
Teda teraz ten jednoduchší spôsob:
Suroviny:
6 vajec, 20dkg masla, 30dkg kryštál. cukru, 30 dkg polohrubej múky, štipka soli, lyžička prášku do pečiva (PDP), šťava z celého citróna, kôra z polovičky chemicky neošetreného citróna. sekané orechy, práškový cukor na posypanie, tuk na vymazanie a múka na vysypanie plechu veľkosti asi 30x30cm. Čím väčší plech, tým nižší koláčik.
Postup:
vajcia rozdelíme, maslo vymiešame s polovicou cukru do penista, po jednom prišľaháme žĺtka, prilejeme citr. šťavu a kôru. Prisypeme múku rozmiešanú s PDP a nakoniec sneh z bielkov. Sneh začíname šľahať so štipkou soli, keď je polotuhý pridáme druhú polovicu cukru zo surovín(15dkg) a vyšľaháme na pevný sneh, ktorý po vytiahnutí metličiek stojí. Dostaneme vláčne cesto
urovnáme ho do pripraveného plechu. Rúru predhrievame na 190°C. Povrch cesta posypeme sekanými orechami, podľa gusta, nemerala som ich, na celý plech treba asi 2dcl plný pohár orechov. Piekla som polovičnú dávku v menšom pekáči, teda z 3 vajec.
Koláč sa piekol približne 25 minút, netreba ho vysušiť, povrch som mala slabo ružový, orechy sa upiekli do chrumkava. Keď trocha vychladne, môže sa krájať, obvykle okrúhlou formičkou na mesiačiky
Z domácich vajíčok bude piškóta krásne žltučká, ak sa dá, použite také. Koláčik je najlepší ešte vlažný, piškóta je ľahká a jemná, orechy ju vhodne dopĺňajú opečenou chrumkavosťou. Už len pohár mlieka alebo kapučíno a pohoda je zaručená.

Žiadne komentáre: